Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární snímek Mečiar, který v produkci HBO Europe a společností PubRes a Negativ natočila režisérka Tereza Nvotová (Ježíš je normální!), sleduje bývalého slovenského politika Vladimíra Mečiara a jeho dopad na slovenskou společnost včetně osobního života autorky. Té byl v době Sametové revoluce jeden rok. Po pádu komunistického režimu se do konkurzu na ministra vnitra přihlásil do té doby nikomu neznámý právník z maloměsta – Vladimír Mečiar. Ten se po výhře dostává až na politický vrchol, odtud vládne zemi bez skrupulí a za pomoci v demokratickém zřízení těžko pochopitelných praktik. Na pozadí rozdělování Československa si Tereza se svými kamarády hraje na politiky s Mečiarem v hlavní roli. Snímek Mečiar nepojednává jen o jedné etapě slovenských dějin. Popisuje univerzální a v současnosti velmi aktuální téma, podobný archetyp politika se objevuje po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

tron 

všechny recenze uživatele

„A čo s tým mal Mečiar?“ – „Všetko.“ Neviem, čo si o tom mám myslieť. Nie je to dobré, ani zlé. Nie je to povrchné, ale ani detailné. Je to také... nuž, nijaké? Mohol by som sa ľahko pridať na stranu tých, ktorí tvrdia, že 29-ročná režisérka na takú náročnú tému ešte nedozrela, na strane druhej nemám pocit, že by niečo vyložene odflákla, alebo že by bola meganaivná. Na strane tretej, nemožno tento film obviniť ani z toho, že by mal jasnú, ucelenú víziu. Tereza Nvotová len ukladá jeden záber vedľa druhého, jeden dialóg vedľa tretieho a vy si s tým celým neviete moc poradiť. 90. roky boli na Slovensku jeden veľký hnus. Humus. Odpad. Boli temné a boli doslova životu nebezpečné. Pre niektoré typy obyvateľstva. Na strane druhej, normálne rodiny, ako bola napríklad tá moja, si aj vtedy žili svoje bežné životy s tradičnými problémami. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dokument je zajímavý, ale co je mečiarismus jsem se nedozvěděl. 1) Nvotová se v dokumentu ani nepřiblížila k odpovědím, které mě ohledně Vladimíra Mečiara zajímají: odkud že se vzalo jeho charisma, v čem přesně spočívá a jak že to bylo s jeho vládou. Divák se nedočká žádného odhalení. 2) Nejstrašnější jsou adorační projevy Mečiarových voliček. 3) Jako bakalářská práce tehdy 25leté studentky FAMU je snímek fajn. Jinak...no, už jsem v televizi viděl i horší věci... 4) Výstižný koment: Psema***. 5) Zazpíváme si? S Pánom Bohom idem od vás, neublížil som, neublížil som žiadnemu z vás. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Ako dokument je "Mečiar" okey, dokáže to človeka zaujať, no mám pocit, že nič nové to človeku nedá a ani Mečiar sám tu toho moc nepovie. Nemyslím si, že ide o zaujatý dokument, skôr o zrekapitulovanie určitej histórie, ktorú poznáme a keď sme dospelí, tak jej už dokážeme aj trošku porozumieť. Páči sa mi, že film nebol moc dlhý, no na druhú stranu sú tu udalosti, ktoré film trošku ešte okomentovať mohol. Najmä čo sa udialo po páde Mečiarovej vlády. Ako jeho kandidatúra na prezidenta, až by sme prešli k absolútnemu pádu HZDS. Ale v rámci toho čo sa dozvieme to ukazuje Vladimíra Mečiara ako charizmatickú osobnosť, silného vodcu a súčasne človeka, ktorý nevedel akceptovať fakt, že jeho dni raz skončili. Myslím si, že je to okey, no najviac ma mrzí, že nič nové to neprinieslo. Hodnotenie: B- ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Keďže som pozorne sledoval a osobne zažil éru mečiarizmu nič nové okrem vnútra Elektry som nezaznamenal. Oživili sa mi spomienky a po zamávaní do obrazovky spadla z viacerých deka. Prišiel však "skvelý" ťah Sulíkom a sme zas v pr..li. Zrejme má pravdu Nascendi, že nás to /väčšine/ prirodzene tiahne k vodcom. Tak bacha na právnikov a podnikateľov.. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

zostalo to niekde na polceste lebo tereza netne prilis do ziveho. sceny s meciarom v jeho elektre su dobre, ale nejde po nom ako pittbull a nedava mu prilis otazky na telo (co trocha chapem, ale stale je to premarnena sanca na nieco viac). rekapitulacia vzniku slovenskej republiky tiez dobra ale dost skratkovita (kludne by som sa obisiel bez pohladu do nvotovej osobneho zivota)... ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Nvotová dokument nejprve natočila jako středometrážní bakalářský film na FAMU a v roce 2013 jej s velkým ohlasem uvedla na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Tvar postupně rozšířila do podoby celovečerního snímku, ze 100 hodin natočeného materiálu a 250 hodin archivních záznamů ani tak všechno použít nemohla. (Zdroj: Letní filmová škola)

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Režisérka Špíny chystá nový film

Režisérka Špíny chystá nový film

15.11.2018

Tereza Nvotová zvládla v minulém roce uvést do kin rovnou dva celovečerní snímky, drama Špína a pak dokumentární počin Mečiar.  Oba filmy zaznamenaly relativní úspěch, a to jak u kritiků, tak i u… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

26.02.2018

Křižáček, Bába z ledu, Po strništi bos, Špína, Svět podle Daliborka, Červená a další… Na Českého lva je letos v nejrůznějších kategoriích nominováno 15 filmů a většinu z nich můžete vidět online od… (více)

Reklama

Reklama