Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi tady všude byl jen temný les, dnes tu stojí panelákové sídliště. Právě tady je doma chlápek, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam. Žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer, když sídlištěm bloudí divoká zvířata, chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A taky k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu na Národní třídě dějiny jednou ranou do pohybu. Film podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (385)

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Čermák si zahrál Vandama skvěle, ale co je to platné, když ten příběh byl na celovečerák prostě málo. Rudiš se dobře čte, ale na zfilmování se nehodí. Přesto: milostná scénka byla přesná - vyspat se s někým jen z vděčnosti nemůže dopadnout nikdy asi fanfárově. A štamgasti u stolu byli taky povedení, až snad hrůzně povedení. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Obrazově parádní, herecky taky slušné (Čermák jede jako vždy), ale jinak úplně zbytečný film. I kdybych bral, že hlavní hrdina má v hlavě slušně vymalováno a pro ránu nejde daleko, přeci jen zase nemohl být takový dement. A pokud jím byl, ostře to kontrastuje s jeho lepšími chvilkami z první poloviny filmu. Jako náhled do něčí hlavy je možná film svým způsobem zajímavý, ale když už tam někomu koukat, tak proč zrovna do téhle... Pokud tam mělo být nějak znázorněno přímočaré vidění světa (což nemusí být vždy negativum obzvláště v dnešní přiblblé době) některých kolem nás, pak to mohlo být myslím uděláno lépe bez těch dvou zbytečných nakládaček. Je to tedy za hodně slabé tři plechovky barvy, ale nechci to úplně hanět, tak 3 dám * * * ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Docela síla promítnout zrovna tenhle film v rámci speciálního programu kina k výročí Něžné revoluce. Byla asi moje chyba, když jsem si předem k filmu nic podrobnějšího nepřečetl a nechal se zlákat na film, který má nakonec se 17. listopadem '89 společnou akorát nějakou trapnou historku z minulosti hlavních hrdinů. No budiž, ať už je to o čemkoliv, je to po čase jenom další nový český film plný vulgarismů, kde mne do patnácti minut začla bolet hlava z neustále opakovaného "ty vole" za každou druhou větou a pak to pro změnu vystřídal rádobyvtipný dialog o způsobech mluvení asi nejhnusnějšího vulgarismu. Bylo mi to celé od počátku nanejvýš protivné včetně hlavní postavy, nepostřehl jsem v tom žádnou myšlenku, a málem jsem odešl z kina, jak to udělala jedna divačka přede mnou do 20ti minut. Při hodnocení mám stejný problém, jako u Kober a užovek – nějak tápu, co má vznik a sledování takového filmu člověku přinést. Zatímco ale u těch Kober mne po celý čas bavil napínavý příběh, zde to bylo dlouhou dobu daleko víc nechutné buranské tláchání od ničeho k ničemu. To, že film má krásnou kameru a skvěle využívá hned několik zajímavých vypravěčských postupů, sice může být jeho velké pozitivum (díky kterému nedám odpad), nikoliv ale důvodem, abych ho automaticky adoroval. 30% [Kino Úsmev, Košice] ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

V den udílení 27. Českých lvů jsem dal před TV Koljou přednost Hynku Čermákovi v roli, která mu sedla, jak by nesedla nikomu jinému. Tím jsem si jist. Národní třída je vtipná, lehce smutná, ale hlavně vtipná. Zároveň nečekaně dobrá. Není to film o vypatlaném holohlavci. Vandam ztvárňuje člověka se zásadami. A to bylo fajn. Plus bonus sympaticky hrající Kateřina Janečková, alias Ošklivka Katka (zde ale jako ošklivka rozhodně nevypadá). 75% (with J.) ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem přečetl během jednoho dne, bohužel si už nevzpomínám na celý děj, ale dokážu si vybavit atmosféru v knize vykreslenou. A musím říct, že u adaptací bývám hodně přísný, avšak v tomto případě jsem doslova nadšený. Cítím totéž co při četbě, navíc volba hereckých představitelů je excelentní. Co mi trochu nesedělo byl vyhrocený závěr, nicméně nevylučuji, že tomu tak nebylo i v knize. Hodně by mě zajímal názor pana Rudiše, jak je on spokojený s výsledkem. Nízké hodnocení mě překvapuje, domnívám se, že je nezasloužené. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Jaroslav Rudiš, autor předlohy, se inspiroval k vytvoření Vandama skutečnou postavu, bratrem svého kamaráda, se kterým se setkal v pražské hospodě Severka. Skutečný „Vandam“ si následně ve filmu zahrál velmi malou roli, ale vzhledem k zachování anonymity autor neprozradil o jakou roli šlo. (DJDVD)
  • V knižní předloze má Vandam (Hynek Čermák) vidiny vlků, ve filmu se však objevuje divočák. Změna proběhla mezi psaním scénáře a přípravami natáčení, jelikož si Štěpán Altrichter všiml narůstající popularity symboliky s vlky v Německu a nechtěl tento motiv opakovat i ve svém filmu. (DJDVD)

Související novinky

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama