Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (525)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Arkapaw občas vykouzlí čarokrásný záběr (noční střelba trebuchetem) a Edgerton si užívá pěkně napsanou mentorskou roli na své zavalité tělo, nicméně tím jsou chvalozpěvy na Michôdova naivního Jindru u konce. Ta toxicita mužského světa, břemeno vládnutí mezi mlýnskými kameny zájmů a touha obklopit se oddanými s vědomím, že „král nemá přátele, má jen přívržence, nebo nepřátele“ nemají dost síly přesvědčit a otevření královských očí dcerou Deppa tomu nasadí korunu. Historické nepřesnosti zašlapané do bahna tvůrčími záměry si už člověk zvykl tolerovat, horší je to u filmů s těmito ambicemi u černobílosti postav (prohnilý zástupce církve, žabožrouti rochnící se v morálním úpadku). Srovnávat to s Kurzelem, protože Shakespeare, Albion, Arkapaw, bláto a krev? Nejde to. Jeho Macbeth měl vizi, tady ta snaha o to být jiný skončila nijakostí. A stavět výkon Štáfka Chalameta na úroveň Fassbendera je stejně troufalé, jako si myslet, že Pattinsonův dauphin prožije Vánoce na blátě.. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

V kontexte dnes videného filmu Posledný súboj (ktorý nebudem hodnotiť) treba o to viac oceniť tento nenápadný klenot. Je neskutočne ťažké zobraziť verne atmosféru 15. storočia, ktoré podľa francúzskeho historika Philippa Ariésa bolo fascinované a posadnuté smrťou tak, ako už žiadna iná doba. Prejavilo sa to napríklad na ilustráciách ku Knihe hodín z Rohanu alebo na maľbe tancujúcej smrti zo steny parížskeho Cintorína neviniatok. Tento film vo svojich detailoch diváka prenesie do tejto zvláštnej doby a ja pre zmenu v príhodnú chvíľu tento film prenesiem do svojej TOP 10. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Staré dobré časy poctivých historických filmů zase na dvě hodiny a kousek ožily, Král je skvělý. Je to drsná, špinavá a studená podívaná, která se ale opírá v první řadě o příběh, postavy a výborně vybrané herce, ačkoliv na ty scény, které od takového filmu čekáte, dojde také (ta bitva, ta bitva!). Režie, výprava... Všechno na jedničku, autentické snad tak, jako kdyby se štáb strojem času přenesl do 15. století. A Timothée Chalamet vlastně už tady hraje Paula Atreida - přesně takhle jsem si ho totiž představoval. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Samota, tíha a nekompromisnost vládnutí. Do toho rozhárané otcovsko-synovské vztahy na obou stranách kanálu. Nepochybně v tom na nejednom místě rozpoznáte shakespearovská témata, dialogy, postavy i proslovy. Ovšem nejedná se o přímou adaptaci jeho "Jindřichů", jakkoli inspirace jimi je stejně tak nepřehlédnutelná jako chtěná. Každopádně poctivý, působivě nasnímaný, v blátě si rochňající i výtečně odehraný (především triem Edgerton-Harris-Chalamet) historický snímek. O co komornější, o to lepší. A že komorní je tedy dost. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Musím povedať, že ma The King dosť prekvapil. Čakal som, že dostanem fajn historickú výpravu, zopár bitiek a veľa kecov, ktoré ma budú nudiť. Nuž opak je pravdou. Fajn výpravu aj viac ako zopár bitiek som dostal (došlo aj na moje obľúbené katapulty) a dialógy sa mi tak fajn počúvali (prevažne o vojnovej taktike), že ma The King skoro úplne pohltil. Veľkú zásluhu ma na tom aj pre mňa neznámy Timothée Chalamet a jeho perfektne stvárnenie postavy kráľa, ktorý podedil po otcovi nielen trón, ale aj vojnu. Obľúbený soundtrack: Antiphon. 85% - 4* ()

Galerie (6)

Zajímavosti (21)

  • Bitka pri Agincourte bola natáčaná 2 týždne s 300 mužmi a 80 koňmi na poliach v Maďarsku. Aby tvorcovia dosiahli bahnitý terén bojiska, štáb nechal kone behať po poli. Nakoľko však bolo príliš veľké teplo, bahno rýchlo vysychalo, a tak posunuli bojisko viac vľavo a celý proces zopakovali niekoľkokrát. (Wargoo)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama