Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (119)

Ozzy2 odpad!

všechny recenze uživatele

Peklo.Herecké, scénáristické, naprosto ubohé.I ten Dvořák vypadal, že ho to s těmi hereckými nýmandy nebaví.Hudba tomu taky nepomohla.Možná se to mohlo jmenovat Hnus Pardubicka z výšky, pole, pole a jen a zase pole.O tom, že v roce 1989 je hlavní hrdina mladé ucho a potom ho hraje 82 letý Kostka, to bylo taky něco. ()

Romanstekl 

všechny recenze uživatele

Dle traileru jsem očekával že p.Zindulka dostane více prostoru, ale i přes to byl jeho herecký výkon nádherný, poslední role, byl to PAN herec. Film podle skutečných událostí, o to více je to k nas*ání, myslím že film je podhodnocený, samozřejmě se z něj nechalo vytěžit více, ale 17ti letý kluk natočí všechny scény z letadel opravdu v letadlech a ve vzduchu, žádný dron nic, žádné digitální efekty, prostě poctivě. Palec nahoru i za hudbu, neříkám že je to na Oskara, ale za shlédnutí a uznání to prostě stojí :-) ()

Crowe23 

všechny recenze uživatele

Ano, přiznávám, že mé hodnocení může být lehce ovlivněno tím, že mi vcelku imponuje režisérovo mládí. Že někdo, kdo je ročník 2000, dokáže ke svému filmu přilákat taková jména jako jsou Kostka, Dvořák, nebo Zindulka je samo o sobě úspěch. Film samotný považuji za poměrně fungující, ačkoli nedostatků by se u něj našla celá řádka. Děj táhnoucí se od roku 1960 do roku 1989 je prošpikovaný nelogičnostmi a plytkými dialogy. Na hercích se navíc nejspíš vinou nízkého rozpočtu ani nepokusily jakkoli ukázat postupující věk. Celý film je natočen jako kinematografický milostný dopis létání, což způsobuje asi 15 minut leteckých scén, které ve filmu nemají žádnou jinou úlohu, než že vypadají hezky (pokud tedy máte vztah k létání, tak si myslím film užijete mnohem více než já). Když to ale scénář v pár momentech dovolí, tak dokážou duo Dvořák/Zindulka sehrát poměrně působivou scénu a z čistě technického hlediska je ta přehršel leteckých záběrů zvládnutá dobře. Pokud bych tedy nebyl obměkčen režisérovým mládím, jeho ambicemi (režisér/kameraman/scénárista/producent – skoro jak Tommy Wiseau u The Room :D ) a tím, že příběh je založen na životě jeho dědečka, dal bych nejspíše o hvězdičku méně. Film ale rozhodně stojí za vidění, ale spíše zadarmo doma než v kině. ()

amyth odpad!

všechny recenze uživatele

Řeknu to asi takto, z tohoto filmu jasně vidíte jak to vnímají mladí studenti. Proč u nich ve volbách vítězí hruzostrašné strany a kandidáti. Pokud ten mládenec takto vnímá tu dobu, tak se domnívám, že průměrná mzda ve školství by měla spadnout téměř na úroveň minimální mzdy. Jeho film odráží Feriho, Richterovou až je to mrazivé. V životě by mě nenapadlo, že po 40 letech totality ještě může přijít mnohem hlubší morální úpadek. Zatímco Husákovy děti jsou opravdu silná generace nejen počtem, pak ta pravdoláskařská je opravdu elitní.Pád až na dno ()

stone odpad!

všechny recenze uživatele

Tolik pitomostí v jednom filmu jsem už dlouho neviděl. Ale parodie to snad být neměla, nebo jo? Je vidět, že pan Balda nezažil tu dobu, ale probůh na co máme internet? Cigatery- otázka : "Kdes to vzal?" "Ameriky" byly za bolševika normálně k dostání ve stánku. Kusovka stála 1 Kč. Zindulka v uniformě RAF- to si snad děláte prdel Dvořák je zděšený, že kluci jsou komunisti. Každý armádní pilot, což byla v té době elita, musel být v KSČ, takže Dvořák logicky taky. A stíhání Cesny v Migu 15 ? V osmdesátých letech a ve výstroji jako v padesátých? Tak nevím jestli je pan tvůrce ignorant, provokatér nebo jenom blbec. ()

Coliseum odpad!

všechny recenze uživatele

Zdaleka horší než všechno na týhle frašce je vítěznej doutníček po nejhoršim hereckym výkonu ve filmu, kde bylo špatný, hrozný a nejhorší všechno. Autorova odvaha? Zapálenost? Prosim Vás! ()

Hemlock 

všechny recenze uživatele

A sakra... Chápu, že to točil floutek, který se nedávno naučil ovládat poluci, ale pustit se do takto náročného tématu bez řádného prostudování historických souvislostí je neodpustitelné a ano, tento film mi řádně podráždil svěrač. Když přivřu obě oči, snímek celkem obstojně začíná v šedesátkách za totáče, ale v této době se zasekne až do konce. Hlavní postavy nestárnou i přes to, že uběhne 30 let, stb si to krosí pořád v tom samém vozítku a absolutní přešlap přijde v 89. roce, kdy proti narušiteli odstartuje MIG 15 Uti - jedná se o cvičný dvoumístný stroj, který brázdil oblohu v padesátých létech minulého století... Prostě k posrání a to už jsem zase u svěrače, takže jedna hvězda za ty letadla, protože ty za lidskou impotenci nemůžou - 10%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film Narušitel nepřináší ani náhodou silný a napínavý příběh. Prostě jen sledujeme vyprávění ve kterém sice o dramatické situace nouze není, ale stylem, jakým jsou podávány své drama rychle ztrácí. A to nejen díky slabším hereckým výkonům. Celá dramatická linka není zkrátka tak dramatická nebo tak alespoň není podávaná. Vždyť i klíčový moment, o který v příběhu jde, divák přijde a neuvidí ho. No a když k tomu připočteme dost slabý scénář a hodně nevěrohodné dialogy máme prostě film o několika letcích na jednom letišti a otázce, kdo je vrah? Což se naštěstí na konci dozvíme, i když opět nevěrohodně, jelikož je tak činěno ve stylu anglických detektivních románů. A ještě ta řada historických nepřesností. Alespoň, že hudba je kvalitní. ()

Honzulik 

všechny recenze uživatele

David Balda se nám rozjel a dovalil na filmový trh již druhý film v krátké době. A to je možná právě chyba... Opět musím ocenit Davidovu snahu a vůbec to, že se na českém filmovém světě prosazuje... Přesto, že v hodnocení nemůžu opět dát víc než jednu hvězdu za celkovou naivitu a amatérismus, Davidovi věřím, že když vydrží, poučí se z chyb, jednou z něho bude "pan" režisér! ()

ZHODNOTITEL odpad!

všechny recenze uživatele

Přemýšlel jsem nad motivační hvězdou, ale bohužel takhle se točit filmy nesmí. Film plný nesmyslů, historicky silné nepřesnosti (a nezajímají mě jenom nějaké potahy v autobuse), dialogy někdy docela natvrdlé. Pokus o revoluci z 89. to snad celé podtrhl a my, kteří jsme se tenkrát těch dnů účastnili, musíme nad tímhle vývarem jenom zaplakat Hlavními hrdiny jsou lidé, kteří sympatizovali s komunistickým režimem - asi jenom proto, aby ukojili svou potěchu k létání - takže alibisti. Čímž celý film ztrácí nějakou morální hodnotu, kterou by měl dobrý příběh obsahovat. Po kamerové stránce to mělo jistě světlá místa ale to k dobrému filmu (a především filmu v kině) nestačí. ()

sardon 

všechny recenze uživatele

O čem že to je? O klucích, co si hrajou na vojenské piloty a zasnili se natolik, že si myslí, že jsou dospělí. Tak tomu bych uvěřil a třeba by to i bylo zábavné. Ovšem dospělí, co se chovají jako naivní kluci obklopeni socialismem a návdavkem k tomu jsou ještě sledováni STB ( o čemž v podstatě vědí) a přesto se dál chovají jako pitomí kluci? Vážně to takhle dědeček vyprávěl? Tak to vážně nežeru, ledaže byl dědeček Ezop! Většinu nesmyslností filmu už za mne vyjádřil Enšpígl a tak se jen zmíním o viditelném nestárnutí hlavních postav. Že nebyli herci " zestárnuti " fyzicky bylo patrně dáno omezenými financemi, bohužel především představitel hlavního hrdiny Pavel Neškudla mě ani trochu nepřesvědčil, že během filmu zestárnul o takřka 20 let a stal se otcem 2 synů. Bylo to tak nepřesvědčivé, že i jeho synové působili dospěleji, než on. Dávám 2 * za zajímavý námět, jehož zpracování bylo bohužel tragické a mám podezření, že vysloužilý pilot RAF havaroval zcela úmyslně, aby se nemusel za tento film stydět. ()

Prubner odpad!

všechny recenze uživatele

Už vím, jak si představuje Hurvínek válku. Stejně, jako si David Balda představuje normalizační ČSSR. Tenhle film je dalším příkladem toho, proč by osmnáctiletí jelimánci (Řehořek, Chlupáček, teď Balda), kterým ještě teče mlíko po bradě, neměli točit filmy do kin. Volí si těžká témata, a vzhledem k tomu, že jsou ještě nezkušení a hloupí, vyjde jim z toho infantilní naivní nechtěná parodie. ()

tsatsiki 

všechny recenze uživatele

K Hodnocení použiji název filmu od pana Hřebejka. U MĚ DOBRÝ. Zajimavý scénář, žádné nudné plkání, ale zajimavé dialogy a příběh plný zvratů, výborné obsazení, herci to zahráli věrohodně a velice dobře a Jirka Dvořák je prostě tahoun. I Pan Zindulka v poslední roli byl výborný. Rozhodně nevypadal jako pán, který má rakovinu a měl by za rok zemřít. Hlavně když řešil, jestli má odletět nebo ne tak to zahrál opravdu skvěle. Film je zajimavě natočen, hlavně záběry kamery jsou zajímavé. Jen tak scéna, kdy Otmar zemře, tak to upadnutí letadla a jak jsem pochopil, tak i ten výbuch, tam mohl být vidět. Myslím, že se to povedlo, škoda, že na to přišlo málo lidí v kině, ale myslím, že to nebylo ve všech multikinech, tak se to dá chápat, a budu se těšit na další film. Jen za co mají mínus tak za stárnutí postav, Jirka Dvořák i Neškudla vypadali 20let stejně a plus tvůrci mají za hudbu Michala Hrůzy. Za chyby, které ve filmu jistě jsou, tak snížím hodnocení o 1*, ale zase se to dá brát jako záměr režiséra, že to chtěl natočit víc umělecky. 3* si myslím, že je pěkné hodnocení a David Balda na sebe může být hrdý. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Tenhle film na sebe strhl určitou pozornost už tím, že ho celý zrealizoval teprve 17-18 letý David Balda. Dále mám rád filmy o létání. Takže, ono je sice obdivuhodný, že to dokázal dát dohromady jen 18ti letý kluk, a to po stránce režie, scénáře, i kamery. Fakt klobouk dolů, musí toho o filmu znát už hodně. Nejlépe mu jde asi kamera, a myslím že by měl být dále jenom kameraman. Na druhou stranu, už po pár vteřinách filmu je jasný, že to asi na českýho lva nebude, když do úvodních záběrů filmu použije 5x zasebou (5x !!!) stejnou sekvenci záběrů a působí to hodně otravně. Jednotlivé scény dost postrádají ten správný rytmus. Jakoby se nedokázal rozhodnout, jak dlouhé budou dialogy. Někdy se úplně jednoduchý dialog lobotomicky vleče celý roky, tam měl herce popohnat, jindy se zase skokově odbavuje. Záběry z letadel jsou na naše poměry asi nadprůměrné, ale to jejich využití do příběhu je velmi špatné. Nakonec to vypadá, jakoby točili hudební nebo reklamní videoklip. Vrchol amatérismu asi je v momentě, kdy se konečně dostávají na kloub tomu kriminálnímu případu, a najednou řekne hlavní hrdina: a nepůjdem si zalítat? Takže vyšetřování končí a dalších 10 minut zase sledujeme hudební videoklip. Absolutně to naruší dějovou linku. Hodnocení je nakonec velice nejednoznačné. Půlku filmu obdivujete, že ten kluk zvládá to, co ostatní filmaři až o 10 let později, zejména kamera má určitý potenciál, a druhou půlku si říkáte, jak na tohle může dát někdo peníze? ()

maraHCV odpad!

všechny recenze uživatele

Není autor Balda spíše příbuzný s tím z SPD co kácel stromy na ty koleje?Možná ne,ale asi taky nebude uplně v pořádku když vytvořil tohle! ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je tak blby, ze ani v televizi se na to neda rozumne divat. Jedine plus byl dej, ktery byl zajimavy pribehem. Bohuzel ale tady to skoncilo. Je neuveritelny, jak je mozne, ze tak skveli herci tak podivne a neuveritelne hraji. Co saber, to cast pribehu a vy to tem lidem neverite. Ale vubec nikomu. Prosim tvurce, aby priste zkusili neco jinyho, treba prodavat hotdog nebo jahody. Tohle bylo utrpni. A ve finale na akcnosti mela pomoci zase rozklepana kamera. Proc porad? Slabota, usetrete hodinu a pul a koukejte radsi z okna. ()

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama