Reklama

Reklama

První očista

  • USA The First Purge (více)
Trailer 1

Přežít dvanáct hodin, během nichž pro vás nehnou prstem ani policajti ani záchranáři. To je cíl potenciálních obětí Očisty. Ti ostatní tuhle noc chtějí využít k beztrestnému vybití agrese a vyřízení účtů. Dnes večer to bude poprvé. Co se stane, nikdo neví, ale hezký pohled to asi nebude. Úspěšná hororová série od mistrů hrůzy ze studia Blumhouse přichází po třech dílech se svou první kapitolou. Vláda původně naplánovala Očistu jako svérázný sociologický experiment. Aby na zbytek roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si jednu velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla s klidem přejmenovat na „Peklo“, a v ní povolila zločin. Celá oblast je samozřejmě prošpikována kamerami a národ dostává zdarma zvrácenou reality show, která však diváky příliš nebaví, aspoň zpočátku. Byť je oblast plná nebezpečných gangsterů a zvrácených úchylů, nic moc se neděje, potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři projektu „naštěstí“ počítali i s tím a mají metody, jak vlnu násilí zvednout do pořádné výšky. Stačí sem zvenčí poslat pár vyzbrojených propagátorů Očisty. Je jasné, že kdo tuhle noc přežije, bude jiný, než byl před pouhými dvanácti hodinami. Jako třeba bezohledný vůdce gangu, který dá před ochranou svého byznysu přednost svým sousedům, nebo dívka, zoufale v nočních ulicích hledající bratra, který se chtěl také „zapojit“. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (229)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Očista už v rámci svojho námetu nemá prakticky čo ponúknuť, i keď si viem predstaviť verziu, ktorá by bola zábavná a sledovateľná. The First Purge nie je ani tak filmom o prvom experimente, ale skôr o akčnej exhibícii Y'lan Noela, ktorú by som mohol prirovnať k Ice Cubovi v xXX: State of the Union. Inak povedané, jeho predvádzanie som mu vôbec nežral. ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

První očista je jednoznačně nejslabší díl série, který většinu stopáže nedokáže vymyslet žádný zapamatovatelný moment. Veškerá rozmanitost vražd a násilných výjevů naprosto absentuje, o hororu se nedá vůbec mluvit. Vybočuje pouze akční finále, které však není náplastí za více jak hodinu nezáživného děje. Řemeslně je vše na obstojné úrovni, stejně jako předchozí díly. Film sám o sobě určitě není žádnou zkázou, je pouze hodně průměrný, ničím originální, a v rámci série jednoznačným posunem dolů. Kam série může pokračovat, si vůbec netroufám odhadnout, nicméně můj osobní názor je, že premisa očistné noci již vyplýtvala svůj potenciál, a právě čtvrtý díl série toho je jasným důkazem. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Tak když už se s Očistou srovnám a přestanu řešit její nesmyslnost očekávajíc další, ještě šílenější Halloween pro dospělé, přijde tohle. První Očista. Která jak doufám bude už poslední. Místo zábavně ujetého gorefestu, nebo nabízející se možnosti serióznější úvahy na dané téma, dostávám jen nesmyslné akční béčko. Přitom premisa nebyla špatná. Když chtějí mocní něco šíleného prosadit, vymyslí vědecky se tvářící bejkárnu „pro blaho lidstva“, a když se do toho lidem stejně nechce, nebo se to nevyvíjí podle představ, tak to bez ohledu na následky popostrčí „správným“ směrem. Taky to mohla být zajímavá studie stádnosti, krok za krokem v přísně logickém sledu mapující, kterak stačí kamínek první vraždy, aby dal do pohybu řetězovou reakci měnící přátelské pouliční bujaré veselí v ulicích v nepochopitelnou krvavou lavinu. Jenže místo toho dostáváme nelogickou pitomost, kde zlé bílé tváře chtějí povraždit hodné černé tváře, v čemž jim brání jiné černé tváře, které sice jsou zlé, prodávají přece drogy černým dětem, ale teď se chopí zbraní, aby své zákazníky s nasazením života hájili. Jedno oko nezůstane suché. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Duchovní otec série James DeMonaco, který před lety s velmi zajímavým tématem přišel, se stáhl pouze do role scénáristy. Očista je tu proto, aby v kouzelné Americe srazila kriminalitu na minimum. A právě poslední příspěvek do série není pokračováním, ale prequelem, který představuje, jak celá tahle myšlenka vznikla a jak je zatím na úrovni jedné testovací lokality. Lidé se po dvanáct hodin spolehlivě vybouří a zbytek roku je v ulicích takřka ráj. Celá idea je pochopitelně totálně přitažená za vlasy, ale vždy to bylo cynicky a násilně pojaté, producent Michael Bay vždy dohlédl na to, aby vizuál táhl všechny smysly. Další kus do série ovšem pozbývá nějaké větší ambice, prostě pitvá nápad, co to dá. Ačkoliv všichni naštěstí vědí, že točí béčkovou zábavu, už to prostě tolik „naladí“. Snaha o vykreslení pocitů a obav obyvatel z experimentu je poměrně umělá, tempo špatné, akce nezajímavá a zvrácená radost z něčeho pokleslého je ta tam. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Vlastně začínám mít pocit, že všechny úspěšné horrory se dočkávají pokračování. Bylo tomu tak napříč věky: Halloween, Pátek třináctého, Noční můra v Elm Street..tenhle trend pokračoval až do současného století- Saw, Insidious, V Zajetí démonů... a jedním z těch sérii se stává Očista. Je to už 5 let co první Očista vpadla do kin a byl z toho hit. Dvojka a trojka přitom byli v pokladnách ještě úspěšnější a bylo tedy jasné, že i když trojka končila velice uzavřeně, konec není. Než aby tvůrci ale uvažovali jak navázat na zmatený konec trojky, radši se vrátili hodně, hodně dopředu... až před události prvního filmu abychom viděli jak ta první očista vlastně proběhla. Za Očistou ale naštěstí stojí produkční hlavička Jason Blum, takže i když se Očista nikam lety neposouvá, pořád si drží nadprůměrnou produkci. A naštěstí Očista střídá nápady. První díl se točil kolem jedné rodiny v baráku která se pokouší přežit jednu noc, dvojka sledovala rovnou počet několika lídí a trojka sledovala političku která plánovala Očistě zatrhnout tipec. Čtyřka/Nula poté sleduje jeden menší, sociálně slabší ostrov plný především afroamerickou komunitou. A vlastně není důvod to nějak okecávat: Žádný výrazný pokrok tu totiž není a jestli se vám líbili či nelíbili předchozí díly, tady se to asi nezmění. Režíruje Gerald McMurray který předtím pouze točil afroamerické drama pro Netflix takže zas tak velké zkušenosti nemá, naštěstí ale důstojně zvládá takovou látku v rámci možností. Smutný je to, že asi nejzajímavější na filmu je hudba plna afroamerických popových songů která občas perfektně ladí do příběhu. Co se týče herců, ve filmu se neobjeví nikdo kdo by jakkoliv projevoval svojí přítomnost. Jo, Y´lan Noel občas připomene doby mladšího Michaela Jai Whitea, to mu ale není nic platné když pořád hraje v takové brakové látce.Nejzajímavější herecké jméno ve filmu je poté Marisa Tomei, která se na plátně ale moc nedrží a obávám se, že je tam zbytečně. Ke konci filmu ale přijde možná zvrat, který vlastně ale podvrací nohy všemu co jsme viděli v předchozích dílech. A je to škoda, jelikož to vlastně podkopová to jak celá Očista funguje. Jinak co se týče odkazů na předchozí díly, musíte počkat do závěrečné scény. Sečteno podtrženo, První očista je oukey prequel k oukey horrové sérii, která by ale měla buďto brzy skončit (věřím, že tržby zase budou velký a pětka bude) a nebo počkat na premiéru chystaného seriálu, protože tento formát by možná mohl Očistě sedět víc.Nedá se však upřít, že jsem se u První očisty asi bavil nejvíce z celé série. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (11)

  • Zbraně použité ve filmu byly AK-47, AKU, M-16, M-4, MP-5, MP-7 a G-36. (K98)
  • Herec Rotimi Paul (Skeletor) jel na casting na svoji roli newyorským metrem v kompletním kostýmu včetně nalíčení. (DJMaroko)
  • Ve filmu se neobjeví žádná postava z předešlých tří filmů. (NiWi)

Související novinky

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

09.07.2018

Nenápadná síla Marvelu spočívá v jeho dovednosti udělat ze svých sequelů ještě daleko úspěšnější filmy, než jak tomu bylo v případně prvních dílů. Tato pozoruhodná vlastnost se teď opět projevila na… (více)

Reklama

Reklama