Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodnotím režisérskou verzi. Bylo to trošku větší nuda než jsem čekal. Ale moc zajimavá nuda. Lucas jako vizionář obstál, celý je to poměrně slušná depka, vizuálně na úrovni... Strašně by mě zajímalo, jak to vypadalo původně, protože ty nový digitální triky sice byly nádherný (třeba ta pasáž, jak kličkuje na dálnici - předpokládám, že byla dihgitální), ale místy působily opravdu hodně rušivě (hlavně ty digitální obludky skoro na konci). Jinak ale už vím, kde čerpali insipiraci tvůrci Ostrova, a dokonce i tvůrci Já robota si trošku vzali ;) Lucas natočil rozhodně zajímavý film. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování byl můj dojem čistě dvou hvězdičkový. Oceňoval jsem herecké výkony Roberta Duvalla a Donalda Pleasence, také vizuální efekty, hudbu a vykreslení sterilního prostředí tajemného labyrintu. Často mi snímek připomínal svoji atmosférou známý film 1984, který však proti THX 1138 působil "špinavým" dojmem, nikoliv tak sterilním. Tomuto pocitu zde napomáhá všudypřítomná bílá barva. Posledních pár minut však bylo značně napínavých a svižně se přibližovala závěrečná pointa, která se dala sice očekávat, ale zapůsobila, byť zcela jasně neodpověděla na otázky, které divákovi vyvstanou na mysli. Za závěrečnou pasáž přidávám třetí hvězdičku. ()

Reklama

JohnnyD odpad!

všechny recenze uživatele

Kto by veril, že tvorca úžasných jemne brakových Hviezdnych vojen začínal pri takomto artovom pseudointelektuálnom "vizionárskom" blábole. Je to 86 minút plných nudy, pípania, nezmyselných dialógov a ultra-naivných posolstiev ("Štát ti žehná! Masy ti žehnajú! Nech žije komercia! Nakupujte veľa!"). Síce audio-vizuálna stránka je na svoju dobu vynikajúca a Lucas je bezpochyby talentovaný režisér, ale celé je to tak nehorázna otravná nuda, že nič viac ako odpad si to nezaslúži. ()

anais 

všechny recenze uživatele

THX 1138 nese rukopis umělecky ambiciózního filmaře. Jenže realita tomu chtěla jinak a Lucas se začal věnovat zábavnějším tématům (a dobře tomu tak!) a nakonec s režírováním v podstatě skončil. THX 1138 má zajímavý střih, zvuk, i kameru. Děj je lehce orwellovský. A všechno dohromady to působí trochu monotónně a nudně. Ale je to zajímavě experimentální, a kdyby Lucas tehdy Hvězdné války nenatočil, mohl z uměleckého hlediska dojít mnohem dál než Coppola a Spielberg. Možná. A možná taky ne. Jisté je, že jako debut vypadá THX víc než slibně. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Dokonalá práce se zvukem a ruchy se bohužel bije s klasickým nešvarem a to neschopností udržet příběh v dobrém tempu po celou dobu. Fascinující vtáhnutí do neméně fascinujícího světa se tak překrývá s nuznou vyprávěnkou o uvědomění, která je zakončena výtečnou akční pasáží. Lucas už zde potvrdil, že má obrovský cit pro budování určitého uzavřeného/otevřeného vesmíru, ale příběh staví nechtěně na druhou kolej. Jediné štěstí, že humor funguje jak má a kupříkladu taková scéna se záchodem je opravdu k popukání. O to více pak zamrzí celková dramatická nevyváženost a neskutečně kýčovitý závěr přesycený slunečními paprsky. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (29)

  • Mnoho komparzistov pochádzalo z liečebného centra (neskôr cirkvi a kultu) Synanon, keďže jeho stúpenci si museli povinne holiť hlavy. (BUBO26)
  • Mnoho hereček role odmítlo, protože si nechtěly kvůli natáčení oholit hlavy. (Listeroman)
  • Bílý automobil, který řídí THX (Robert Duvall), je upravený závodní vůz Lola T70 MKIII. (Saur.us)

Reklama

Reklama