Reklama

Reklama

Děsivé dědictví

  • USA Hereditary (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Když zemře Ellen, matriarcha rodu Grahamů, začíná rodina její dcery rozplétat záhadná a čím dál tím děsivější tajemství svých předků. S přibývajícími odhaleními se čím dál více snaží překonat svůj neblahý osud, který zřejmě pronásleduje celý jejich rod a pomalu ničí vše, co znají. (Vertical Entertainment)

Recenze (697)

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Špatné to není, to nemohu říct, nenudil jsem se. Ale tahle zápletka a „zvrat“ už je celkem tradiční. A konec pak je tak nevěrohodný, že už je to všechno jedno. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Tezko muzu dobre hodnotit horor, u kteryho jsem dvakrat usnul. Tady si jeste k tomu reziser hral na umeni a to je vzdycky pruser. Konec tomu divackemu utrpeni nasadil korunu. A to doslova. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Svojou atmosférou a desivosťou snáď až zásadný fimový počin, ktorý môže hororu vdýchnuť v nastávajúcich rokoch nový život a spolu s Insidious a Conjuringom jedno z najhororovejších filmových dobrodružstiev. Technicky a scenáristicky neuveriteľne prepracovaná záležitosť. Je tu podmanivá práca s kamerou, nástojčivý a intenzívny zvukový podmaz, pomaly plynúce sekvencie, kde sa dá atmosféra doslova krájať. Tu sa nemáme o čom baviť, Hereditary bude patriť v tomto roku určite k najlepším hororom a možno aj fimom celkovo. Ari Aster klincuje diváka takmer každu scénou, každým záberom... dej je stále nepríjemnejší, vygradovanejší a strašidelnejší. Dokonale som si vychutnal každý moment, každú sekundu, pričom tu absentujú akékoľvek "hluché" miesta, ktorým sa nevyhli ani slávnejšie filmy. No a nad to všetko tu máme scénu so stĺpom, ktorá totálne zbúrala všetky nádeje diváka, že uvidí len ďalšiu tradičnú ducharinu s obohratým scenárom. Tak perfektne, nechutne a depresívne zvládnutú "akciu" som v modernom filme nevidel skutočne veľmi dlho. Možno dokonca od čias Martyrs nebolo nič tak hrozivo skutočné a zvrátené. Naozaj odporúčam nič si o tomto filme nezisťovať dopredu, je to tak oveľa lepší filmový zážitok. Trochu sklamal koniec a samotná pointa, ktorá sa ubrala pre mňa nepochopiteľne lacným a prvoplánovým smerom. Dalo sa to nejakým pikantným twistom zakončiť oveľa veľkolepejšie a ja by som po dlhej dobe tasil poriadnych 5*. Takto sú to bohužiaľ "len" poctivé 4*. 80 %!! ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

4,5* Nečekejte žádné lekačky, strašidelné duchy, znetvořené zombie, kaluže krve ani létající končetiny. nečekejte že se budete bát, tak jako se bojíte u klasických hororů. Tak levné a obyčejné to naštěstí není. Hereditary je totiž silně nepříjemné, dostává se pod kůži a zanechává ve vás něco znepokojivého, něco co vás celý film dusí a nenechá pohodlně dýchat. Ač Vám tento snímek definitivně znepříjemní pár hodin života, tak ho silně doporučuji, protože přesně o tom filmařina je. Skvělá romantika rozpláče, skvělá komedie rozesměje, skvělý horor.....posuďte sami. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

V pozitivním slova smyslu souhlasím se všemi těmi, kteří píší o tomhle hororu jako netradiční, že se Vám vreje pod kůži, navodí depresívní a bezmocný stav a svým pomalým stylem vyprávění Vás přiková k židli + světový výkon Toni Collette..v negativním smyslu tohle navnazení je zákeřně nato na konci vhozeno do pomyslného hajzlu svým nečekaným vyústěním v sektu nebo cosi...takovýhle paradox a rozhořčení už jsem u podobného typu filmu dlouho nezažil/jestli vůbec............................moje hodnocení = 6 z 10. ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Takže nová vlna hororů, který se vezou na hutný atmošce, jo? Ok, může bejt, ale třeba by z tý atmošky taky mohlo něco vzejít. Hereditary se neskutečně vleče,a to navíc odnikud nikam. Absence jakejchkoliv vazeb je tu patrná nejen v rodině, kde k sobě její členové zdánlivě vůbec nepatřej, ale i v narativu. Tu se objeví iluze hořící babky, tu se stříhá hlava holubovi, tu kamera sáhodlouze a důležitě zabírá miniatury domků v matčiný dílně, tu se klade důraz na vztah babky se super ohyzdnou vnučkou... Ale proč? To snad nevěděli ani sami tvůrci... Žádná linka tu neni rozvinutá tak, aby ve výsledku dávala aspoň trochu smysl, a tak se po těch dvou hodinách film dobere k psychóznímu finále, kde by člověk nejradši všechny profackoval. The VVitch z roku 2015 je v budování dusný atmosféry a strašení bez lekaček o několik úrovní jinde. Annie: "I never wanted to be your mother." ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Hereditary je film, který právem vyvolal rozruch, neboť se skutečně jedná o velice znepokojivou podívanou, která ani mě nenechala vůbec chladným, i když v podstatě ale pořád ani vlastně nevím, jestli jsem z toho snímku nadšený, či otrávený, každopádně mi svým zpracováním a vyzněním uvízl v hlavě, a to je určitě dobře. Rozhodně bych ho ale nenazýval hororem, jakožto spíš psychologickým thrillerem, který poměrně pomalým tempem postupně buduje opravdu psycho zatěžkávající hru, kdy jsem ale bohužel nucen konstatovat, že jejího potenciálu nakonec nebylo dle mého názoru dosaženo, neboť závěrečná pointa je více než diskutabilní, a i když jí tedy rozhodně nepovažuji za vyloženě špatnou, jelikož minimálně díky své originalitě dokáže zaujmout, tak zároveň je možná až natolik svébytná a divoká, že jsem jí nedokázal úplně pobrat. Do té doby se ale skutečně jedná o opravdu ojediněle podmanivý snímek, se ztraceně výrazným obsazením, dokonale mrazivou atmosférou, jednou nečekaně šokující scénou, neustálým napětím a celkově vážně vytříbeným tvůrčím stylem zpracování, který tu již dlouho nebyl. Doporučit každopádně tento film běžnému filmovému konzumentovi by ale asi nebyl nejšťastnější nápad, nato se totiž jedná o skutečně náročnější typ podívané, kterou dokáže ocenit jen opravdu otevřenější a vnímavější publikum, takže klasický „popkorňák“ by se u toho nejspíš posral nudou. Pro mě se zkrátka jedná o skutečně zvláštní, ale rozhodně podmanivý filmový zážitek, který stojí za pozornost. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Lynchova babička dotiahnutá do konca? Ari Aster ide vlastnou cestou. Prvý záber je cez okno na dom na stromoch, ku ktorému vedie rebrík. Kamera sa pomaly otáča a obzerá po miestnosti, ktorá slúži ako dielňa. Interiér domu má smútiaca rodina veru útulný. Zomrela im babička, ktorá podľa dcéry viedla život plný tajomných rituálov. Pri pohrebe sa nejaký ten nejasný rituál s jej perami aj stane. Gabriel Byrne je starostlivý otec, tvorkyňa miniatúr Toni Colete je starostlivá mama, syn hrá na gitaru a fajčí trávu a dcéra je fest čudná s nápisom Satony na stene. To je taký základ, ale samozrejme, podivnosti sa dejú hlavne doma a to ženám. Prvú hodinu je to skôr len film plný podivností, s dominantným výkonom Toni Colette hrajúcej hlavnú postavu. Zaujímavá je aj práva s informáciami ohľadom jej rodiny. O problémoch s jej matkou, otcom a bratom sa dozvedáme až na terapii, keď to má byť efekt prehĺbenia podivnosti famílie, o problémoch so synom a sleepwalkingu zase vtedy, keď je medzi nimi napätá atmosféra. Pripomína to lúpanie vrstiev cibule a zaujímavú prácu s postavami, ktorú nie vždy vidieť. Každý tvorca to vie využiť vo svoj prospech, ak z toho nespraví nejaký zlý typ mindfucku, čiže zámerné zatajenie informácií divákom, z ktorých vyplynulo konanie postáv a prezradenie týchto informácií až po závere v niečom ako epilóg. Ale len v prípade, ak divákovi nie sú servírované nápovedy. Toto našťastie nebol ten prípad. Problém mám však s tým, že prvých 74 minút filmu sa príbeh vyvíja ako predohra ku niečomu väčšiemu a tá predohra mi napriek všetkej snahe ostáva béčkom, slušným, ale béčkom, pretože síce sa vážne udalosti stali a stále sa dejú, žiadna z nich však nevyzerá byť tak výrazná (mama, dcéra, šialenstvo), žeby prebrala miesto dôležitosti ostatných udalostí. Každá predohra by mala trvať kratšie ako hlavná činnosť, ku ktorej sa viaže, inak vie celý činnosť trochu nudiť. Keby mám porovnať tento film s nejakým jeho rovesníkom, tiež s dlhou predohrou, vyberám Doctor Sleep, kde predohra bola tiež dlhá, a to 52 minút (zvyšok filmu bol dlhší) a bola vystavaná tiež na spoznanie postáv, pričom ale vydesila viac a postavami tiež vtiahla viac ako tento film. Prvá hororová scéna príde až po tých 74 minútach predohry a je sa na čo tešiť. Je však utnutá a na niečo viac si musíme opäť počkať. Nečakáme dlho, ale pár scén do poslednej polhodiny ju neprekoná. Potom je tých nepríjemných scén nejako veľa naraz a tak to nekorešponduje s postupne budovanými ľakačkami. Spoiler: navyše mi vadí veľmi nerovnomerné rozloženie síl súperiacich strán, kedy má jedna asi žiadne zbrane a druhá všetky, z čoho sa stávajú len orgie pre režiséra. Film je zameraný na prokrastináciu, pretože poučenie z neho je v tom, že si treba veci upratovať, aj tie zdedené. Jazykové okienko: get one's point across. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Dle traileru vypadalo Hereditary jako typická lekačková slátanina z produkce Jamese Wana. Nic ale nemůže být dál od pravdy. Hereditary se naopak vymezuje současnému trendu se zástupci jako Insidious, Lights Out, Ouija nebo Conjuring. Dusivá hudba, minimum střihů, absolutní důraz na prvek očekávání jde věrně ve stopách hororů jako Exorcist, Shining, Suspiria nebo The Witch. Film neobsahuje humor, dějová linka nenabízí úlevu ani naději, nad celým filmem se vznáší atmosféra nevyhnutelnosti, definitivnosti, beznaděje. Tohle by se líbilo Kubrickovi. 90% ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem si to neužil (a proč je to dobře). První polovina je naprosto emocionálně devastující a druhá je vpodstatě "normální" horor, kdy zjistíme, které "zlo" bylo uvrženo na rodinu a pak následuje opulentní finále. Zároveň jsem byl trochu zdevastován a zároveň mi bylo líto, že šlo o výsledné "záporáky", kteří jsou v hororu běžní. Mnohem radši bych byl za nějaké originálnější "dědičné" zlo. Spousta záběrů vypadalo jako kdyby jste se dívali na miniatury, což má v příběhu účel. Považuju to za hodně dobře natočené a emočně mě to hodně dostalo. Asi nejmrazivější je scéna návratu domů z párty. Zvlášť protože jsem nečekal, že se "to" stane. Překvapilo mě, že na konci se lidi smáli. ()

Kienast 

všechny recenze uživatele

Buď to miluješ nebo nenávidíš nic mezitím prostě nejde. Tohle není nic tuctové jako 80% veškerých hororů co jde k nám do kin.Tohle je nový originální směr hororu. Geniální kamera, hudba a parádní herecké výkony dělají z Hereditary mistrovské dílo. Nejlepší režisérský debut jaký jsem kdy viděl. Ari Aster je Ďábel! ()

19Lenka 

všechny recenze uživatele

Opět se budu nějakou dobu pořád koukat do všech rohů stropu..│PS: Po delší době kino a zase ti rádoby vtipní dementi, proč?? ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Sakra, sakra, sakra!!! ...... Nechcem tu zbytočne spoilerovať a snažím sa byť opatrný, ale márne spomínam kedy som bol až tak sklamaný so záverom , ktorý v mojich očiach ( a tipujem, že nie som sám) tak devaluje celý príbeh. Pokiaľ to bola len hra, čo si možno aj myslím, že aj áno, tak teda sorry. Hra na kočku a myš sa podarila, ale u mňa to neprospelo. Proste a jednoducho: celý dobu som si hovoril, že amosféra, práca s kamerou, zvukom , uhle pohľadu, boli dokonalou ukázkou kvalitnej filmárčiny a encyklopédiou ako to má všetko správne vyzerať. Že učebnice hororu sa tu budú prepisovať, ódy, chvalospevy ako ma to všetko úplne rozložilo. No, a záver filmu, bum, sklamanie. Na rovinu hovorím, že byť záver, resp. pointa atmosferického rázu budem mať tento film zafixovaný ako určité memento psychologického hororu. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

A pak, že to nejde. Kvalitní hororová filmařina bez trapných efektů a lekaček. Film je ze začátku rodinným dramatem kde je hodně smůly. Ale potom se to začne asi po půlce filmu překlápět spíše k hororu a finále už je nářez. Nějaký gore tu je ale je adekvátní té atmosféře, kterou si film postupně pěstuje. To napětí roste fakt tak pomalu a stupňuje se až tak, že jsem měl i husí kůži. Vyvolávalo to ve mě pěkně sklíčené emoce. Herecký výkony fakt super. Jediný co mě štve, je že jsem na zápletku celého filmu přišel díky rohožce. James Wan dokázal dělat kvalitní horory za pár peněz. Ale už to není ono. Teď je tu Ari Aster, tak snad mu to půjde tak skvěle jako u Hereditary. 90% ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Slušný horor s taživou atmosférou a dobrých hereckých výkonov. Ku koncu sa to síce rozpadne, ale zas šialenejšiu scénu ako záver aby som pohľadal... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Půlka ČSFD zase jede na nějakých těžkých drogách a tak je to vychválená do nebes naprosto nudná, nehororová, hysterická pičovina, který plně vystihuje mizérii hororů posledních 10-15 let. První hodinu a půl se nic neděje, jen sledujeme nefunkční rodinu po ztrátě babičky a po (dost brutální) ztrátě malé dcerky. Mamince z toho trošku hrábne, takže začne vyvolávat duchy a vyvolá jako vždy něco jiného. Do toho pár tradičních "japonských" lekaček (někdo přeběhne po zdi, někdo visí na stropě), naprosto nevysvětlené zlo (co třeba ten zápisník, proč to řezání hlavy, proč zrovna ten kluk?) a samozřejmě špatný konec. Dobrá scéna jedna (uražená hlava), Gabriel Byrne se filmem potácí s výrazem proč hraju v podobné blbosti, Toni Collette je sice výborná ale ta její hysterka mě neskutečně štvala. A pokud někdo chce rodinné drama o ztrátě dítěte, což je většinu stopáže, doporučím starý dobrý Řbitov Zviřátek. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Asi dvě třetiny filmu jsou docela luxusní záležitostí, kdy sice nejde o nějakou vyloženou lekačku, ale atmosféru to prostě má a kouká se na to pěkně. Bohužel ta poslední třetina se zvrhne a konec je vyloženě pitomej a celý film to neskutečně shodí. Ještě bych vyzvednul výkon T. Collette, která si asi sáhla na své herecké maximum...a ta holčička byla fakt hrozná... ()

Lisabellla 

všechny recenze uživatele

První hodina takové divné rodinné drama, pak půl hodina hysterické cosi a ke konci trocha vyvolávání duchů. Jako jeden z nejlepších hororů roku 2018 je to smutný ukazatel kvality, ovšem se skvělým předpokladem, že rok 2019 bude už jen lepší. ()

Související novinky

Indie Doctor Strange je hit

Indie Doctor Strange je hit

22.05.2022

V posledních několika týdnech do kin vstoupily hned dva filmy s tematikou multiverza, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Everything Everywhere All at Once. První z nich se podle předpokladů… (více)

Hvězda Borata si zahraje v novém hororu

Hvězda Borata si zahraje v novém hororu

08.04.2021

Vycházející herecká hvězda Maria Bakalova z dvojky Borata si ještě spolu s Amandlou Stenberg (Nenávist, kterou jsi probudil) zahraje v hororové novince Bodies, Bodies, Bodies od distributora A24. O… (více)

Reklama

Reklama