Reklama

Reklama

Děsivé dědictví

  • USA Hereditary (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Když zemře Ellen, matriarcha rodu Grahamů, začíná rodina její dcery rozplétat záhadná a čím dál tím děsivější tajemství svých předků. S přibývajícími odhaleními se čím dál více snaží překonat svůj neblahý osud, který zřejmě pronásleduje celý jejich rod a pomalu ničí vše, co znají. (Vertical Entertainment)

Recenze (696)

Kusik 

všechny recenze uživatele

Přes velké očekávání přišlo spíše zklamání. Čekal jsem více tajemna, více rozplétání různých záhad, více šokujících scén a celkově více. Horor Děsivé dědictví pro mě nebylo hororem, ačkoliv nová vlna hororů je koncipována přesně takto. Snaha o umírněnost byla taková, že jsem nakonec i usínal. Nechci filmy hororového žánru házet do jednoho pytle, ale pokud se chce člověku u hororu spát, pak asi něco není v pořádku. Když koukám na horor, tak chci napětí, temnou atmosféru a možná i pocit strachu. (spoiler!!!) Hejbání skleničkama mě nechávalo chladným... ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Slabší 4 hvězdičky za závěr, který je lehkým zklamáním. Jinak se jedná o solidní pomalejší horor, stavící především na hutné atmosféře, pomalém tempu a nepříjemné hudbě. Herecké podání je skvělé. Lekačky nečekejte. ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Spolu s Pet Sematary najlepší horor čo som za posledné obdobie videl. A pri tomto som dokonca mal aj rešpekt (rozumej strach). Naposledy ma takto pred rokmi dostalo Conjuring. Prvých 30 minút bol priemer kde som nevedel čo od filmu čakať, ďalšia hodina mi ukázala že toto bude o inom ako "casual" horory, no a posledná pol hodina bol psycho-creepy horor aký som už dlho nevidel. Plný prekvapivých zvratov, ľakačiek a scén, z ktorých mrazilo. Škoda že takto nejako nedopadol film The Nun. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

No jo, tak jsem se musel podívat po druhé a dle očekávání se názor celkem podstatně změnil. Za mistrovské dílo bych to sice neoznačil, Midsommar mi pořád přijde lepší a začátek nastaví podle mě laťku příliš vysoko ale jako jo... Skvělý. 9/10 ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Dnes je mi líto, že jsem tento filmek v kinech vynechal z vlastního předsudku o dalším průměrné duchařině. Až Slunovrat mi přiblížil neortodoxní styl vyprávění psychologického hororu Ari Asterem jakožto novým oblíbencem mezi režiséry. K tomuto jsem se poté vrátil a v domácí projekci nadšeně užil. Pomalé tempo v dusné atmosféře neodvratně se blížící transformaci rodiny duchovně i fyzicky s přispěním výrazného prvku neobvykle hrůzné tragédie, která provází diváka dál v děsivé atmosféře. 80%  +za herecký výkon Collette, Shapiro, Wolff ()

Blue.Shark 

všechny recenze uživatele

Super horor, který (můj bože, konečně se někdo odhodlal) nepracuje toliko s lekačkami jako spíš s atmosférou a tušením "něčeho zlého". Divák dostane spoustu prostoru na to, aby se vyděsil sám, protože je děj dávkován velmi rozvážně a pracuje s motivy, které děsí spíš dlouhodobě. Strach se potom kumuluje a nedojde k úlevě tím, že by došlo k leknutí. Když se k tomu přičte skvělá práce s kamerou a zvukem, nadějný horor je na světě. Filmy podobné dějem tu už byly nesčetněkrát, ale ne každý umí svou zápletku prodat tak jako Hereditary. Roli v tom samozřejmě hrají i herecké výkony, jenž podle mě dostatečně znepokojivě dokázaly napodobit šílenství, nepředstavitelný strach a tak dále. Suma sumárum, letošní IT je sice perfektně natočený, ale v rámci děsivosti se tomuto hororovému bonbonu nemůže ani pokoušet vyrovnat. ()

wampire23 

všechny recenze uživatele

Rosemary má dieťatko s Exorcistom Jackom Torrencom. Hereditary je výnimočným a invenčným filmom po všetkých stránkach. Horor v klasickej podobe je tu nahradený ultradrsnou depresívnou a skľučujúcou atmosférou, kde všetky hlavné postavy trpia psychicky aj fyzicky. Každá postava sa s bolesťou, stratou alebo nadprirodzenom vyrovnáva svojím spôsobom, všetky sa dajú pochopiť, do každého sa dá svojím spôsobom vcítiť. To je jedna z hlavných devíz tohto filmu- realističnosť a uveriteľnosť, odhliadnuc od paranormálnych javov. Toto nie je horor založený na jump scaroch, na stokrát videných klišé. Toto je horor ,,novej doby". Pre fanúšikov filmov ako the Witch, It comes at night, Mother, Get Out. Rovnako ako spomínané snímky aj tento polarizuje divácku základňu. Aj keď oproti spomínaným snímkom je tento prijímaný pozitívnejšie. Kritici jásajú a aj väčšina bežných divákov je nadšená. Výkony všetkých štyroch hlavných postáv sú neskutočné, chcelo by to nomináciu pre Toni Collette, ale aj pre Alexa Wolffa. Rovnako Ari Aster za réžiu, ako newcomer je to až neuveriteľne dokonalé stvárnenie autorskej vízie. Novátorské uhly kamery, pomalé zábery, využitie hudby a hlavne toho, čo a kedy sa má ukázať. A všetkému dáva korunku luxusný záver, ktorý vyzerá akoby Rosemary mala o minútku viac. Určite jeden z najlepších filmov roku 2018. ()

Caine 

všechny recenze uživatele

No nebylo to děsivé, ale ani skvělé. Nakonec to vlastně bylo jenom zajímavé a to mi na horror přijde málo. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Horor pre diváka ktorý nechce len krv alebo obohrané ľakačky. Film má parádnu hnusnú atmosféru ktorá sa tiahne počas celého filmu. Je to temné ešte pred tým ako sa to vlastne začne kaziť. Výborné herecké výkony a aj napriek tomu že tam nie je veľa lakačiek naplašíte sa. Čo sa konca týka som spokojný aj keď by som možno pár vecí zmenil . U mňa za 5* pretože je to niečo nové čo tu ešte nebolo. ()

Hernycztek 

všechny recenze uživatele

Hereditary měl velký hype, který mu dost ublížil, lidé jsou pak plni očekávání a málokdy se stane, že jsou naplněna. Já si nezjišťoval předem nic, neviděl jsem ani trailer a jsem tím pádem příjemně překvapen. Má to dost dlouhou stopáž a v úvodních desítkách minut, kdy nevíme o co se bude jednat, se najdou nějaká hluchá místa. Převážně je to paranormal, ale našlo se pár velice kvalitních gore momentů, přičemž jeden z nich je nejlepší jaký jsme mohli vidět za poslední dobu. Co se týče hereckého obsazení, tak je asi takové, jaké by měl podobný horor mít, vzhledově nepřitažlivé a nesympatické obličeje, v čele se strach nahánějící Milly Shapiro. Vyzdvihl bych skvěle fungující napínavé scény, kterých bylo požehnaně a u každé z nich se mi svíral žaludek. Tomu všemu nejvíc pomáhala úchvatná práce s kamerou a zvukem. A jelikož je tu top gore scéna posledních let, nesmí chybět ani top creepy scéna posledních let, kvůli které se teď bojím podívat na strop. Poslední minuty jsou takové ,,wtf'' a málokdo je pochopí. Na režisérův hororový celovečerní debut tleskám, protože je to spolu s A Quiet Place letošní TOPka a ještě se budu rozhodovat co bude na samotné špici. ()

Silviaxx 

všechny recenze uživatele

Hereditary je veľmi znepokojivý, nepríjemný film, ktorý nepotrebuje prehnané gore scény ani nič podobné. Jednoducho si vystačí s kvalitným budovaním napätia, prostredníctvom starého domu, psycho scén a mrazivej hudby. Treba sa však pripraviť na ťahavé tempo, avšak o to ťaživejšia je konečná atmosféra. Myslím, že pre hororových nadšencov a fajnšmekrov vyžívajúcich sa v temnote a bizardnostiach je Hereditary šperk. Poslednú cca pol hodinu sa mi aj ťažko komentuje.. Nie veľa filmov vo vás vyvolá tak nepríjemné, temné pocity ako tento.. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Takto sa tie horory proste majú robiť! Atmosférické, vizuálne podmanivé, pomalé, nepríjemné, mierne mätúce, vybavené zmysluplným príbehom a neočakávanými lakačkami. Teda, tá rýchlosť rozprávania ... niektoré scény by sa patrilo prestrihať a nejakých 105 minút si viem predstaviť ako ideálnu stopáž tohto filmu. Inak všetko ako má byť. Mimochodom, toto je najviac "európsky" (v dobrom) americký film, aký som za posledné obdobie videl. 90% ()

Harpy 

všechny recenze uživatele

fuj ! fuj ! fuj ! Naozaj, toto bolo pre mňa dosť desivé, pri málo ktorom horore sa ešte dokážem báť - a pri tomto mi behal mráz po chrbte. Z jednej scény ma trasie doteraz. Videla som veci, čo som ešte v hororoch nevidela resp. možno videla, ale boli tak nezvykle podané/natočené, že to na mňa presne fungovalo. Je mi jasné že sto ludí - sto chutí a pre iného toto bola sračka, ale mne režisér brnká kvalitne na strunky :D ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| A24 | Nepredvídateľná hororová mňamka založená hlavne na budovanie majstrovsky hutnej atmosféry. 1 jumpscare na 2 hodinky je super bilancia. Herci skvelý, exceluje najmä Toni Collette. S tvrdeniami typu "Exorcista tohto storočia" naozaj súhlasím. Dokonca si myslím, že sa z tohto v budúcnosti môže stať hororová klasika. Depresívne až na kosť so zaujímavím, určite nie happyendovým koncom. Výborné. | Na druhé zhliadnutie všimnutých tona detailov, Asterov scenár je chirurgicky prepracovaný a práve touto detailnosťou, symbolizmom a teasingom na nasledujúce udalosti vo filme si ma film ukrutne získal. Najlepší horor novej doby. Viac TU. | Hodnotenie: 10/10 | ()

Israha 

všechny recenze uživatele

Takto staromilsky pojatý horror je v současné kinodistribuci rozhodně příjemným zjevením, ale to ultimátní nadšení zcela nesdílím. Atmosféra konstantního neklidu a nervozity je vytvořena velmi pečlivě a funguje mnohem lépe, než prvoplánové bubákování, nicméně postrádal jsem zde gradaci. Ne ani tak dějovou, ta tam je, ale právě gradaci atmosféry. Někde od scény první seance je Děsivé dědictví opravdu nepříjemně zneklidňující, ale pořád stejně intenzivním způsobem až do konce. A stejné je to i s charaktery postav, ty jsou psychicky rozložené už na začátku filmu a proto už děsivé události, které zažívají, nemají moc co dále rozkládat. Žádný postupný propad do temnot. A trochu mě zklamala i vizuální strohost, film na můj vkus vypadá příliš málo temně a pochmurně, stvárnění je spíše až dokumentárně neutrální, nevtáhne diváka do centra dění. I přes těchto několik výtek ale celkový dojem velmi pozitivní, protože horror má především děsit a znepokojovat - a tohle Dědictví tedy Děsivé je, a ne zrovna málo, a také ne zrovna povrchně a "cool způsobem". ()

noelcoward73 

všechny recenze uživatele

Viděno v kině, 4,5* - Do plného hodnocení nechybí mnoho - dá se říci, že jen pomalejší tempo a pomalý rozjezd. Pak je to už ale jízda. Potěšilo mě dobré vykreslení charakterů postav a výborná psychologická stránka. Konec mě trochu překvapil, ale rozhodně není špatný. ()

Související novinky

Indie Doctor Strange je hit

Indie Doctor Strange je hit

22.05.2022

V posledních několika týdnech do kin vstoupily hned dva filmy s tematikou multiverza, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Everything Everywhere All at Once. První z nich se podle předpokladů… (více)

Hvězda Borata si zahraje v novém hororu

Hvězda Borata si zahraje v novém hororu

08.04.2021

Vycházející herecká hvězda Maria Bakalova z dvojky Borata si ještě spolu s Amandlou Stenberg (Nenávist, kterou jsi probudil) zahraje v hororové novince Bodies, Bodies, Bodies od distributora A24. O… (více)

Reklama

Reklama