foto

Joe Morton

  • nar. 18.10.1947 (70 let)
    Harlem, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Matka Evelyn byla sekretářka a otec Joseph T. Morton sloužil jako důstojník rozvědky. Joe kvůli otcově práci strávil dětství v Evropě a v Japonsku. S matkou a zbytkem rodiny opustili svého otce a odstěhovali se z Německa do NY. V pubertě nejevil o herectví velký zájem, ale to se změnilo během prvního dne na universitě Hofstra na Long Islandu. V říjnu 1984 se oženil Nora Chavooshian. Má tři děti, dcery Hopi a Seta a syna Ara.

Po první roli na Brodway byl obsazen do muzikálu Vlasy (Hair r.1968) a byl nominován na cenu Antoinette Perry za muzikál Raisin (r. 1973). V roce 1984 byl oceněn cenou Caixa de Catalunya za nejlepšího herce ve filmu The Brother from Another Planet. Objevil se ve více než sedmdesáti filmových děl včetně Terminátor 2: Den zúčtování, kde excelentně ztvárnil tvůrce skynetu Dr. Milese Bennetta Dysona. Skvěle zahrál i v celé řadě seriálů. Jeho předností jsou rozhodně emoce, o čemž vypovídá i snímek Miss Evers' Boys, za který vyhrál 3 ceny Emmy v roce 1997. Následovala další řada snímků, kde si většinou zahrál vědce nebo státníky. V roce 2004 se posadil do režisérské židle a vznikl film Sunday on the Rocks. Za film Americký gangster byl nominován hereckým cechem (Screen Actors Guild Awards) za vyjímečný výkon ve filmu.

Joe Morton hraje sice vedlejší role, to se ovšem nevylučuje s jeho hereckým talentem a v budoucnu se s ním snad ještě setkáme.

Lukáš "Hopsik" Maryško

Herecká filmografie

Filmy

2017 Liga spravedlnosti
2016 Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti
Nástupce (TV film)
2015 Clevelandský únos (TV film)
2013 Home
2012 Kóma (TV film)
2010 The Mulberry Tree
2009 Hranice
2008 Wherever You Are
2007 Americký gangster
Badland
2006 Noční volání
2005 Back in the Day
Lenny, zázračný pes
Stealth: Přísně tajná mise
Vzpomínáme (TV film)
2004 Breaking Dawn
2003 Jasperský lynč (TV film)
Výplata
Zločinné myšlenky
2002 Na křídlech vážky
2001 Ali
2000 Ali: An American Hero (TV film)
Nahoru, dolů
Pod povrchem
1999 Astronautova žena
Fenomén Y2K (TV film)
Vzpoura v Port Chicagu (TV film)
1998 Blues Brothers 2000
Nadaný žák
When It Clicks
1997 Nebezpečná rychlost 2: Zásah
Trouble on the Corner
Úchyl
1996 Boeing 747 v ohrožení
Jack Reed: Death and Vengeance (TV film)
Osamělá hvězda
1995 Ve stínu zla (TV film)
Walking Dead, The
1994 Nebezpečná rychlost
Neobyčejné léto
1992 Dědictví lží (TV film)
Navždy mladý
O myších a lidech
1991 Město naděje
Terminátor 2: Den zúčtování
Ztracená četa
1990 Equal Justice (TV film)
Challenger (TV film)
1989 Howard Beach: Making a Case for Murder (TV film)
Step
1988 Být dobrou matkou
Police Story: Burnout (TV film)
Terrorist on Trial: The United States vs. Salim Ajami (TV film)
Velitelkou v pekle (TV film)
Zelly a já
1987 Psanci
1986 Křižovatky
1985 Zmatek v hlavě
1984 Bratr z jiné planety
Good Sport, A (TV film)
1983 Files on Jill Hatch, The (TV film)
Kletba Růžového pantera
1982 Clairvoyant, The
1981 We're Fighting Back (TV film)
1980 Death Penalty (TV film)
1979 ...a spravedlnost pro všechny
Lawman Without a Gun (TV film)
1977 Between the Lines

TV seriály

2017 Skandál (TV seriál)
Transfer of Power (S06E16)
Tick Tock (S06E15)
Head Games (S06E14)
další epizody (10)
2016 Grace and Frankie (TV seriál)
The Chicken (S02E06)
2015 Grace and Frankie (TV seriál)
The Credit Cards (S01E02)
The End (S01E01)
Proof (TV seriál)
2012 Heuréka – město divů (TV seriál)
Takový normální den (S05E13)
Přetvářka (S05E12)
Za zrcadlem (S05E11)
další epizody (13)
2011 Heuréka – město divů (TV seriál)
Vidíš to co já? (S04E21)
Obrovský skok (S04E20)
Malý krůček (S04E19)
další epizody (11)
2010 Heuréka – město divů (TV seriál)
Vánoční nadělení (S04E10)
Uvidíme se včera (S04E09)
Akta Ex (S04E08)
další epizody (10)
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
Skladiště 13 (TV seriál)
Ve službách FBI (TV seriál)
Heuréka – město divů (TV seriál)
Loučení (S03E18)
Vše zapomenuto (S03E16)
Smrtonosná voda (S03E15)
další epizody (9)
2008 Heuréka – město divů (TV seriál)
Věc Heuropulos (S03E08)
Dvě Slunce (S03E07)
Fáze, fáze, fázičky (S03E06)
další epizody (8)
2007 Heuréka – město divů (TV seriál)
Noc v Global Dynamics (S02E13)
Není všechno zlato co se třpytí (S02E12)
Objekt touhy (S02E11)
další epizody (13)
Vražedná čísla (TV seriál)
Komiks (S04E09)
2006 Bratři a sestry (TV seriál)
Heuréka – město divů (TV seriál)
Jednou za život (S01E12)
Pravidla cvokárny (S01E11)
Nachový opar (S01E10)
další epizody (12)
2005 E-Ring (TV seriál)
Character Studies (TV seriál)
Dr. House (TV seriál)
Nečekaná pravda (S01E17)
2001 Smallville (TV seriál)
1998 Mercy Point (TV seriál)
1997 Prince Street (TV seriál)
1995 Under One Roof (TV seriál)
Zprávy z New Yorku (TV seriál)
1993 Tribeca (TV seriál)
1990 Equal Justice (TV seriál)
1987 A Different World (TV seriál)
1978 Watch Your Mouth (TV seriál)
1975 Grady (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)
1951 Search for Tomorrow (TV seriál)

Dokumentární

2009 Harlem in Montmartre: A Paris Jazz Story (TV film)
2005 Cesta na měsíc (TV film)
2003 War Birds: Diary of an Unknown Aviator
2002 Ztracené ponorky (TV film)
2001 Africa (TV seriál)
Jazz (TV seriál)
1999 Black Press: Soldiers Without Swords, The
1997 Miss Evers' Boys (TV film)
1995 American Cinema (TV seriál)
Blood & Iron: The Story of the German War Machine (TV seriál)
1993 Terminátor 2: Víc než jste ve filmu viděli
The Great Depression (TV seriál)
1988 Kissing Booth, The

TV pořady

2014 Hollywood Today Live (TV pořad)
66. Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

2012 Heuréka – město divů (TV seriál)
Sen o líbánkách (S05E10)
2010 Heuréka – město divů (TV seriál)
Na beton (S04E07)
2009 Heuréka – město divů (TV seriál)
Ledové jádro (S03E17)
1993 Tribeca (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace