Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelný spor dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem... Filmová adaptace povídkové knihy Bohumila Hrabala Slavnosti sněženek byla natočena v roce 1983. Jednotlivé povídky jsou vlastně portrétními miniaturami sousedů, s nimiž Bohumil Hrabal žil uprostřed ojedinělé chatové oblasti v Kersku nedaleko Prahy. Většina těchto literárních postav má svůj reálný a živý předobraz. S neopakovatelným vypravěčským stylem spisovatele a skvělou profesionální technikou režiséra se před očima diváků rozvíjí nostalgická, ale především hluboce lidská freska žánrových příběhů lidí a lidiček žijících v Polabí. Znovu tak ožívají pan Franc, Leli, rodina hostinského z Hájenky a nezapomenutelný příběh sporu dvou mysliveckých jednot nad zastřeleným kancem. Ve filmu se snoubí poetično s realistickým popisem, stylizovaná nadsázka s humornou drobnokresbou, události veselé s událostmi smutnými. Za zmínku stojí, že vedle známých herců – Rudolfa Hrušínského, Jaromíra Hanzlíka, Josefa Somra, Petra Čepka a Jiřího Schmitzera, se tu v epizodních rolích objevují kromě autora samotného i dva významní čeští režiséři: Jiří Krejčík jako věčně hladový pan Karel a František Vláčil v roli starého myslivce. (Česká televize)

(více)

Recenze (703)

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Ikonická hláška: "To je dost, žes nás taky jednou někam vyvez! Žes udělal něco pro rodinu!" a "To zas bude v álejích nablito." Obě zazněly z úst manželky "dědka", obě při sezení na povozu traktoru. Film jako celek mi přijde nudný. Nemám ráda filmy o buranských lidech, kteří žijí na vesnici a jediným objektem jejich zájmu jsou hospoda (popřípadě ženy), nic nedělání a nakonec rvačka se sousedy - podotýkám, že sama žiji na vesnici, ale ne takto. Filmy typu Všichni dobří rodáci, Slavnosti sněženek atd. mi pak přijdou na jedno brdo. Hlášky jsou většinou vtipné, až když film notoricky znáte a vidíte ho po páté... Oceňuji alespoň prostřih, kdy se mluví o míchání držkové (člověk odejde ze záběru) a v dalším záběru větu dořekne a přitom už stojí u sebe doma a ne v hospodě (sound match cut), dále scéna s traktorem a "vývozem" rodiny, snaha o jeřábové záběry z ptačí perspektivy (na chalupy) a nakonec vztah semetrika X dědek (ten je přesný). ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Mně to tedy moc neoslovilo. Ty uřvané scény s Bl. Holišovou mně tam vysloveně vadily jak byly nadsazené. A ta věta - jak mám dětem vykládat o míru? - no... ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Mě tenhle film do smrti asi nepobere. Snad 2-3 známé hlášky a nic víc. Hrabaloviny mne prostě neberou s výjimkou Postřižin a pak tak max. Ostře sledované vlaky a nakonec snad Skřivánci na niti. Za mě 3* s odřenýma ušima abych hodnocení moc nekazil. ()

Wouter 

všechny recenze uživatele

86 % Sorry jako, ale za co? V tomhle počinu se vůbec nic neděje. (Ale to je bohužel krutá realita většiny českých/čsr filmů) Nebavilo mě koukat se na záznam života lidí z dvou vesnic. Ale když už, tak jasně se zelím. ()

nudlis 

všechny recenze uživatele

Perfektní předloha, perfektní rejža (co si radši sám napsal scénář), perfektní obsazení. Dnes už naprostá klasika a jeden z nejlepších československých filmů. A hergot, teď koukám, že je to už skoro 40 let starej film (je listopad 2020) :-) To ale vůbec nevadí ... P.S.: Pánové Vláčil s Krejčíkem si určitě pořádně užili, že tentokrát nesedí za kamerou a můžou si hrát svoje postavy jak chtějí :-)) Natáčení musela bejt pořádná sranda pro všechny. ()

kotrlak 

všechny recenze uživatele

Hrabalovo období socialistickýho (ne)realismu. Úsměvný neškodný blbinky z nymburska, který komunistická cenzura pustila skrz svoje sítě. Když později došlo na skutečnou perlu Hrabalovy tvorby - "anglickýho krále", tam si už Menzel vylámal zuby... ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Píšíce recenzi, všímám si, že je jich tu doposavad 666. Tu hegemonii temných sil MUSÍM rozbít! Ale pravděpodobně už tu bylo vše napsáno, takže stačí, když tu ta moje prostě jenom bude. ()

remotrumpet 

všechny recenze uživatele

"Vypustil jste nám duši..." - "Ja umím i když neumím." - "No jo, jenže on nepřijel. On si poslal z hospody taxíka domov pro trumpetu." - "To zas bude v álejích nablito." - "Tak to je tá moje nová družka. Vyměnil jsem ji za obraz..." - "Až to bude tak to bude." - "Ja na co přídu to sežeru." ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Pardon, ale Slavnosti sněženek jsou slaboučké. Snad až na pár hlášek, některých dokonce zlidovělých natolik, že už by člověk zapomněl, odkud pocházejí. Ono převést Hrabalovu poetiku do filmové podoby je opravdu kumšt, s kterým se Menzel jednou popasoval lépe, pak dvakrát hůře a tak pořád dokola. Tohle je bohužel jeden z těch slabších počinů. ()

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Česká klasika se skvělým obsazením a super hláškami. Přesto je toto film, který mne nijak nezaujal a dívám se na něj jen jako spoludivák, sama bych si ho nepustila. Ani pořádně nevím, čím to. Přitom je o lidech, kteří jsou přesně jako já, obyčejní a usazení ve svých životech. Asi mi vyloženě vadí uječené ženy pana Hrušínského a pak tak hlavní část z hájenky. Nemám ráda tyhle hospodské akce a ani se na ně nemusím dívat. Takže ač kvalitní film, já nejsem jeho fanynka. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Šokuje ma, že tento film má takmer rovnaké hodnotenie ako Vesnička. Obsadenie má takmer ako obšlahnuté cez kopirák (áno, viem, natočilo sa to skôr ako Vesnička, ale ja som to videl neskôr), len miesto Hartla tu je Hanzlík. Dokonca tu zaznie pár tónov z motívu ako vo Vesničke a Miroslav Moravec je počuť z telky, kde je v nejakom seriáli, či filme. More podobností čisto náhodných? Ale zatiaľ čo vo Vesničke sú charaktery postáv veľmi rýchlo rozpoznateľné, definované a mnohé proste príjemné či úsmevné, dejom sa necháte rýchlo uniesť, tuto je to jeden veľký bizár. Obyvatelia dvoch dedín sa hádajú o jedného kanca, neustále do seba rýpu počas hostiny, ženské sú tu otravné ropuchy, ktoré chlapom lezú na nervy. Hanzlík hrá magora s rovnakou mentálnou poruchou ako v Postřižinách, Schmitzer krčmára, čo ráno uteká ženskej z domu, aby ju večer po ožran párty s kancom išiel od lásky zjesť. A pokračovať môžeme donekonečna. Proste sled takýchto somariniek pospájaný do deja, čo sotva drží pokope, občas nejaký poetický záber s pekným hudobným podmazom, na starých bardov sa dobre pozerá (Hrušinský, Čepek, atď.), ale inak je to hodne roztrieštené a dosť nudné. S väčšinovým názorom sa tu teda rozhodne nestotožňujem. ()

MoziMedve 

všechny recenze uživatele

Tohle je druhý příklad toho, že kombinace Hrabal + Menzel není pro mě. A když kouknu jak jsem hodnotil jiné Menzelovi díla, problém bude v Hrabalovi. Docela by to sedělo s tím co mi na filmu vadí. Kamera, obraz a celkově technicky se mi film líbí. Kouká se na to fakt hezky, ale ten děj a ty postavy. Hromada scén zcela zbytečných, postavy jsou slabě charakterizované a je jich na film až moc. O čem ten film vůbec je? Tak nějak poeticky, o hovně. ()

Le.oko 

všechny recenze uživatele

nadherny film. malokdy me film rozesmutni, ale takhle krasny smutny konec jsem doposud v jinym filmu nezazil. K tomu vsemu s takovou nadhernou muzikou ktera ho doprovadi jsem po zkonceni filmu hledel do zdi par minut a divil jse jak dokazal ve me probudit taky to pocity. Hanzlik mi vzkutku ukazal jednu z kras kterou jsem doposud neznal. ()

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama