Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Při loňské návštěvě Berlína jsem si předsevzala, že musím kouknout na nějaký povedený film, týkající se německé historie. Přestože je to spíše náhoda, že mi dnes díky jednomu ze zdejších uživatelů padl do obrazovky zrovna tenhle kousek, myslím, že si tenhle "úkol" můžu odfajfkovat. Sice to bylo o nervy, ale ani trochu nelituji. Hezky napsané, zahrané i natočené. 4,5* ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Divácky vděčný akční styl dobře doplňuje dobře vystiženou atmosféru strachu těch, co se odlišují od většiny. 1) 50letý režisér a producent, jindy také herec a scenárista Michael Helbig by měl začít točit horory. Chvilkové náběhy na tento žánr byly jasně patrné._____ 2) Spoiler! Čti až po zhlédnutí filmu. Film je dost věrným zobrazením skutečnosti, jak ji popisují německé zdroje nebo anglická Wiki anebo také český novinový článek._____ 23) Zaujali mě 19letý Jonas Holdenrieder (starší syn Frank, zamilovaný), 12letý Tilman Döbler (mladší syn Andreas) a dále i 28letý David Kross (otec Wetzel), kterého jsem oknírovaného vůbec nepoznal. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Všedné spracovanie nevšedného úteku z boľševickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) do kapitalistickej Nemeckej spolkovej republiky (NSR). Nepostráda napätie, sympatických hrdinov i remeselne kvalitné spracovanie. Doporučenia hodný film do súčasnej filmovej Izby revolučných tradícií. Mysliac tým individuálne revolúcie voči totalitnému systému, hoci diktované najmä ekonomicky. Vidinou lákavého sveta, plného tovaru, slobodného cestovania a dokonalých služieb. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Žádná revoluce se nekoná, ale o solidně odvedené řemeslo určitě jde. Dobře trefená výprava, místy napínavé momenty, solidní herci - především padouch Thomas Kretschmann s knírkem je vskutku lahůdkový záporák. Na to, že se jedná o německou produkci je to i po technické a hudební stránce slušně zpracované. Sice Ballon nehorázně hyzdí šílený jazykový paskvil jménem němčina, na druhou stranu přidává na autenticitě. Opět výborně trefená studená atmosféra Berlina. ()

mab 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin s mistrně vykreslenou atmosférou strachu. Každý se bál, nevěřil svému sousedovi, bál se, že ho zradí vlastní děti. V takové atmosféře se těžko hledají kladní lidé, protože kdo něco věděl a neřekl, skončil často špatně. Zajímalo by mne, zda učitelka ve škole byla dle skutečné události, nebo vymyšlená. Též mám za to, že kdyby se prcek rozkecl ve školce, on by to pravděpodobně nějaký jiný prcek řekl doma a bylo by zle. Každopádně mi ve filmu chybí rozvedení konce(klidně textem), co se stalo stasi zmetkům, učitelce, kde se usadili uprchnuvší, co rodiče, co zůstali atp. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)
  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)
  • Pred nakrútením film bolo režisérovi Michaelovi Herbigovi dovolené nahliadnuť do tisícok strán hrubého spisu o lete tohto balónu, ktorý patril kedysi Stasi, bývalej tajnej službe NDR. Niektoré fotografie použil potom aj vo filme. (Arsenal83)

Reklama

Reklama