Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Režisér by si asi přál, abychom jeho šest (?) statečných milovali od prvního záběru. My je ale neznáme a neorientujeme se v nich, takže se nám bez rozumné dopomoci daří tápat klidně i celou první hodinu. Úplně stejně se můžete ztrácet v geopolitických souvislostech. Scénárista se v tehdejší situaci na Balkáně vyzná a totéž očekává od diváka. Výsledkem je pak totální maglajz. Jestli vám někdo bude tvrdit, že tomu po první hodině a půl bez problémů rozuměl, tak vám kecá. Teď nemyslím finální pif paf a všechny ty klišoidní a patetický srance. Ty rozklíčuje i mimino. Myslím všechny ty Srby a Albánce a Kosovský Albánce a UNPROFOR a pravoslavný statečný popy a muslimský zbabělý vrahouny... Stejně tak mě iritovaly ty závěrečné archivní záběry: Kdo byli všichni ti plačící lidé? Pro co a pro koho plakali? Jak to souviselo s naším příběhem? Vy to snad někdo víte? A jste si jistí, že to víte? Já tedy rozhodně ne. A ne jsou body mínus. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Je lepší zachránit jeden život než neudělat nic.“ Jen aby tom Jasna měla také jasno…Ten, kdo má povědomí o historii národů bývalé Jugoslávie a tuší, o co tenkrát skutečně šlo, nebude mít z politického hlediska s dílem takový problém (zastáncům bombardování Srbska bych film nedoporučil). Snímek kvalitou směle pokukuje po takových ruských koprodukčních žánrovkách jako jsou 9. rota či Bretská pevnost. Co do technické stránky (kamera, střih, zvuk), akce, syrovosti či válečných jatek se může srovnávat i s hollywoodskými spektákly (třeba „ohnivé peklo“ či minometná palba je už vyšší dívčí). Maličko horší jsou postavy, zejména hlavní hrdina Šatalov působí trochu lekle (zbytek jednotky je naštěstí „živější“) a vyloženě slabší je (nutný?) patos (hrdinství, bratrství, sovětská nostalgie, ruský voják nesoucí srbskou holčičku, démonizace Západu atd.). Ovšem i přes tyto nechtěně úsměvné detaily (a maximální „coolovost“) si snímek drží solidní kvalitu až do konce (aneb jak je důležité míti Kusturicu!), takže za mě to budou slušné 4*. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme ďalšiu vojenskú agitku. Tentokrát o chrabrých rusoch, ktorý čistia Balkán od Muslinského šmejdu. Síce to nie je taký nezáživný výplach so zameniteľnými postavami ako nedávna Čínska agitka Operation Red Sea, ale tentokrát sa film postavám venuje až príliš dlho a postáv tu je proste strašne veľa. Úvodná predstavovačka by sa dala kľudne skrátiť o pol hodinu a o nič zásadné by sme neprišli. Akurát by to malo svižnejšie tempo. Akčných scén je dostatok a finále tvorí 40 minútové veľkolepé bránenie nejakého letiska pred zloduchmi. Problém vidím v tom, že akcia je mixom videoklipového štýlu so sexy teplými farbami jak z filmov Michaela Baya a rôznych spomalovačiek v štýle Guy Ritchieho. Takže aj keď je to tvrdé R-ko a dejú sa tam hnusné veci, tak to pôsobí príliš cool a ani zďaleka sa to nepribližuje syrovosti finále štvrtého Ramba alebo snahe o čo najvernejšie vykreslenie vojnovej vravy v Spielbergovom Ryanovi. Ale technická stránka je absolútne prvotriedna. Takže výsledkom je cool military porno film, ktorý si fanúšikovia tohto žánru určite užijú. Pre mňa to je len taká miestami nechcene vtipná jednohubka. 6/10. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

S mou nedůvěrou vůči ruské kinematografii a v podstatě i s vetšinovou současnou hollywoodskou akční produkcí si právě Balkánská hranice luxusně vytřela prdel a já jen zírám, upřímně smekám, a tvrdím, ano, přesně takhle má vypadat kurevsky adrenalinový válečný biják. Tomuhle snímku jako vážně nechybí ale opravdu vůbec nic. Naprosto kompletně výrazné a sympatické postavy, a to i včetně herců, z čehož jsem měl tedy vzhledem k původu vzniku filmu obavy, ale ty se ukázaly jako naprosto zbytečné, dokonalá atmosféra jak prostředí, tak daného konfliktu, z čehož mě několikrát pořádně zamrazilo, kulervoucí zápletka, s perfektním spádem, mnoha a mnoha dech beroucími momenty, s fungujícím napětím a i velice silnými emocemi, jelikož tvůrci se zde nebáli zapojit i množství dětských osudů a nutno v tomto ohledu přiznat, že se s tím Rusové tedy vážně moc nesrali, takže další velké plus. No a samozřejmě v centru dění tu máme akci, která se mnou naprosto ukázkově mrdla o zeď, její zpracování zde lze označit totiž za opravdu ultimátní, během celého filmu je to jedna velká paráda a v podstatě druhou polovinu filmu tvoří už jen jeden gigantický akční opus, který je jednak navíc nesmírně rozmanitý, co se tedy zbraní týče, a jednak choreograficky nemám co řešit, přehledné, dynamické, efektní, strhující a naštěstí i totálně nekompromisní, takže jsou to v podstatě jedny velký jatka, kterým nelze co vyčíst, prostě bomba! Já jsem zkrátka z této podívané naprosto nadšený, Rusové zatraceně překvapili v úplně všech ohledech, a opakuji, smekám a jasná plná palba, bez jediné připomínky. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimave videt jugoslavsky konflikt i z te druhe strany. Myslim, ze kazdy slusny Cech musi byt na strane Srbu a stydet se za tehdejsiho prezidenta, ktery cosi mlel o humanitarnim bombardovani... Skoda, ze film vice nez na pribeh vsazi na akci a velkorysou stopaz.... Dobra atmosfera a presvedcive herecke vykony. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)

Reklama

Reklama