Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (599)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skvělá satyra na blížící se jadernou válku, která se dá brát skoro jako parodie na Selhání vyloučeno, s tou zvláštností, že Divnoláska vznikl dříve. Peter Sellers je zde samozřejmě skvělý, ale nejvíce mě zaujal naprosto do té doby neznámý George C. Scott. Jeho postava je naprosto hypnotizující. Stanley natočil předpokládaný skvost. 85% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Místy neuvěřitelně absurdní satira o narušení nervózního míru jedním ochráncem amerických tělních tekutin a jednou "příliš iniciativní" posádkou strategického bombardéru. Když každý vtip domyslíte do důsledků, začne vás mrazit.. Jistě, celé je to fikce, protože existovaly a existují mechanismy, které by tomuto zabránily, ovšem i sebelepší mechanismus může někdy selhat. Z herců bezpochyby válí trojitý Sellers, ale mě více zaujal úchvatný G.C.Scott, z jehož počáteční mrzutosti kvůli Kubrickovu požadavku přehrávat nakonec vzešla spolu s Pattonem možná nejlepší životní role. Skoro půlstoletí na sebe s prstem na spoušti mířily dvě největší světové mocnosti a fatální hrozbou vzájemného zničení se držely v šachu. Přitom všem si však nevšimly, že ji každou plíživě obklíčilo dvacet indiánů s lukem a šípy, s kterými si teď neví rady. A to zatím naštěstí nenapadlo indiány vyměnit své zlato a korálky za atomovku.. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na světě není cyničtější a možná ani legračnější film, než Divnoláska (i když cynismus není to správné slovo, protože jde vlastně o velmi naléhavé varování). Sellersova trojrole a Scottův generál patří mezi poklady světového herectví a telefonát generálovy milenky v průběhu řešení krize mě doslova uzemnil. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Opravdu přátelská konverzace s Dimitrijem, zářící Peter Sellers a příznačně kousavý Kubrick. Dr. Divnoláska má přesně ten typ humoru, který když sedne, tak zanechá jak vrásky od smíchu, tak pocit dokonale chytrého filmu. Tím spíš, že není pro každého. Pro mě je ale i po téměř šedesáti letech od svého vzniku nestárnoucí trefou do černého. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Upozornenie! Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (uf!) je film s dosť vyhradeným cieľovým publikom. Tí čo čakajú prílivy smiechu budú zrejme sklamaný. Áno, zasmejete sa, a nie raz, ale bude to smiech skôr typu: "Hah, tí Amíci vyhodia do luftu pol planéty, ha, ha, ehm..." Scenár je geniálny (niektoré časti sú jednoducho nezabudnuteľné, napr. Americký prezident oznamujúci Rusom 'zlú správu', Divnoláskovo reflexívne 'hajlovanie' atď.), réžia sa mi síce nezdá príliš 'kubrikovská', ale to nič nemení na fakte, že je perfektná, a herecké výkony sú to, čo robí zo štvorhviezdičkového filmu film päťhviezdičkový. Človeku až niekedy rozum zostáva stáť nad tým s akou eleganciou dokázal Kubrick ukormidlovať celý film, skrotiť hviezdy ako Peter Sellers či Sterling Heyden a vyťažiť z nich absolútne maximum (hlavne čo sa týka Sellersa, jeho herecká exhibícia skutočne nemá obdobu). Aby som to nejako ukončil, dám vám jednu radu - pred pozretím trikrát po sebe zopakujte nasledujúcu vetu: "Idem pozerať film, ktorý si robí srandu z obdobia, ktoré nebolo vôbec srandovné." ()

Galerie (194)

Zajímavosti (73)

  • Stanley Kubrick chtěl, aby byl ubrus ve válečné místnosti zelený kvůli vytvoření dojmu, že světoví vládci hrají poker o osud světa. (hot_spot)
  • Premiéra filmu byla po atentátu na Johna F. Kennedyho o několik týdnů posunuta. Tvůrci se obávali, že reakce budou vzhledem k těmto událostem ještě o něco více kontroverzní, než mysleli původně. Nakonec však byli svědky naprostého opaku. (tnp101)

Reklama

Reklama