Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (151)

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené, dobře obsazené a je to velmi zajímavé téma, nicméně většina postav není dobře napsána, vyjma obou hlavních rolí, a divák nedostane prostor dostatečně si je oblíbit/poznat. První půle a celá estráda s jejich veliteli nezáživná a pro samotný příběh zbytečná. Dost mi ale vadil útok Talibanu na základnu, který je klasicky hollywoodsky přitažený za vlasy, a neustále roztřesenou kamerou se režisér snaží zamaskovat svojí neschopnost, natočit útok alespoň trochu nápaditým způsobem. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Outpost je parádně natočená moderní válečná akce a nemám ke zpracování co vytknout. Opravdu nechápu, jak mohl někdo vymyslet umístění základny zrovna tam. Vždyť už i v pravěku si lidé hledali pro svá sídla vyvýšená místa. Jednak proti vodě a také díky tomu, že případný dobyvatel už při lezení do kopce neměl moc komfortní podmínky pro útok na rozdíl od obránců nahoře...  A tady to byla čistě vojenská základna...  Holt tady to vymysleli opačně .-(. Samozřejmě film je film, ale tím, že byl točen podle skutečné události znovu diváka přivádí k myšlenkám na zbytečně zraněné a padlé v Afganistánu. Obzvláště při znalosti současné situace. Co je neuvěřitené, je až neskutečná podobnost herců k jejich skutečným protějškům!  Dávám za 5 zaměřených fosforových  střel z minometů! * * * * * ()

Reklama

Zombi 

všechny recenze uživatele

Solidní válečnej film, kterej se tváří docela realisticky, dlouho se vlastně nic neděje, jen se chvílema ostřeluje základna a stupňuje se napětí mezi vojáky a místními. Střídají se velitelé a jejich přístup k daným věcem. Cca poslední půl hodinu je pak regulérní válečné peklo, parádně natočené. Slabší 4 hvězdy. ()

Cinematrix 

všechny recenze uživatele

Celkem solidně natočený útok obrovské přesily talibanských vousáčů na cca 50 amerických holobrádků (vyjma Scotta Eastwooda, který zde měl alespoň knírek). Nebyla to sice taková řežba, jako boj o pevnost Alamo či bitva u Little Bighornu, ale i tak se jednalo o slušnou, celkem přehledně natočenou masáž, kterou jsem nečekal. Pokud zde uživatelé typu SeBig píší, že se jednalo o nudnou jebku za doprovodu lítajícich kulek vzduchem, tak už nevim, kudy jinudy by ty kulky podle něj měly létat, aby tomu dal alespoň jednu hvězdičku. Ale proti gustu žádnej dišputát, někdo má holt rád kulky v klidu. ()

Epero 

všechny recenze uživatele

Film sa oplatí vidieť hlavne kvôli druhej polovici. V prvej sa nám snažia ukázať postavy, no je ich veľa a sú nevýrazné, takže sa všetky zlievajú dokopy. Je to podľa skutočnej udalosti, takže postáv muselo byť viac a nemohli byť vymyslene „originálne“. Preto to nemožno vytknúť a tak nie veľmi záživnú hodinu sledujeme život na pomerne často ostreľovanej základni a aspoň máme predstavu ako to funguje. Druhá polovica je to hlavné, veľký útok na základňu, ktorý trvá až do záveru. Je to surové, chaotické, realistické zobrazenie boja z modernej vojny. Boja kde sa nie ako v akčnom filme hneď všetci vrhajú do útoku, ale neraz desiatky minút sedia v aute z ktorého sa nemôžu pre ostreľovanie dostať. A zároveň vidíme, ako na oboch stranách zomierajú ľudia pre základňu, ktorá nemá ani žiadny význam a je len rozmarom neschopnosti amerického velenia. Keby to bol vymyslený film, hodnotenie by bolo isto nižšie, ale tým záverom by mal trochu vyčnievať. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)
  • V čase 17:38, kdy probíhá jednání se stařešiny, má bezejmenný Afghánec odložit svoji zbraň. Zvedne ji ze země, chytne ji pravou rukou za pažbičku, ale v dalším střihu ji drží pravou rukou vpředu před zásobníkem. (Globus_Jirka)
  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama