Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (598)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mrazivá satira. Nezapomenutelná trojrole. Námětem aktuální dodnes. A především velice vtipné i trefné. Je jedno zda se vám bude ve výsledku líbit či ne; jedno je totiž jisté. V každém případě zaujme, když již nic jiného... A takových snímků není nikdy dost. Věčná škoda, že Kubrick nenatočil více komedií, protože talent na ně evidentně měl. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mein Führer, I can walk! (Michael Bay je buď totální ignorant, anebo přece jen trochu smyslu pro humor má; vzpomeňte scénu Rooseveltova vyskočení z invalidního vozíku přesně strangelavským způsobem.)Těžko byste se někdy jindy pozorujíce výbuchy atomových bomb nasmáli tak jako tady. Vlastně to nešlo natočit jinak než jako komedii. Studená válka, závody ve zbrojení, ničení nepředstavitelných rozměrů - vše, co naprosto přesahuje běžné schopnosti lidské obrazotvornosti, si nutně říká o co nejabsurdnější zpracování. Komediální forma snímek neodlehčuje, nýbrž mu právě naopak dodává palčivosti. Ten, kdo tu hledá zábavu nebo černý humor, oslyšen nebude, avšak měl by si uvědomit, že film nebyl prvotně natočen k těmto účelům. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se na tenhle film těšila a tak těžce mi nesedl. Jako bych pozorovala z vnějšku sebe samou, jak se koukám na film s pocitem - jo, tady bych se měla bavit. Neměla bych se zasmát nebo aspoň zašklebit? Asi jo. A nic. Možná, až si nebudu dělat starosti .... a ne, že bych neměla ráda bombu, jen jsem se včera s tímhle filmem nějak minula. Znamenám si - podívat se znovu. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna z 18 nejlepších válečných komedií a satir - 18 Greatest Comedy / Satire War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Jako obvykle jsem měl pochybnost, zda opravdu Sellers hraje trojroli - tentokrát britského kapitána, US prezidenta a vědce Divnolásku, protože dokázal role vizuálně i herecky zcela odlišit. Větší herecký zážitek mi ale - v tomto jinak hodně pesimistickém protiválečném filmu - přinesl George C. Scott v roli až příliš vychytralého US generála Turgidsona (jen nás trošku pocuchaj, maximálně 10 až 20 milionů obětí). Paradoxně mne mrazilo více ze sovětské radioaktivní zbraně míru, nežli ze sad amerických atomovek, ovšem závěrečné titulky na vybuchujících atomových hřibech to srovnaly... Trailer: http://www.csfd.cz/film/5397-dr-divnolaska-aneb-jak-jsem-se-naucil-nedelat-si-starosti-a-mit-rad-bombu/videa/ ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Perfektní nápad, který je přes svůj bizarní průběh dotažený k dokonalé pointě. Teď už rozumím těm tisícům narážek, které se táhnou americkou popkulturou. Rodeo Slima Pickense, štáb. Vskutku zásadní snímek kinematografie. Peter Sellers exceluje, skrze doutník huhlající Sterling Hayden je ztělesněním vojenství a George C. Scott krade skoro všechny scény jen a jen pro sebe. Skvělé. ()

Galerie (194)

Zajímavosti (73)

  • Producenti sa snažili film presadiť pred Akadémiou filmových umení a vied v mnohých kategóriách. Keďže Peter Sellers hral vo filme trojrolu, producenti bojovali za jeho nomináciu v troch kategóriách: jednu za herca v hlavnej úlohe a dve za vedľajšiu úlohu. Sellers bol nakoniec na Oscara nominovaný iba v jednej kategórii (herec v hlavnej úlohe) za všetky tri roly. (moviefilm)
  • Honorář Petera Sellerse činil jeden milion amerických dolarů, což bylo 55 % z celkového rozpočtu filmu. Stanley Kubrick vtipně podotknul, že dostal tři za cenu šesti. (hot_spot)
  • Společnost Columbia Pictures souhlasila s financováním pouze pod podmínkou, že Peter Sellers ztvární alespoň čtyři role. (Petr23)

Reklama

Reklama