Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (153)

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda filmy, kde si musí divák na konci hodně věcí domýšlet. Ano, může být nějaký ten otevřenější konec, kde je nějak naznačeno co bylo dál, ale v tomto díle bylo těch otevřených záležitostí na mě prostě moc - kavárna, sestra hlavní postavy, odjela teda ta Sára studovat či ne.... Navíc je hlavním hrdinou (použiju slova P. Kříže z filmu) guma, která má mozek ve svalech. Jako mladistvý spáchá trestný čin, zdrhne, slouží v armádě a pak se vrátí a my mu máme jako tleskat či co? Na druhou stranu musím ale vyzdvihnout ztvárnění tohoto hlavního hrdiny hercem Milanem Ondríkem, tato role mu fakt sedla. Ovšem jako celek žádná sláva, za Brno a Ondríka dávám 2*, Jan Hřebejk umí lepší filmy. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jan Hřebejk představil svůj (možný) nový režijní směr, rezignaci na artikulační schopnosti ústředního protagonisty a psychologické nuance svého díla věnoval moravské metropoli. Hlavní hrdina je veterán všemožných válečných misí, klátí zastydlou pannu a vyzývavou Alenu Antalovou vynechá, jako bonus mlátí primitivní bijce v kleci v nelegálních zápasech brněnského podsvětí. Hřebejk spojil zbytky svých režijních sil s Markem Epsteinem, scenáristou přijatelných snímků, a snad si i uvědomil, že trojitá nástavba k Pelíškům, která byla v mnohém nadbytečná, nebyl ideální směr jeho kariéry. Tenhle styl mu totiž svědčí, byť se jedná o tv film s nepříliš kompaktním vyzněním. Milan Ondrík nezvládá košaté špalky textu, však jich jeho role obsahuje jen vzácně, ovšem v pozici neohrožené mlátičky-klátičky a samorostu funguje obstojně a neokoukaně. A (decentně krvavé) bitky vypadají dobře a kontaktně, když si uvědomím, že v českém filmu je kolikrát problém i s obyčejnou fackou. Marie Poulová je pak ideální coby jeho protějšek. Vincenta Navrátila, Pavla Kříže a Alenu Antalovou scénář uchýlil víceméně do statování v honosné vile. Průběh filmu zaujal, ke konci se ovšem konfliktní pnutí vyřešilo odbytým a až přílišně uspěchaným způsobem. Hřebejk stále umí kvalitně režírovat, to v prvé řadě, i tenhle jeho počin ale ukázal, že se určitým způsobem hledá a zároveň zkouší na sobě novátorské prvky, kterým nebudou tak úplně nakloněni znalci a příznivci jeho dřívější tvorby. 7/10 ()

Reklama

kocik1 

všechny recenze uživatele

Veterán má zajímavý příběh a klade vcelku zásadní otázky. Bohužel, odpovědi na ně neznají zřejmě ani jeho tvůrci a tak je prostě nechali bejt. A nemyslím tím zrovna ten otevřený konec, ten mi vůbec nevadil. Za mě je to škoda, protože příběh sám o sobě mi přišel dost dobrý. a rozhodně by mě zajímal do větší hloubky. 70% ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Pokud má film řešit otázku dopadu války na psychiku člověka a s tím spojené sociální problémy, tak snímek Veterán selhal na plné čáře. Atmosférou naprosto nulové drama s velmi špatnými dialogy. Doplněné o naprosto nevýrazné a nudné herce. Vůbec nechápu, že je tohle "dílo" z dílny Jana Hřebejka. Jako TV film na ČT1 to asi ujde, ale jinak je to totální nudná blbost. Jediné plus byla hlavní postava ztvárněná Milanem Ondríkem, jehož vysloužilý voják, pořádně drsný a nasraný, působil celkem přirozeně a snesitelně. 1/10. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatný film o chlapíkovi, který se po dvaceti letech vrací z francouzské cizinecké legie zpět domů, kde doufá, že najde nový život. Jeho minulost je mu však stále v patách a pořád si prožívá svoje staré démony. Režijně perfektní, herecky taktéž. Krom veterána Milana Ondríka mě zaujala zvláštně krásná Marie Poulová, která mu zkřížila životní cestu, nebo Pavel Kříž a Alena Antalová v rolích Sářiných papalášských rodičů. Dobrej byl i veteránův švagr Jan Kolařík. Film se natáčel v Brně a jeho okolí a jako patriot jsem si užíval vybrané lokace - Pellicova ulice, Špilas, krematorium, Zahradnická ulice, Petrov, Zelňák, kavárna na Orlí, Cejl a Káznice, Kapucínské náměstí, Café Tunsgram (Noroi :)), klub Metro, Alfa pasáž, Kopečná ulice, Staré Brno, stadion za Lužánkami, Jaroška, Janáčkovo divadlo a další, nebo lokality kolem Brna - Ochoz, Hádek, Lednicko-valtický areál. Rád bych zmínil také temnou ambientní hudbu Martina E. Kyšperského. Spolupráce Jana Hřebejka s Markem Epsteinem dopadla nad očekávání velmi dobře. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Film byl od začátku příprav zamýšlen jako televizní. (klukluka)
  • Martin Illés (Milan Ondrík) si přivydělává jako zápasník u svého kamaráda Danyho (Matouš Rajmont). Promotérstvím zápasů v bojových sportech si Matouš Rajmont vydělává peníze i v reálném životě. Tento typ akcí pořádá zejména v pražské Lucerně. (klukluka)
  • Romantický víkend spolu Martin Illes (Milan Ondrík) a Sára (Marie Poulová) tráví v Hlohovci na Hraničním zámečku. Jedná se o klasicistní zámek v Lednicko-valtickém areálu ve vlastnictví Liechtensteinů, památkově chráněný. Samotná stavba zámku probíhala v letech 1826–1827. Zámek byl v roce 1945 zkonfiskován, sloužil jako ornitologická stanice. Roku 1995 proběhla jeho rozsáhlá rekonstrukce. V současné době je zámek součástí hotelového komplexu, v samotném zámku se nachází luxusní restaurace, kavárna a vinný sklep. Ubytovat se lze jen naproti zámečku v postaveném hotelu. (klukluka)

Reklama

Reklama