Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brankář přináší dramatický životní příběh legendárního fotbalisty Manchester City Berta Trautmanna, který se v poválečné Anglii prosadil navzdory svému německému původu. Příběh muže, který miloval fotbal, Anglii a ženu svého života Margaret, a díky svým výjimečným schopnostem a vytrvalosti se dokázal z nenáviděného „nácka“ stát britským národním hrdinou. Bert Trautmann se narodil v Německu v roce 1923 a během války se jako výsadkář aktivně zapojil do bojů. Ke konci války byl zajat britskými vojáky a držen v táboře, kde si všimli jeho talentu. Navzdory počáteční nenávisti fanoušků působil v týmu Manchesteru v letech 1949 až 1964. Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1958 ve finále Anglického poháru, kdy pro svůj tým vybojoval vítězství, když dohrál zápas navzdory život ohrožujícímu zranění. On a jeho životní láska Margaret ale musí čelit i dalším ranám osudu… (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (90)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Áno, môžeme si tu odškrtávať všetky klišé životopisných športových snímok, ale ak toto nepredstavuje pre vás problém číslo jedna, tak každý fanúšik žánru a futbalu si film užije ako finále európskeho pohára. Ako finále majstrovstiev Európy a sveta už nie, až o zas tak výnimočné dielo nejde. Je ale uveriteľné, civilne zahrané, má tú svojskú anglickú špinavú atmosféru, rozumej dedinský štadión, škaredý tréner, obhrublí foookujúci hráči, zasmradená šatňa. A nakoniec aj staré Wembley. Pokiaľ ale nepoznáte životopis Berta Trautmanna, tak vás, najmä ku koncu, prekvapí viacero dejových zvratov. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Človek nevie čo ma pochváliť skôr. Či atmosféru vojnovej doby, alebo úžasnú Freyu Mavor. Tá hrala ako z partesu, neskutočný výkon hodný niekoľkých Oscarov. (Aj keď Oscarov vyhrávajú samé hovadiny, takže to je skôr urážka). Naozaj som si ju veľmi zamiloval a neviem sa dočkať na viac filmov, v ktorých hrala. Veľmi dobrý bol ale aj hlavný predstaviteľ David Kross. Pre mňa nezabudnuteľný životopisný film, ku ktorému by som sa veľmi rád po rokoch vrátil. Nie je známe, čo nám chce film povedať skôr. Či to, že život je ku*va a môže sa vám prihodiť neskutočné utrpenie, alebo že nemeckí vojaci nemali na výber a museli všetci bojovať za svoju krajinu proti komunizmu a judaizmu. Prvá polovica je skôr o tom, aké to má nemecký chlapec ťažké v zemi nepriateľov a tá druhá je o veľkom depresívnom utrpení. Pre mňa kandidát na film roka 2018. ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Silné drama s fotbalovým brankářem v hlavní roli. O tom, jak nepřekvapivě těžké to měl Němec v poválečné Anglii. Jde o skutečný příběh a věděl jsem to, co se odehraje na hřišti a proč se stane fotbalovou legendou, ale upřímně mě úplně uzemnilo to, co se stalo v závěru mimo hřiště. Skvěle zpracované, dobře obsazené a rozhodně stojí za vidění. Bez závěru by to byla pěkná romantika, takhle je to slušné drama. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Válka, nenávist, fotbal, láska, štěstí, tragédie, bolest, život. Tenhle film má všechno. Nad očekávání povedená biografie, která je o fotbale spíš jen okrajově, za to ale přináší komplexní příběh člověka, který rozhodně neměl na růžích ustláno a zažil toho za jeden život víc, než by si většina z nás vůbec dovedla představit. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* nečekal jsem, že by mě mohl životopisný film o legendárním brankáři dokázal tak uspokojit, ale povedlo se. Ani to nebylo romantickou linkou, natož tou sportovní, ale spíš svým zobrazením tehdejších poměrů. Nedivím se obrovské nenávisti vůči Němcům, ale tady s tím pracují citlivě a snaží se o porozumění obou stran. Film je plný sentimentality, ale myslím, že ji dokázali udržet na uzdě a nepřeháněli. Mnoho výtek k filmu nemám, tak si mou vyšší známku zaslouží a stejně i doporučení pro další diváky, pro které by mohl být film podnětný. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (33)

Zajímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 1. října 2018 na filmovém festivalu v Curychu. (Varan)
  • Bert Trautmann nikdy nenastoupil za reprezentaci Německa. (Elephant13)
  • Bert Trautmann hájil barvy Manchesteru City od roku 1949 do roku 1964 v celkem 545 utkáních. (Elephant13)

Reklama

Reklama