Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 690)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Dvanáct rozhněvaných mužů v uzavřené místnosti argumentačně dokazuje, že k natočení geniálně napínavého snímku není třeba astronomický rozpočet, několik trikových studií ani barevný film. Nikdy jsem neviděl tak skvělý film ze soudního prostředí, nikdy bych nevěřil ve svůj fascinovaný pohled na hádající se chlapy, do této doby jsem ještě nikdy film v půlce nevypnul, abych si ho dal hned znovu od začátku a poprvé jsem viděl, že počáteční stav 1:11 se dá za hoďku a půl bez velkých obtíží otočit. A to nehrála Barcelona s Houslicemi. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak toto je uzasny priklad, ako sa da natocit skvely film s genialnym scenarom v jednej miestnosti s 12-timi ludmi pocas 95-tich minut. Najviac sa mi ratal Henry Fonda, ako postupne dokazal zneistit ostatnych porotcov nepravdepodobnych vypovedi svedkov, ktori boli jednoznacne rozhodnuti za chlapcovu vinu :-) Treba vidiet. Film ma 3 nominacie na Oscara za najlepsi film, reziu a scenar, avsak Oscara za najlepsi film roka 1957 ziskal MOST PRES REKU KWAI a za reziu David Lean taktiez za Most pres reku Kwai... 16.09.2008 _____ Martin Balsam - (Porotca 1) +++ John Fiedler - (Porotca 2) +++ Lee J. Cobb - (Porotca 3) +++ E.G. Marshall - (Porotca 4) +++ Jack Klugman - (Porotca 5) +++ Ed Binns - (Porotca 6) +++ Jack Warden - (Porotca 7) +++ Henry Fonda - (Porotca 8) +++ Joseph Sweeney - (Porotca 9) +++ Ed Begley - (Porotca 10) +++ Jiří Voskovec - (Porotca 11) +++ Robert Webber - (Porotca 12) +++ Hudba: Kenyon Hopkins +++ ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se mi nestalo, aby film, který má hodinu a půl, mi uběhl, jako by to byla sotva hodina. 12 rozhněvaných mužů je filmový klenot. Je to perla, která i po 52 letech (!!!) dokáže zapůsobit a má co říct. Je to film, který musí milovat každý, kdo se vyžívá v logice a logických věcech. Je to film plný argumentů, protiargumentů, ale hlavně, je to film, který nechá rozhodnutí na Vás. Jistě, porotci nějak rozhodnou, ale vy se NEDOZVÍTE, jestli rozhodli správně, nebo ne. Jeden z filmů, který si zaslouží být v žebříčcích tak vysoko, jak je nyní. A pokud nechcete dopředu vědět, jak porotci rozhodnou, tak si nečtěte komentář od uživatele johny89. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Reginald Rose | Hudba: Kenyon Hopkins | Produkcia: Henry Fonda, Reginald Rose | Distribúcia: United Artists | Rozpočet: 350,000 $ || Pozor: Silne subjektívne: Ukážkový film o tom, že najdôležitejším prvkom je scenár! V tomto prípade je to otázka života a smrti v rukách 12 odlišných ľudí na šachovnici argumentov a dobre položených otázok. Ďalej je to príklad toho, aký je svet malý - Voskovec medzi hereckou elitou HW. A hlavne dôkaz o tom, aký neefektívny a nespravodlivý je justičný systém v Amerike, a tiež v celom svete. Až mráz lezie po chrbte... ()

Galerie (76)

Zajímavosti (48)

  • Jiří Voskovec ve filmu ztvárnil hodináře. Jeden porotce ve filmu prohlásí: "Nejlepší hodináři jsou asi z Evropy". Jiří Voskovec pocházel z Československa. (vyfuk)
  • Režisér Sidney Lumet posadil na dlouhé hodiny všechny herce do jedné místnosti, aby si stále opakovali své dialogy a vžili se tak do situace, kdy budou zavřeni se stejnými lidmi ve stejné místnosti. (HellFire)
  • Tři ze dvanácti porotců nosí brýle. Porotce č. 12 (Robert Webber) si je sundá z nosu šestkrát, porotce č. 4 (E.G. Marshall) jednou a porotce č. 2 (John Fiedler) si je nesundá nikdy. (ČSFD)

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama