Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (465)

Anderton 

všechny recenze uživatele

David Lean bol megaloman, takže bez problémov ukočíroval aj natáčanie vojnového veľkofilmu. Ako jeden z prvých neriešil hrdinstvo a nekonečne oddané vlastenectvo. Zameral sa na ukážku chovania postáv vo vojnových konfliktoch a ich premenu z racionálne uvažujúcich ľudí na zaťatých psychopatov. Lean točí vojnový žáner ako psychologický film. Aj keď vediete vo vojne racionálnu akciu, umierajú pri tom nevinní ľudia a preto je vojna šialenstvo. Málokedy sa stane, že takto dlhý film dokáže udržať divákovu pozornosť bez čo i len jedného menšieho sa zaobšívania. Na rozdiel napríklad od Živaga, alebo Lawrenca. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Nemám rád velkofilmy... nevím proč, snad jsou na mně moc dlouhé (jistě, jsou výjimky, např. Titanik nebo Pán prstenů), prostě mi nějak nesedí. Nesedl mi ani Lawrence z Arábie od stejného režiséra jako Kwai. Takže proč pět hvězdiček? Kvůli dvěm věcem: již zmíněná psychologická válka mezi japonským a britským velícím důstojníkem... a tragicky absurdní závěr... ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

70%. Epický, obsahovo zaujímavý, herecky vypiplaný veľkofilm, ktorý má aj súčasnému divákovi čo povedať, osobne som si užila najmä prvú polovicu v japonskom zajateckom tábore s úžasnou scenériou džungle, ktorá ma vo filmoch vždy fascinuje. David Lean a jeho monotónny režisérsky štýl je však dôvodom, prečo ma vždy aj veľké výpravné filmy ako tento, začnú po čase nudiť a neviem sa dočkať konca (Lawrence z Arábie, Doktor Živágo). Myslím, že napriek mnohým filmovým zručnostiam Leana, by som tieto filmy dokázala v plnej miere oceniť až vtedy, keby sa réžie zhostil niekto s ráznejšími predispozíciami, pretože pri poslednej polhodinke som musela vyvíjať nemalé úsilie k tomu, aby som udržala dostatočnú pozornosť. Pritom tieto Leanove filmy majú vždy taký duchaplný podtón. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený a dnes již dávno legendární válečný film režiséra Davida Leana (mj. Lawrence z Arábie či Doktor Živago) o stavbě (a zničení) jednoho důležitého mostu. Mostu, který měl být pro Japonsko klíčem k vojenským operacím za 2. světové války. Gradující podívaná, která v závěru doslova šponuje nervy diváků. Pokud by na mě někdo mluvil při scéně, kdy Alec Guinness objeví v řece drát a jde po jeho stopě, asi bych ho ani nevnímal. Časem prověřené mistrovské dílo! ()

Galerie (112)

Zajímavosti (46)

  • William Holden se díky tomuto filmu stal prvním hercem v historii, jehož honorář za roli činil 1 milion dolarů. (Edgerton)
  • Stavba mosta stála 250 000 dolárov. (westerns)
  • Německá firma Faller, vyrábějící příslušenství k modelové železnici, využila úspěchu filmu a zařadila do výrobního programu zmenšeninu inkriminovaného mostu. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama