Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když Adela (Ana de la Reguera) s manželem úspěšně ilegálně pronikli z Mexika do Ameriky, mysleli si, že mají vyhráno. Oba si našli práci a začali vést poklidný život. Ten i jim každoročně narušuje Očista, morbidní tradice, která vždy na dvanáct hodin promění Spojené státy v peklo plné bezpráví. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. I tuhle „nepříjemnost“ ale Adela dokázala vyřešit tím, že se s mužem vždy ukrývají ve spřátelené komunitě, která ví, jak se proti případným útočníkům bránit. Ve chvíli, kdy se rozezní spásné sirény, informující o ukončení Očisty, veškeré drama rázem končí, posbírají se ranění a mrtví, opraví se škody a jede se dál. Pokud se ovšem někdo nerozhodne v řádění pokračovat bez ohledu na následky. A když takový nápad dostane víc lidí najednou, je krvavá lázeň, ve které válčí všichni proti všem, nezastavitelná. Kdo chce přežít, musí mít buď ostřeji nabito, nebo využít krátké okno, během kterého nechává dobrotivá mexická vláda otevřené hranice americkým uprchlíkům. Život je prostě plný paradoxů. Adela by mohla vyprávět. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

To jsou mi ale paradoxy. Kdysi se utíkalo do Mexika před rukou zákona, nyní za jejím bezpečným objetím.. DeMonacovo vemeno je vytahané až k podlaze a hodnoty akcií firem vyrábějících neprůstřelné žaluzie lámou rekordy, jenže i přes atraktivní vizuál, který se to občas nebojí vytáhnout na denní světlo, se není čeho chytit. Napětí nic, nápad nic, postavy jedno velké nic. Navíc ty vzorce rasy a morální integrity.. Zatvrzelé to zase o něco více zatvrdí, ty s kritickým myšlením a schopností nadhledu otráví. Ještě nebyli terčem Eskymáci a důchodci hrající bingo.. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Z očisty sa stal len neškodný priemer. Dúfam že aj posledná očista, tu chýbali masky a viacej vrážd. Absolútne nebolo cítiť tu správnu atmosféru čo mali ostatné filmy. Na škodu, cítiť mexicku propagandu. Opakujem dobre že sme nešli so známymi do kina. Aj keď by to možno malo lepší efekt z priemeru by to nevytiahlo asi ani veľké nachos combo. 3* ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„…PROTOŽE NÁS ČEKÁ KAŽDOROČNÍ SVÁTEK KRVE…“ ///    Téma migrace a VĚČNÝ očisty. Pouliční válka za bílýho dne – to si kurva nechám líbit! Navíc sympatický postavy… je to napínavý a AKČNÍ! Kurva tohle není horor!   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vždycky jsem se chtěl zeptat „šmejda“ jestli rozumí dávce z brokovnice. 2.) Hledám (po volbách) něco místo každoroční zabíjačky.   /// Thx za titule „titulkomat“.     /// PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  ***  NAPĚTÍ  ** ()

classic 

všechny recenze uživatele

Navždy očista” , je v prvom rade - mimoriadne brutálnym a krutým snímkom, aký nemá v tejto sérii žiadnej obdoby, a to je vôbec úvodné varovanie pre každého jedného potenciálneho diváka, aby už bol skrátka dopredu informovaný, na čo sa má vlastne pripraviť... ? V podstate nás režisér absolútne  nešetrí, že si nikdy nemôžeme byť úplne ničím istí, a pritom tak trošku predsa tušíme, o čom by mal daný príbeh pojednávať, i keď zase na druhej strane sa ponúka i ďalšia alternatívna otázka: „Je možné, aby "Očista" pokračovala aj po uplynutí 12 hodinovej, už typicky stanovenej, časovej lehoty, keď na druhý deň ráno by všetci preživší snáď najradšej pozbierali všetky mŕtvoly z chodníkov a ciest, ktoré po sebe doslova zanechali samé potoky krvi, a opäť sa vrátili do starého normálu, že o rok sa znovu stretneme” ? Naše postavy sú v presne takomto rozpoložení, že sa nestačia diviť, ako sa situácia extrémne a neustále vyhrocuje, kde ani po dvanástich hodinách, zdá sa, nič nie je v naprostom poriadku, ba práve naopak, dianie potom bude oveľa brutálnejšie, ako sme boli doposiaľ zvyknutí... Záleží iba na tom, či príjmete takúto hru. Buď sa kráľovsky pobavíte, alebo budete pociťovať neuveriteľný odpor, kedy recenzent sa nachádza zhruba niekde v strede. Sledovanie filmu, vskutku najviac odporúčam pre jedincov s obzvlášť silnými žalúdkami, pretože aj mne robili niektoré typizované zábery veľké komplikácie, a to už je čo povedať (smiech) ! Jednoducho povedané, že tvorcovia si asi príliš nekládli servítky pred ústa. PS: Dosť ma desí myšlienka naplnenia scenáristovej mysle i do podoby reálneho sveta, najmä Ameriky, kde už pomaly hádam každý pako vlastní strelnú zbraň !? ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Každoroční krvavý svátek dospěl do svého pátého dějství. Napříč Texasem se fanaticky rozléhá oslavný pokřik "Očista navždy" a v centru vyhlazování přistěhovalců se ocitá rančer se svojí rodinou, který uniká před běsněním rasistických maniaků. Kdyby nebyl zbohatlík, co na svém ranči zaměstnává imigranty, mohl přestát vládou stanovených 12 hodin tolerance zločinů všeho druhu relativně v klidu. Takhle musí nedobrovolně se svými nejbližšími absolvovat bonus v podobě násilných střetů s rasistickými a xenofobními přívrženci za bílého dne, který po ukončení tradiční Očisty bezprostředně následuje. Tušíte správně, pětka přichází s inovací, kdy násilí s naplněním sedmé hodiny ranní nekončí, právě naopak - má být (z filmu) tím nejvýživnějším. Otec námětu James DeMonaco už před pár lety režijní veslo předal svým kolegům, spokojil se s prací scenáristy, ten poslední, Everardo Gout, se věnuje převážně tv tvorbě a nikterak mu není blízký černý humor, takže tenhle kousek nemá až tak televizní proporce, ovšem černého humoru a morbidity by trochu víc bylo zapotřebí k celkovému oživení stagnujícího napětí, a to se nedostavilo. Méně jásat také budou ti, co v ulicích rádi spatřili pestrou čeládku násilnických typů a krev prýštila z každé odřeniny. Sekvencím, v nichž jsou vidět krutosti na různé způsoby, je věnován jen malý časový úsek, načež je krvavé řádění kamerou zabíráno z úctyhodné vzdálenosti(???). A pak teprve dojde k přepadení ranče, následuje úprk napadených jedinců a po cestě dojde k různým střetům s lidmi, se kterými byste se nechtěli potkat. Průběh je ok, má to tempo, krve mělo být povícero. V popředí se objevují známé herecké tváře, jako Josh Lucas, méně sympatický a je naznačena možná inklinace k rasismu (zcela nevyužitý zajímavý charakterní rys), a Ana de la Reguera, jako vždy mile sympatická a prcatelná samice. Will Patton se coby šéf ranče zdrží jen chvíli. A pochopitelně nejsme ušetřeni politického blábolení v médiích, které je tentokrát mimořádně otravné. Očista už patrně nenabídne víc, je znát určitá opotřebovanost nosného tématu. A pokud se ještě jednou chcete účastnit honu fanatických šílenců na ctihodné občany-přistěhovalce, tenhle díl přináší solidní dávku (nenávistné) tenze. 8/10 ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Severoamerické tržby byly 44,5 milionu dolarů, celosvětové pak 77 mil. (NIRO)
  • Náklady na výrobu byly přibližně 18 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

28.06.2021

Vin Diesel a jeho gang dorazili do amerických kin zhruba měsíc po čínské premiéře, a nutno říct, že tak učinili s velkou parádou. Okamžitě totiž stanovili nový pandemický rekord, kdy za první víkend… (více)

Reklama

Reklama