Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdyby Bridget Jonesová hledala ještě větší zoufalku, než je ona sama, v Kate (Emilia Clarke) by se určitě trefila do černého. Ta holka sice vypadá jako roztomilý diblík, ale ve skutečnosti je magnetem na špatná rozhodnutí všeho druhu – nerozumí si s vlastní rodinou, nevyzná se sama v sobě, neumí si najít normálního chlapa a navíc pracuje v obchodě s vánočními potřebami. To se pozná tak, že chodí v asexuálním skřítkovském kostýmku, neustále cinká rolničkou a v hlavě jí pořád jede vánoční hit George Michaela „Last Christmas“. Přitom přesně před rokem balancovala mezi životem a smrtí, když podstoupila velmi komplikovanou operaci. Jeden by řekl, že si té „druhé šance“ bude víc vážit, ale Kate je evidentně všechno fuk. Okázale kašle na všechno a na všechny a životem proplouvá cestou nejmenšího odporu. Pak ale potká Toma (Henry Golding), trochu záhadného mladíka, který se jí čím dál víc začne plést do cesty a do života. A i když je Kate odhodlaná pokračovat ve svém dosavadním stylu života, vlivem tohohle kluka, vánoční atmosféry a magického Londýna začne její předčasně okoralé srdce velmi rychle tát. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (15)

  • V závěru filmu, během písně „Last Christmas“, se v davu objeví Greg Wise, spoluautor námětu filmu a také manžel herečky a scenáristky Emmy Thompson, která ve filmu ztvárnila matku hlavní postavy. (makimarketa)
  • Hneď v úvodnej scéne je uvedené: Juhoslávia, 1999. V roku 1999 však Juhoslávia neexistovala, rozpadla sa v roku 1992. Vtedy existovala už len Juhoslovanská zväzová republika (JZR), ktorú tvorilo Srbsko (vrátane bývalých autonómnych oblastí Vojvodina a Kosovo) a Čierna Hora. (Arsenal83)
  • Upútavky na tento film boli silne kritizované za to, že výslovne naznačovali dejový zvrat, čo viedlo k tomu, že väčšina divákov a kritikov uhádla celý dej tri mesiace pred pozretím filmu. (Arsenal83)
  • Tento film využíval stratégie udržateľnosti na zníženie emisií uhlíka a dopadu na životné prostredie. (Arsenal83)
  • Počas otváracieho víkendu bol tento film číslo jedna v pokladniach Spojeného kráľovstva. (Arsenal83)
  • Film sa odohráva v roku 2017 (aj keď bol natočený v rokoch 2018-19). V tomto kontexte by „posledné Vianoce“ znamenali 25. december 2016. V ten istý deň zomrel hudobník George Michael. (Arsenal83)
  • Keď Kate (Emilia Clarke) odchádza domov v otcovom taxíku, na jej zápästí je nakrátko vidieť tetovanie draka. Emilia si dala tetovanie urobiť počas poslednej sezóny Hra o tróny (2011–2019) ako poctu svojej postave Daenerys. (Arsenal83)
  • Skupina Wham! darovala všetky licenčné poplatky spojené s uvedením ich piesne "Last Christmas" vo filme na pomoc etiópskemu hladomoru. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo priamo v Londýne, a tak, aby sa predišlo masám ľudí, natáčanie začínalo často aj o 2 ráno. (Astonko)
  • V závere filmu, počas pesničky "Last Christmas", sa v dvoch záberoch na publikum objaví aj Andrew Ridgeley - spevák skupiny Wham! (Psycho709)

Reklama

Reklama