Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatele malebné vesničky pyšné na svou starobylou lípu postihne rušivá událost - má tudy vést dočasná silniční odbočka. Figurkovitě načrtnuté obyvatelstvo nejprve protestuje proti zvýšenému provozu, ale nakonec si na přítomný ruch a vzrušení zvykne. Ostatně některým, třeba hostinskému, přináší taková situace prospěch... Režisér Josef Mach chtěl vytvořit jakousi domácí nápodobu francouzských "Zvonokos", avšak došel nanejvýš do půli cesty. (Lexikon českého filmu)

(více)

Recenze (42)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Méně je někdy více aneb J. Mach peče dortík ala pejsek a kočička. Film má v sobě několik cest, kterými se mohl ubírat, ovšem než si stačí vybrat, je po všem. Krátkometrážní groteska s němými scénami, prokládaná pokusem o tehdejší byrokratickou satiru či soukromý příběh jedné nudistky, která objevuje, a také ukazuje, své ženské zbraně. Skrze tento mini příběh lze také cítit příjemnou šedesátkovou atmosféru, např. s partou kytarových rebelů, hrajících na ulici. Nebo přehlídka dobové módy mladých holčin, kterých je tu dost. Stejně jako herců, jejichž obsazení zaručuje velmi slušné výkony. Individuálních příběhů se zde rozjede více, nicméně ujedou bez možnosti dokončení, hudební doprovod není moc a scénář celkově nafouknutý. Kdyby si režisér vybral jedno ze zmíněných pojetí snímku, dopadl by celkově lépe (možná i u zdejších, přemoudřelých vtipálků) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Obsahem otravně hloupoučká nekomunikativní komunálně-satirická slátanina a navíc formou ryze řemeslně a v postprodukci neskutečně odbytý film, d.m.s.n. jedna z nejhorších materií naší kinematografie ze >šedesátek< , kdy snad ještě mohla být trošku naděje... Krize žánru i řemesla z krizového roku, měl jsem mocné nutkání na odpad, ale nakonec to zachránily ty (na naše malé české poměry té doby) exkluzivní (byť některé už obstarožní) západní auťáky, ba i nějaká ta >amerika< se objevila! Hotový autosalon tehdy uplynulého desetiletí... °-/ - - - - - (Poprvé viděno 29.12.2011 na >objeté jebničce< , hodnocení 115., otrávený komentář zde jako třináctý - 30.12.2011) ()

Reklama

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, disponuje skvělou hereckou sestavou a rovněž muzika (často převzatá) je výborná. Chybí ovšem více dějových zápletek. Po patnácti minutách bych dal klidně čtyři hvězdičky, postupně však mé počáteční nadšení přece jen ochablo. P. S. Je vidět, že i Josef Mach se dal strhnout novou vlnou, krásné jsou scény, kdy se mladá dívka koupe nahá. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ne všechno se povede a Josef Mach tu byl již za zenitem svých nejúspěšnějších komedií. Pokusil se v satiře ukázat povahu českého národa, který není vlastně s ničím spokojen a vždycky chce to, co nemá. Kvůli opravě dálnice je vyvedena doprava přes malou ves, kde navíc v cestě stojí stará lípa, které je vesnickým symbolem a památkou. Dík četným haváriím a ucpávkám v provozu jsou nuceni řidiči seznamovat se s místními občany a především pro ženy jsou lákavou změnou v nudném životě s jejich manželi. Na filmu je ale zřetelně znát, že samotní herci museli mít už při čtení scénáře pocit, že nemají co hrát a bylo to leckdy vidět na jejich otrávených civilních obličejích (Skopeček, Velen, Libíček). ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film pro milovníky humoru typu Bílá paní, Až přijde kocour a dalších maloměstských vychytávek. Uznávám, že celkově děj nedrží moc pohromadě, ale vše vyrovnává chuť s jakou si herci své role užívají. Až na pár hluchých míst je film plný dobrých nápadů a vtipů, a o nic jiného v této komedii ani nejde. Smějeme se maloměšťáctví a zároveň jim závidíme ten klid, čistý vzduch a tu krásnou lípu na náměstí...90% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Filmovalo se v Jílové u Prahy. (M.B)
  • Jedná se o jediný film v kariéře Milady Koubové. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno