Reklama

Reklama

Útěk z vězení v Dannemoře

(seriál)
  • USA Escape at Dannemora (více)
Trailer

Epizody(7)

Obsahy(1)

Seriál Útěk z vězení v Dannemoře je inspirován útěkem z vězení v severní části New Yorku, k němuž došlo v létě roku 2015. Případ podivnější než fikce vedl k celostátnímu pátrání po dvou odsouzených vrazích, jimž pomohla uprchnout vdaná zaměstnankyně věznice, která s oběma muži dlouhé měsíce udržovala poměr. Benicio Del Toro hraje usvědčeného vraha Richarda Matta, hlavního strůjce útěku, který ve vězení působil nejen jako umělec, ale i jako zastrašující síla. Patricia Arquetteová hraje Tilly Mitchellovou, manželku a matku z pracující třídy, která má ve vězení na starosti krejčovskou dílnu. Ta s oběma muži naváže sexuální vztah a nakonec přistoupí na to, že jim do mraženého mletého masa schová pilníky, aby jim pomohla dostat se na svobodu. Paul Dano představuje Davida Sweata, usvědčeného vraha policisty, který k Tilly patrně chová skutečné city a neochotně se stane Mattovým partnerem v jeho komplotu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

mclenin 

všechny recenze uživatele

Kto má rád filmovú / televíznu tvorbu z väzenského prostredia, príde si na svoje. Netreba však čakať akčnú štýlovku podľa vzoru Prison Break. Ben Stiller "za kamerou" vsádza na dramatickú zložku založenú na skutočnej udalosti, preto aj tempo je pomalé a chladné, uprednostňujúce častú fádnosť reality pred nespútanosťou fikcie čo však neuberá príbehu na pútavosti a napínavosti. (Seriál na mňa pôsobil ako "zosobnenie" tvárového hereckého prejavu Benicia Del Tora, navonok pôsobí prispato, pod povrchom je nevyspytateľný). ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Po starým a dnes, dá se říct, legendárním Prison Break, přichází realističtější a tvrdší seriál o útěku z vězení. A má to hned několik zajímavostí, který mě nutí dát nejvyšší hodnocení. Celý je to ve výsledku tak šílený a absurdní, až jsem nevěřil, že se to ve skutečnosti fakt takhle mohlo stát. Ale vydržel jsem a o případu jsem si něco našel až po dokoukání (nooo je to zajímavý čtení a fakt to odpovídá!). Režie v podání B. Stillera je výborná, málokdo by řekl, že to je ten stejnej týpek, kterýho známe ze všech těch ujetých komedií. A pak tady máme herecký výkony. Hlavní "čtyřka" v podání B. Del Tora, P. Arquette, P. Dana a D. Moorse je skvělá a stojí na ní vlastně celá série. Všichni jsou výborní a role jim opravdu sedí, tady se casting povedl. Musím říct, že jsem byl velice mile překvapenej a kéž by takových mini seriálů mimo mainstream vznikalo víc! P.S.: Manžel hlavní podezřelé bachařky je ten nejhodnější blbec s dobrým srdcem na světe, to jsem snad ještě neviděl. Až mně ho vlastně bylo líto... ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Escape at Dannemora je dokonalým příkladem, že i velmi zručný režisér a áčková skvadra herců neudělají dobré dílo, pokud nemají výraznější nápad a dostatečně dobrou látku ke zpracování. On totiž tenhle true-story příběh o dvou vězních plánujících útěk z vězení za pomoci jedné vězeňské pracovnice je tak straaaaaašně obyčejný a divácky nevděčný, že se až divím, že do toho tvůrci šli a že jsou zdejší ohlasy na seriál až tak nadhodnoceně kladné. Ve scénáři není totiž doslova jediná věc, která by stála za zmínku, šokovala, překvapila, bavila, budila napětí nebo vtáhla hlouběji do děje, jelikož samotný příběh není ničím speciální. Totéž se ovšem nedá říct o zbytku - Ben Stiller ta kamerou je totiž absolutní šílenec a borec, protože dokázal v prvních třech dílech vybudovat mezi postavami takovou atmosféru a vytvořit takové pouta, že zaháčkuje diváka už po pár minutách sledování a tyhle charaktery hlavní trojice postav jsou bez debat něco, na čem stojí celé hodnocení série. O to líp, že jde o Benicia Del Tora (netřeba představovat), kterému šikovně sekunduje Paul Dano (Prisoners!!!) a spolu teda doslova “dělají show.” Zpočátku jsem si říkal, že pomalý rozjezd tyhle výkony dobře zkompenzují a časem přijde dějový “boom”, do kterého si vystačím s výborným vývojem vztahů ve věznici, dobrým vykreslením motivace všech zúčastněných a poutavě dávkovanými klíčovými detaily postav, ale bohužel žádný zlom nepřišel a po 4. dílu už seriál začal trochu nudit. Chybí mu drajv, děj, napětí a lepší příběh “po útěku” a bohužel na tomhle padá do vod obyčejného průměru. Škoda, technicky je totiž úplně bezchybný. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rozpaky. Na jedné straně výborní herci, hezký vizuál a zajímavé téma. Na té druhé zbytečně natažené do sedmi téměř hodinových dílů, díky čemuž šly kolem mě i ty nejdůležitější momenty. Stiller si chtěl zřejmě svůj první režijní úkrok mimo komediální žánr náležitě užít, ale tady to má spíš negativní dopad. 50% ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Tak bizarní, že to vlastně musí být pravda a ona i je. O reálném případu jsem nikdy neslyšel, dokud jsem nerozkoukal tuto minisérii, takže jsem byl překvapen, jak to vlastně celé bylo. Ben Stiller ukazuje, že s dobrým scénářem dokáže být mistrovským režisérem a je fakt škoda, že tak velkou část kariéry zasvětil trapným komediím a rodinným blbinám. Režisérská sesle k němu jde o dost víc. Ben má velkou podporu v ústřední trojici, která je hvězdná a především to jsou skvělí herci a jejich ztvárnění "hrdinů" bylo výborné. Celá věznice je fascinující "ekosystém", u kterého je divák vskutku zaskočen, že v ní k onomu útěku mohlo dojít. Celá minisérie je poutavá, i když trošku natáhnutá a flashback díl byl dost zbytečný, ale jinak to můžu doporučit. Po režisérské i herecké stránce je to skvělé a navíc s to má i dokumentární charakter. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Město Dannemora, kde se vězení nachází, nese název po městu ve Švédsku, kde se těžilo uhlí. (HellFire)
  • Mnoho policistů a členů speciálních jednotek ve filmu se zúčastnilo skutečného pátrání po uprchlých vězních. (HellFire)

Související novinky

Ben Stiller zpátky za kamerou

Ben Stiller zpátky za kamerou

17.06.2020

Herec, komik a režisér Ben Stiller (Walter Mitty a jeho tajný život) po několikaleté pauze chystá další film. Stiller naposledy dělal oceňovanou minisérii Útěk z vězení v Dannemoře, jeho novinka… (více)

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (více)

Benicio Del Toro bude čelit rodinné krizi

Benicio Del Toro bude čelit rodinné krizi

14.08.2018

Benicio Del Toro (Avengers: Infinity War, Sicario 2: Soldado) už za sebou jednu spolupráci s režisérem Oliverem Stonem (Divoši, Četa) na kontě má. Nyní ho ale čeká opáčko, zahraje si totiž hlavní… (více)

Reklama

Reklama