Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (204)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Film Balón si zaslouží smeknout klobouček. Námět, scénář, výprava, režie, kamera, střih, obsazení i herecké výkony... Vynikající! V úvodu mi to lehce připomnělo Občanský průkaz (který mám velmi ráda), ale vůbec to nebylo na škodu. Já tu hnusnou dobu pamatuju a možná i proto jsem si celý film tak parádně užila. Vlastně i slza dojetí mi ukápla.. A před reálnými postavami smekám až na samou zem, ti museli mít fakt koule! Železná opona byla peklo, sbohem a šáteček. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Tak byla to událost, o které se v generaci mých rodičů, tehdy třicátníků, mluvilo s obdivem, a vím že alespoň mužská část rodiny toužila dostat se ven takovým dobrodružným způsobem taky. Nějak se nám domů dostal západoněmecký časopis s tím krásným balónem přes celou obálku, byla to nádherná pestrá věc. Táta měl ten posvátnej časák dlouhá léta u sebe. Jednou jsem se ho na to ptala, a povídal, že v tom balónu přeletěla východoněmecká rodina na západ, a že ho ušili doma ve sklepě na staré singrovce. Jestli ve mě tedy ten film něco vyvolal, tak tohle: ten starý pocit sdíleného zoufalství mixovaný s velkým obdivem k těm, kteří měli odvahu riskovat útěkem úplně všechno, a zároveň dost šikovnosti a štěstí, aby se to povedlo. // Tu jednu hvězdu sundavám za iritující hudbu. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Když chtěl dostat synátor dopis z branky, a zaštěkal pes, normálně jsem se lekl. To je jenom důkaz toho toho, jaká se tady povedla tvůrcům zdařilá paranoidní atmosféra, kdy si člověk nemůže být ničím jistý, nikomu věřit a nervozitu může vyvolávat i jenom zatažené počasí a zavřené dveře domu. Do toho ale mixnuto i s pár klidnějšími momenty a výraznou rodinnou linkou, takže to zdaleka nebylo celou dobu tak pochmurné. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(65%) BALÓN není film, který jsem vyhledával, ale na doporučení kolegy z práce jsem si ho nakonec shlédl. Co se týče tématu, čekal jsem, že to bude víc dramatičtější. Zpočátku mě to vůbec nevtáhlo do děje a celá cca ½ filmu mi přišla docela nudná a nevýrazná, ani ten první pokus letu Balónem mě moc nechytl. Ale nemůžu to výrazněji kritizovat. Zato druhá půlka filmu byla už o něčem jiném. Začalo to být dost napínavé a i si mě postupně získávali snad všechny postavy filmu. A závěrečný let Balónem byl dobrý, obzvlášť po vizuální stránce. Nechyběl k filmu dobrý soundtrack a přímo perfektní záporná postava nekompromisního vyšetřovatele. Takže, škoda té slabší první poloviny, jinak bych dal s radostí 4*. Ale i tak to na jedno shlédnutí nebyla marná záležitost. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Příběh zdánlivě působí jako by byl vycucaný z prstu, o to víc překvapí, že jde o snímek natočený podle skutečné události. První polovina solidně odsýpá a o napětí není nouze, k čemuž přispívá i dramaticky vystavěná hudba. V druhé polovině děj místy trochu drhne, přesto stojí za to film dokoukat až do konce. (75%) ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Strelzykův syn jezdí na československé Jawě 50 Mustang. (bighead)
  • Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) a Günter Wetzel (David Kross) se znali 4 roky, pracovali spolu v továrně. Nejprve plánovali, že postaví helikoptéru. Tento záměr zavrhli z obavy, že nezvládnou sestrojit funkční motor. (klukluka)
  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)

Reklama

Reklama