Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh o kopáčích vltavínů, pro něž se ilegální těžba těchto polodrahokamů stala nekontrolovatelnou vášní, ale i způsobem obživy... Propletenec přátelství, zrady, lásky a zklamání nás zavede do specifické a unikátní společnosti nelegálních prospektorů, kteří se pohybují za hranicí zákona a ve střední Evropě 21. století žijí svůj sen o nezávislosti a svobodě – až do hořkého vystřízlivění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (162)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je opravdu velká škoda, že tuhle ryzí jihočeskou knihu jihočeského rodáka Jiřího Hájíčka filmově neadaptoval další jihočeský patriot Bohdan Sláma - a to nemyslím jen kvůli onomu regionálnímu souznění, ale především kvůli poetice jeho filmů, která by si podle mého lépe rozuměla s poetikou a atmosférou geniální Hájíčkovy literární předlohy. Dan Wlodarczyk jistě není špatný režisér a po zhlédnutí filmu musím být k jeho režijnímu přístupu shovívavý, co ale nelze přehlédnout je ne úplně šťastně provedený casting a scenáristické odklonění se od předlohy. Co se obsazení hlavní role týče, bylo angažování Marka Adamczyka krokem do neznáma a nevyplatilo se, protože v přímé herecké konfrontaci na sebe všechnu pozornost strhává o několik světelných let herecky lepší Pavel Liška a paradoxně role Kači zastiňuje roli Pavla, což je přesný opak knihy. Stejně tak Jenovéfa Boková v roli Karolíny selhává, je nepřirozená, afektovaná, její herecký projev mi byl vysloveně nepříjemný a celkem dobře ilustruje zmar této herecké generace. Dál už ale film funguje. Technické provedení na jedničku, mizanscéna velmi povedená a autentická, stejně tak kamera a hudba. Kdybych nečetl knihu, zřejmě bych byl z filmu více nadšený - subjektivně mne mrzelo přenesení děje z 90. let minulého století do současnosti, ale chápu, že takhle vyjde natáčení levněji (i když boom ,,vltavínské horečky" v reálu už dávno skončil) a zvláště pak drobné scenáristické změny (zmizely ostatní kopáčské party, zmizel Simon, nedošlo na rozvod, hodně se transformovala postava a charakter Kači, byl upozaděn fenomén posedlosti, ,,drogy", zlaté horečky i fenomén svobody a alternativního nekomerčního stylu života...) a vypuštění toho krásného smířlivě otevřeného konce knihy, který s filmem nekorespondoval vůbec... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film zaujme hlavne nametem, o kopacich vltavinu..., to tady jeste nebylo. A pak velmi dobrym hereckym vykonem Lisky a Bokove. Myslim, ze ani zde kritizovany Adamczyk nezahral zle. Skoda scenare, spousta zbytecnych scen a myslim, ze ono tajemstvi si taky mohli tvurci odpustit a vice se venovat samotnemu kopani, prekupnictvi atd. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Liška je skvělej, konečně nehraje variaci na obecního blba, ale má absolutně skvělou roli, která je napsaná nádherně životná a půlku filmu člověk neví, jestli má myslet, že je to pěkná svině, nebo spíš chudák, co to nemá v životě úplně jednoduchý. Jasně, je to malej film, kterej neměl co dělat v kinech a měl jít rovnou do televize, ale má výbornou atmosféru a perfektního Lišku. Bavilo mě to, howgh. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Liška v roli, která mi k němu ale vůbec neseděla. A vzhledem k tomu, že vyjma Jenovéfy se jedná o jedinou pořádnou hereckou personu vyskytující se ve filmu, tak jsem zklamán, a to náležitě. Na stranu druhou jsem se dozvěděl, že i v dnešní době si vybraní čeští exoti hrají na zlatokopy z Dawson City v kanadském teritoriu Yukon. 36% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Moderní zlatokopovia hľadajú produkty padajúcich hviezd. Jeden pre peniaze, druhý z vášne pre vedu. Keď ich dobehne minulosť, nemôže to skončiť inak ako výzvou na súboj. Trochu vo filme pridať na tempe a dramatizácii a mohlo to byť aj na štyri. –––– Kopání, to je svoboda. Nikdo tĕ nebuzeruje, nikdo ti neříká, co máš, co nemáš dĕlat. Seš svůj vlastní pán. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení filmu probíhalo v Praze, Příbrami, Berouně nebo Českém Krumlově. [Zdroj: iDnes.cz] (rakovnik)
  • Z jukeboxu hrají písně „Když jsem bejval tramp“ od Olympic a „Ó, gramofón“ od Wohnout. (SONY_)

Reklama

Reklama