Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (524)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ryzí filmová magie ve vtahujícím atmosférickém středověkém dramatu, plném špinavých intrik a krutostí nejen na válečném poli. Bezchybní herci, omamný vizuál, a příběh umocňující minimalistická hudba. Jednoduše historický masterpiece, jaké už se dnes netočí ve zdaleka takovém množství, které by se mi ideálně pozdávalo. Brilantní v každém velmi zlehka plynoucím - a k nevyhnutelnému finále směřujícím - směru. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Výborný historický film, kterému lze jen těžko něco vyčíst. Silně nekompromisní a který se vám dokáže zarýt pod kůži, ale takovým tím přirozeným a nenuceným způsobem. Výborní herci v čele s Timothée Chalamatem, toho pozoruji už nějaký čas a nejednou všem dokázal, že je výborný herec, ale tady poprvé ukázal, že dokáže uhrát i silně charismatické postavy a dokáže utáhnout celý film. Věřila jsem mu každou větu, každý výraz, každou emoci. Všechny jeho pocity dokázal z TV přenést na mě. Díky bohu za Netflix, který se nebojí investovat do takto originálních a lehce riskantních projektů. P.S. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy viděla film, ve kterém jsem opravdu dokázala vnímat, jak těžké muselo být se hýbat a bojovat s brněním vážicím několik kil. Každý pohyb vojáka a speciálně scény jeden na jednoho působily neuvěřitelně realisticky. ()

Reklama

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Postava Jindřicha V mi není zase až tak neznámá, protože jsem se s ní setkal již na divadelních prknech ve hře Jindřich V podle hry alžbětinského velikána Williama Shakespeara a taktéž na filmovém plátně ve stejnojmenném filmu , který režíroval Kenneth Branagh. Minimálně první půhodinku jsem si myslel, že koukám na nějaký životopisný portrét nějaké celebrity ze středověku, jelikož nám náš hrdina neustále chlastá, souloží, zvrací a celkově žije život ve stylu Anarchy In The U.K. Ale pak mu umře jeho milovaný papá, kterého ze srdce nenáviděl a chtě, nechtě nastupuje na anglický trůn a jakoby mávnutím kouzelného proutku se z hospodského povaleče stává nelítostný král se vším všudy. Na radu svých upřímných a pravdomluvných rádců se vydává do Francie, aby pokračoval ve smysluplné stoleté válce. V druhé půli vidíme přípravy na jednu z největších bitev výše zmíněného konfliktu, který se do dějin zapsal jako Bitva u Azincourtu. V pěkně vylíčené bitvě vidíme krásné souboje udatných rytířů, kteří jsou všichni stejní, takže nevím jak to ty chytrolíni poznali komu mají useknout tu hlavu, asi podle čuchu. Z jedněch byl cejtit camembert a z druhejch čedar. Ale to jsou jen takové maličkosti, kterých si všímám, jelikož jsem hnidopich, tak to též napíši do mé recenze. Ale jinak to byla velice příjemná exkurze do hodin dějepisu ve které mnozí představitelé hereckých rolí zahráli své maximum. Pro příklad uvedu slizkého dauphina, kterého nám lišácky předvedl herec známý z upíří ságy a který má krásné jméno připomínající jistý druh zeleniny. Myslel jsem tím amerického fešáka Roberta Pattinsona. Dále se zde objeví půvabná dcera amerického herce Johnnyho Deppa Lily-Rose Depp, která si zde zahrála budocí manželku Kateřinu z Valois. Za celkem podařenou podívanou s historickými kostýmy a dobře vystihnutou dobovou atmosférou dávám zasloužených 80%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Všetci tu v prvom rade vychvaľujú ponurosť, no mne to až tak ponuré neprišlo. Možno iba tak udalosťami, ktoré obklopovali mladého Henricha V. Najviac oceňujem peknú výpravu a fantastických hercov, kde som si mohol vychutnať aj slizkého Patizóna napríklad - nemá veľa záporných postáv, a táto mu išla skvele. No na druhú stranu ale, dauphin? To ako vážne? Ten kto písal scenár asi ani nevie čo to znamená. Tiež sa mi zdá, že tam na jednom mieste poplietli Henricha IV. a Henricha V. No ale to sú len také drobnosti, ktoré na kvalite neuberajú. A tá záverečná bitka mala tiež niečo do seba - také priam až apokalyptické, atmosferické... žiadna obyčajná rúbanica. V každom prípade spokojnosť. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Vypadá to krásně. Adam Arkapaw, který už kameru dělal třeba u Kurzelova Macbetha nebo nebo Kurzelovy adaptace Assasin´s Creedu prostě s obrazem umí moc hezky a dokáže skvěle zachytit bitvu i prostou slovní přestřelku mezi dvěma lidmi. Samotné podání zpracování už za mně tolik nefunguje. Postav je mnoho a mnoha se zas tolik prostoru nedostane. Na filmu je vidět, že jeho realizace musela být náročná, každej se snažil co to šlo a někdo se fakt snažil prodat audiovizuální historickou řezbou, která se zároveň strašně pokouší mít Shakespearovský nádech, jenže ho ve finále nemá spíš vůbec. Na Chalameta jsem si musel zvyknout ale od druhý půlky už na mně fungoval, všichni ostatní hrají dobře. Zároveň ale fakt nemám krom vizuálu fakt nic zrovna vyzdvihovat a za nějakou dobu už si z filmu budu pravděpodobně pamatovat jenom Roberta Pattinsona s francouzkým přízvukem a divnou parukou. Pattinson i Chalamet tu potvrzují statusy jedněch z nejlepších mladých herců současnosti, samotné to ale k nějakému velkému nadšení nestačí. Zvlášť když se Chalamet i Pattinson herecky jinde vyřádili výrazně více.... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (21)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. (rafix)
  • Početní stav obou armád podle odhadů nebyl tak jednostranný jak se myslelo. Podle posledních zjištění byly počty na obou stranách kolem 10 000 mužů. Zbroj i vybavení byli také na obou stranách prakticky totožné. Rozdílné bylo nasazení lukostřelců, kteří byli na straně Krále podle odhadů v počtu 4 000 oproti 1 500 kuším nasazeným a prakticky nevyužitým na francouzské straně. Toto bylo pravděpodobně rozhodující pro bitvu, která se odehrála v bahnitém terénu, kde těžcí rytíři na koních nedokázali manévrovat a ve statickém boji byli zmasakrováni v přímém boji s lehce oděnými lukostřelci. Jeden z mnoha důvodů prohry byla mentalita francouzské elity, která boj až do hořkého konce brala jako turnajový zápas a do poslední chvíle se domnívali, že když se vzdají, tak se jim nic nestane. (messenger)
  • Přesné postavení jednotek, počty jednotek a počty padlých i nasazených na obou stranách, ale hlavně na francouzské straně, se značně rozchází. Angličané uváděli početní ztráty na straně francouzské armády mezi 1 500 –  11 000, vlastní ztráty 100–150. Podle moderních odhadů byly ztráty na straně francouzské armády 6 000 a anglické 600. (messenger)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama