Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Vizuální a vůbec celková stylizace filmu je naprosto perfektní a nadčasová. Tenhle film, podobně jako Kubrickova Odyssea přes svoje stáří i dnes působí poměrně moderně. Utopický odlidštěný svět, nepochybně inspirovaný Orwellovým 1984, je nesmírně působivý v tom nejnepříjemnějším slova smyslu - bezútěšný, sterilní, odlidštěný, prostě žít byste v něm asi nechtěli ani za nic. Bohužel z mého pohledu vizuální stránka (a také zvuková, která je úmyslně hooodně depresivní a nepříjemná) přebíjí všechno ostatní - příběh mi přišel strašně banální, přestože se tváří, že řeší strašně zásadní problémy. Je těžko stravitelný, ale v podstatě "o ničem", nedokáže udržet tempo ani napětí a ta již zmíněná vizuální stránka tenhle nedostatek bohužel nedokáže zachránit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $777,000Tržby USA $2,437,000Tržby Celosvetovo $-║ Ľudia či skôr figúrky sa v tomto skoro bezcitne chladno zahranom filme prejavujú len ako mátohy chodiace skoro bez života, bývajúce v podzemnom komplexe strážením policajnou hliadkou = aby som bol presný ak niekomu niečo hovorí výrobné robotické číslo z filmu T2 , čiže T-1000 policajti v helmách ako strážcovia poriadku boli s určitosťou inšpiráciou pre Camerona , neverím tomu že nie, veď len vďaka Lucasovím Star Wars sa pustil do režisérskeho remesla ... Takže nikto to nemá v tak obmedzenom svete ľahké a tak sa THX 1138 pokúša dostať na povrch zemský a nadýchnuť sa konečne čerstvého vzduchu ... Tento film som túžil už dlho vidieť , hlavne kvôli zvedavosti čo to len George Lucas stvoril za sci-fi a šok bol hneď od začiatku , presný opak jeho Star Wars úplne chladná futuristická dráma, až človek nemal chuť sa na to pozerať, podobná obdoba ale omnoho konzumnejšia je film Ostrov /The Island, 2005/ a Equilibrium /2002/ ktoré sa zaoberajú podobnou tematikou , keď sú ľudia sami sebou väznení na malom obývateľnom priestranstve so zákazom či prejavom emócií, no nič pekné si len na to pomyslieť a len dúfam že takéto filmy upozornia ľudstvo čo nás asi nezadržateľne čaká o pár desiatok rokov. THX 1138 bol mojím záverom na Art filme 2006 čím skončila Bezstarostná filmová noc a viac menej aj keď som už mierne podriemkaval , dobojoval som to a ráno v čase 3:30 som konečne po 10hodinách strávených v kine so spokojnosťou mohol zamieriť domov :) /videl v kine: 60%/ ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto filmu mě George Lucas přesvědčil, že nenatočil jen Hvězdné války, ale i taky něco jiného. Musím říci, že i to "něco jiné" je kvalitní, i když těžko stravitelný filmy, vycházející z Lucasovi studentské práce. Film nám ukazuje Lucasovi představu budoucnosti, světa bez lidí, v podzemí, s technologií, která nemá meze(dokonce nakousnutí toho, že ministerstvo fantazie promítá do světa hologramy je velmi zajímavá). Film mi hodně často připomněl Orwelovské 1984. Vězení z "nekonečného" prostoru bílé barvy. Roboti pracují, roboti "žijí", roboti jsou zatýkaní roboty a roboti se dokonce i milují (!). To, že každý robot užívá různé prášky (či spíše drogy) je lehce nedořešeno, sledování televize i s různými erotickými perverzemi je u robotů je celkem nečekané.Lucasův těžký film, z kterého se budu chvíli dostávat a na který budu určitě často myslet. Viděl jsem pouze director´s cut, v kterém mi přišli efekty až moc dobré na to, aby bylo 34 let staré. Nevím kolik dát hvězdiček tak za ten konec (který se dal očekávat) dávám 4*. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Svět, který Lucas vytvořil, působí velmi originálně, funkčně, stylově a stejně jako vizuální a technická stránka filmu se ctí obstojí i před dnešním publikem. Horší je to ale s postavami, příběhem a divákovým ponořením se do něj. Vše působí chladně, odtažitě, apaticky, což je sice účel snímku, ale já se místy přistihl, že mě až tak moc nezajímá, jak je na tom hlavní protagonista, co se s ním zrovna děje, a to souvisí také s velmi pomalým tempem, které má přes krátkou stopáž za následek občasnou nudu. Stejně tak moc nepřidávají určité nejasnosti s fungováním tohoto světa, to se projeví i na konci (ten je sice povzbudivý, ale jak k němu vlastně mohlo vůbec dojít?). Takže i přes nesporné klady filmu a důležité poselství to vidím na pouze lepší průměr. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

v podstatě 1984 v podání George Lucase, ale je tu daleko více otázek, takže člověk musí neustále dumat nad tím, co to vlastně sleduje.. zaujala mě především vizuální stránka a celkové navození atmosféry onoho tísnivého prostředí, ale příběh samotný je vcelku o ničem a postavy jsou dost nezajímavé.. takže 3* ()

Galerie (90)

Zajímavosti (29)

  • Jedna z posledních scén, ve které projíždí THX s autem v mohutném tunelu, se natáčela v nedostavěné části metra v San Franciscu. (Listeroman)
  • Název filmu byl údajně vymyšlen podle telefonního čísla, které v jistou dobu patřilo režisérovi Georgi Lucasovi. (Vojcl)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno