Reklama

Reklama

Spisovatel dětských knížek Stephen žije s manželkou Julií, která je učitelkou hudby. Když Stephen nakupuje v supermarketu, během placení u pokladny se ztratí jeho čtyřletá dcerka Kate. Po týdnech hledání je stále nezvěstná. Její rodiče situaci nezvládají. Stephen stále doufá, že se Kate najde. Julia nemůže v jejich bytě dál žít a odstěhuje se na venkov k moři. Stephenův vydavatel, člen vlády a dobrý přítel Charles, mu nabídne, aby se ve vládním výboru na ochranu dětí podílel na vzniku nového manuálu. Záhy ho však Charles překvapí sdělením, že je unaven a že odchází z vlády a končí v nakladatelství. S manželkou Thelmou se stěhuje na venkov. Stephen se snaží o normální život, chodí na výbor a začne psát novou knihu pro děti, ale ztráta Kate je pro něj nesnesitelná. Po roce odloučení navštíví Julii, která mu řekne, že je na samotě spokojená. Oba ale stále mají před sebou obraz Kate, oba cítí, že Kate je naživu a nechtějí se vzdát naděje, že ji najdou. Julia přizná, že se k němu vrátit nemůže. Přesto se spolu milují. Poté Stephen odjíždí. Julia mu nabídne, že ho bude učit hrát na klavír, aby spolu aspoň někdy mohli být. Stephen nabídku přijme. Rozhodne se navštívit přítele Charlese. S překvapením zjišťuje, že Charles zcela změnil svůj život. Stal se z něj zálesák a učí se přežívat v divočině. Stephenovi se svěří, že je konečně sám sebou a že v sobě hledá ztracené dětství. Řekne mu také, že napsal knížku – sbírku vtipů... (TV Prima)

(více)

Recenze (33)

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny snímok, a ešte zvláštnejší je dojem, ktorý vo mne vyvolal. Celú prvú polovicu filmu som si hovoril, že nič moc a že sklamanie, no v druhej polovici a potom hlavne ešte dlho po skončení snímku som bol akýmsi čudným kúzlom prinútený na film stále myslieť, až napokon som musel uznať, že vlastne ide o výbornú záležitosť. O bolestivej strate, s ktorou sa nedá vyrovnať, ale tiež i o stratách, ktoré si síce až tak neuvedomujeme, no naše podvedomie po nich stále túži... Z hercov ma najviac oslovila skvelá a nádherná K. Macdonald i s jej rozkošným škótskym prízvukom (tu sa ho ale snažila krotiť, aj keď nie vždy sa zadarilo). Ale výborne samozrejme zahral aj B. Cumberbatch. Nadpriemer. 75/100 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Sparovat Cumberbatche a MacDonaldovou ne strasne.Drama se casem preklopi v melodrama.Je to film o male nadeji udrzovane pri zivote a bolici.Nedavno shlednuty rumunsky snimek se stejnou zapletkou se mi zdal zajimavejsi.Dej se soustredil na zoufaleho otce a vysetrovatele.Zde v zaveru nechybi zvrat,ale konec je neuspojojivy.Film je celkove dost nudny a hodi se spis jako inscenace na TV obrazovky.Zfilmovano je to podle stejnojmene knihy McEwanse,ktera u nas vysla v nakladatelstvi Odeon v roce 2012. Ma velmi bohate kosate slovni vyjadrovani,ale pro film je zrejme neprelozitelna.McEwan zde ukazuje mimo jiné, jak důležité je, kromě samotného vnímání, i hledání vlastního místa na časové ose. Je totiž potřeba umět se na ni pohybovat oběma směry, ztráta této soudnosti a ustrnutí v jediném okamžiku, v jediné době, je pro lidskou mysl nepřirozené a v konečném důsledku i destruktivní. McEwan zde take kritizuje bez obalu politiku, ma odpor ke konzervativní politice, která se příčila jeho liberálnímu smýšlení. Ačkoliv se jedná o slabší části knihy, kritika rostoucího napětí mezi lidmi, agresivity a extrémního individualismu je nyní, pětadvacet let od prvního vydání knihy bohužel mimořádně aktuální. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako to fakt bylo všechno? Si autoři dělají legraci, ne? V podstatě obyčejný příběh o ztrátě dítěte (kde ani nevíme, jak probíhalo pátrání, jestli vůbec probíhalo, jestli třeba nebyly nějaké záznamy z kamer v obchodě) a jak se s tím manželé vyrovnávají. Jak už tu někdo řekl, díky názvu filmu je i jasné, jestli se s tím traumatem vyrovnají. Zkousl bych i to postmoderní skákání v čase, kdy si člověk musí skládat střípky a snažit se orientovat, co jako je před, v a po a kdy. Ale co kurnik ty rádoby mystické prvky (tajemná vesnice a hospoda s podivnou dívkou, vidění dítěte, vlastně dětí, co měl znamenat ten chlapeček v metru?), které jsou samoúčelné a k ničemu nevedou? Jako aby to bylo krapet ozvláštněné a vypadalo to celé nějak jinak než ostatní filmy na podobné téma? A do toho úvahy o dětech, kdy začíná dětství, kdy je učit číst, chvilku to připomíná seriál Ano, pane ministře, a příběh Charlese je totální wtf, hlavně co dělá ten příběh v tomhle filmu, čím rozvíjí dané téma (dítě v nás?) a jak s tím vším souvisí? ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Ztratilo se dítě ... malá holčička ve žlutém kabátku ... a nic už není - nic už NEMŮŽE být takové, jako dřív. Velice civilní, záměrně zkratkovitý a navenek úsporný snímek s jemným dotykem mystiky, jehož emoce nekloužou měkce po povrchu, ale nemilosrdně se vám vryjí hluboko do srdce. Přesto ... z mého pohledu výsledný dojem maličko sráží dějová odbočka, zabývající se traumaty "nejlepšího přítele". Bohužel mám nepěkný talent - nebo spíš jen ošklivou vlastnost - činit občas závěry, ke kterým jsem nikdy neměla dojít. Tentokrát jsem dospěla k objektivně neradostnému, leč subjektivně překvapivě zábavnému poznání, že zákony mnohdy tvoří šílenci (ne ze by mě to nenapadlo už dřív) ... a podle toho ty "sbírky vtipů" vypadají. Tudíž moje pozornost byla nepatřičně rozptýlena, sevřená atmosféra snímku částečně rozbita a jeho emotivní finále upozaděno. Nicméně ... patrně to bude moje chyba, takže za 3,5* ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Docela odvážný film, odvážný v tom, že je celý takový... jiný. A to já jen kvituji, v dnešní šablonovité době dvojnásob. Herci hrají jak o život (především Cumberbatch), exteriéry Londýna nebo i toho anglickýho zapadákova totally lovely, jen tu vedlejší dějovou linii jsem úplně nepobral (měla to být nějaká symbolika s tou dějovou linií hlavní?), ale možná že to byl účel. Fanoušci (nebo spíš fanynky) Bena Cumberbatche budou mít Vánoce, pač ten víceméně nesleze z obrazovky/monitoru. A hraje fakt výtečně. Nejzvláštnější film, co jsem letos viděl. (Skotský přízvuk Kelly Macdonald bych dokázal poslouchat hodiny a hodiny ♥ :-). ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama