Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 5
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 5

Recenze (152)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tolkienovy knihy mám hrozně rád, stejně tak Jacksonovy filmy, které jsem viděl opravdu mnohokrát, ale ani tak se nepokládám za nějakého velkého znalce lore a netroufám si hodnotit přesnost adaptovaného. A popravdě je mi to vlastně celkem jedno, Silmarillion se beztak bez různých zkratek zadaptovat nedá a tvůrci tak mají v tomhle poměrně nezmapovaném období Středozemě volné ruce. A že je hodně znát, že se nacházíme v jiném věku. Jackson to sice není a ač tu jsou rozdíly v autorském přístupu patrné, Rings of Power si zachovávají příjemnou zejména vizuální konzistenci s prstenovou trilogií. Nějaké odlišnosti se mi zamlouvaly klasicky více, některé méně, ale přesto se tvůrcům podařilo navodit přesně tu atmosféru, pro kterou si Tolkienovo dílo tak cením a jsem strašně rád, že se do Středozemě nejenže můžu v této podobě vrátit, ale budu se do ní vracet pravidelně. Každému se nemusí celý ten akcentovaný mytologicko-náboženský nádech zamlouvat, ale jsem rád, že právě v tomhle ohledu tvůrci zužitkovávají to zajímavé ze zmiňované "bible Středozemě." Po vizuální stránce je celá show vyloženě velkolepá a kvalitou CGI hravě strká do kapsy celou Hobití trilogii. Ty prachy jsou v tom skutečně vidět a to teda nejen na digitálu, ale i na krásných kostýmech a obecně vypiplaných setech. Důvod, proč zatím ale nejdu s hodnocením výše, je scénář. Tvůrci se rozhodli pro pořádný slow-burn a celá první série působí spíše jako na dialozích založený komornější prolog pro věci budoucí. U fantasy seriálu typu GoT plného břitkých dialogů, nečekaných twistů a holých zadků to funguje náramně, ale tady to už trochu přes všechnu tu snahu o vznešené repliky a neprolomitelný plot armor hlavních postav trochu skřípe. A pokud bych tvrdil, že mi nebylo trochu líto, že tvůrci s tímhle rozpočtem a možnostmi vizualizace nedupli razantněji na plyn a nepřidali příběhu více na dramatu, dobrodružství a nakonec i epičnosti, tak bych kecal. S castingem žádný problém nemám, na všechny jsem si rychle zvykl. Jak se mi představitel Elronda v trailerech nezamlouval, v seriálu mě přesvědčil. A nakonec nevím, jestli má lepší chemii Elrond a Galadriel nebo Elrond a Durin. Chválu uzavírá hezký opening s tentokrát až překvapivě obyčejnou hudbou Howarda Shore. Toho chlapa prostě musel při skládání hudby k trilogii osvítit duch svatý. Jinak si neumím vysvětlit, proč tuhle tvůrčí genialitu už nikdy nedokázal napodobit. Více mě potěšil Bear McCreary se svými výraznými, jak líbivými, tak i čistě účelovými motivy. Když to shrnu: žádný průser se nekoná. Za mě kvalitní seriálová práce, která mohla být sice i lepší, ale taky mohla být velmi výrazně horší. Nebudu zapírat, užil jsem si to a chci víc. ()

sugythesugar 

všechny recenze uživatele

Dnes vyšiel finálny diel Prsteňov moci od Amazonu. A áno, podarilo sa mu zachrániť (aspoň u mňa) klesajúce tempo a kvalitu celkovému vyznaniu seriálu. Milo ma prekvapil jeden plottwist, keďže som si myslel, že to bude predsa len inak. Veľmi ma potešila linka hobbitov a jej zavŕšenie (a pritom ma pôvodne táto linka štvala zo všetkých najviac). Na druhú sezónu (ak bude mať kvality aspoň posledného dielu) sa opatrne teším a prísľuby sú veľké. Škoda niekoľkých vyslovene slabých dielov. Mohla to byť veľká pecka, teraz je to priemer s veľmi dobrým koncom a pár super sekvenciami. 7/10 ()

Reklama

stepankoby1 

všechny recenze uživatele

Milé, přemrštěné a přenádherné, hezky vedené a dobře uchopené, přesto výtky přehlížet nelze - dlouhé je to jak týden, postavy jsou doslova ztělesněním odvěkých klišé, mnohé přechody mezi dějovými linkami jsou násilné a nepřirozené, spousta nedostatků v dějové progresi, a když se má jít do skutečně komorních momentů, téměř nikdy (výjimka vynikající linka Elronda a Durina) to nefunguje 100%. Výsledek je ale stejně takový, že mě fantasy v pravém slova smyslu už dlouho takhle nechytla a nebavila a nedohnala k těšení se na další díly. ()

psychoJoa 

všechny recenze uživatele

První série je celkem zklamáním. Vizuál je to jediné, k čemu bych neměla ani nejmenší výhrady. U zbytku se to říct nedá. Vadí mi, s jakou obecnou naivitou je seriál tvořen, když se v dialozích snaží být hloubavý, tajemný a moudrý. Vadí mi dlouhá stopáž, která není opodstatněná, jen tím, že se tam vleze víc prázdných dialogů a slowmo záběrů. Ale abych tu neměla jen seznam… nejvíc, ale fakt niterně nejvíc mi vadí, že tam není jediná postava, která by si diváka získala na svou stranu. Prostě není. A to je za mě ten největší průser. Když není (anti)hrdina, se kterým souzníte, na kterého se napojíte a kvůli kterému pak seriál i přes všechny ty útrapy sledujete… tak to prostě nebude fungovat. A u mě to nefunguje. Na druhou sérii juknu ze zvědavosti a obdivu k Tolkienově tvorbě. A pak se uvidí… ()

MatoFILM 

všechny recenze uživatele

Seriálová udalosť roka sa bohužiaľ nekoná. Amazon utratil najväčší rozpočet v histórii na návrat do Stredozeme, no až trestuhodne zanedbal najať schopných tvorcov. Rings of power preto krásne vyzerá, ale dejovo je kostrbatý, bez atmosféry a hlavne zaujímavých postáv. Využíva lacné scenáristické postupy až má človek pocit, že sleduje tuctové, zameniteľné fantasy. Dávno sa nestalo, žeby v jednom projekte bolo toľko nesympaticky obsadených postáv. Galadriel je arogantná, Theo otravný a predstaviteľ Arondira je bez štipky emócie v tvári. Je to škoda, pretože potenciál Tolkienovho sveta je obrovský nehovoriac o fanúšikovskej základni. Pozerané paralelne s House of dragon, ktorý každý týždeň strkal RoP do vrecka. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Galadriel (Morfydd Clark) se představí jako Noldor. Noldor byli nejmocnějším národem elfů, a to oni stvořili Silmarily. Jejich prvním králem byl Finwe, který měl syna Finarfina, což je otec Galadriel. (spacemaster)
  • Galadriel (Morfydd Clark) vysvětluje Halbrantovi (Charlie Vickers), že Numenorci stáli při boji s Morgothem na straně elfů. V té době se jmenovali Edain a přišli na ostrov Elenna vedeni Elrosem, bratrem Elronda, který následoval hvězdu na nebi, kterou nesl jeho otec Earendil, jehož socha se tyčí nad přístavem. (spacemaster)
  • Název třetí epizody Adar je elfské slovo, které znamená „otec“. (spacemaster)

Reklama

Reklama