Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Legenda o hraběti Drákulovi ožívá v novém vyprávění, které detailně rozvádí upírovy krvavé zločiny – a prozrazuje jeho zranitelná místa. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (161)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Tyjo. Tohle mě neuvěřitelně nadchlo. Úžasná kamera a speciální efekty, dokonalý soundtrack a bezchybné obsazení - Claes Bang v titulní roli mě naprosto ohromil a hltal jsem ho v každém záběru. Jsem z toho herce - který mi mimochodem strašně připomíná mého oblíbeného zpěváka Falca - úplně paf. Osobně bych ani nevěřil, že se mi tak radikální přepracování předlohy bude líbit, ale prostě je to tak. A fascinuje mě, jak je každá ze tří epizod zcela jiná, a jak to přesto drží pohromadě a má to svou specifickou krásu. První epizoda zde má nejlepší hodnocení a není to překvapivé, neboť si ze Stokera bere nejvíc, má fantastickou atmosféru a je to čistý horor klasického ražení. Přesto jsem právě u ní prožil největší šok (a hned dvojitý), když jsem zjistil, že 1) van Helsing je zde žena, která 2) navíc hned v úvodu pokládá Jonathanovi Harkerovi tuto otázku: "Chci vědět, pane Harkere, zda jste měl pohlavní styk s hrabětem Draculou." V tu chvíli mi došlo, že tohle je skutečně nový netflixový Dracula pro publikum z roku 2020, ať se to komu líbí nebo nelíbí, a že starší adaptace jsou již zapomenuty - nijak to nehodnotím, jen konstatuji. Druhá epizoda na moři mi svým téměř až detektivním vyzněním - v němž je "pachatel" předem znám, počet obětí narůstá a nervozita roste - jakoby připomněla klasické dílo Agathy Christie Deset malých černoušků, jakož mnohé podobné knihy / filmy. Výtečná věc, která mě strašně bavila, byť to přece jen o chloupek nedosahuje dokonalosti první epizody. No a pak je tu konečně epizoda třetí, s kterou mají lidi největší problém a která zarazila i mě, protože ta už nemá se Stokerem společného absolutně nic, odehrává se v současnosti, to co se v ní děje, už nedává moc smysl, a ústí v tak překvapivé finále, že bych čekal asi cokoli, jenom ne tohle. Každopádně mě ale mrzí, že si to zde vysloužilo tak nízké hodnocení, proto jsem to svoje schválně nadsadil, abych tomu miniseriálu trošku "pomohl", protože se mi skutečně líbila odvaha tvůrců přijít s něčím jiným, a invence si osobně asi cením nadevše. ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát, možná jsem čekal, že to bude krapítek lepší, když je to od tvůrců mého oblíbeného Sherlocka. Hororové scény jsou velice intenzivní, což je super. Humor je také povedený. Drákula sice není tak skvěle vizuálně pojatý jako tenkrát ten Oldmanův, ale v rámci výpravy mě toto bavilo víc. Ano, poslední epizoda je sice trochu divná, ale prvé dvě části mě celkem bavily, hlavně tedy první epizoda. + Odkaz na Sherlocka Holmese v první epizodě potěšil. 6/10 ()

Reklama

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Nová seriálova miniseria roku 2020, ktorá nenadviazala a neočarila ako minuloročný Chernobyl od hbo. Dlhé epizody nevadili. Hlavný herec sa do draculy hodil a bol výborný. Tu trafili tvorcovia od netflixu dobre, lepšie ako vo witcherovi. Lokality točene na Slovensku potešili. Ale posledná časť bola ozaj najslabšia. Aj tak sa mi ale tento počin od netflixu páčil, aj keď, tie mníšky a lgbt van halsingová bola odveci. Možno sa dočkáme aj frankensteina alebo vlkolaka. 4* ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dlouho mnohem skromnější, než bych čekal, kdy se první díl odehrává na dvou lokacích a druhý většinu času dokonce na jediné. Až ve finále se naplno rozpálí přesně ten zápal, který bych od tvůrčí dvojice čekal. Moffata s Gatissem mám rád ve všech autorských polohách a Dracula mi nejvíce připomíná jejich slavného Sherlocka. Klasické dílo se i tentokrát často cituje, často parafrázuje, často staví na hlavu a často se střílí dost odvážně od boku, občas přesně do těch míst, které diváci budou milovat a občas úplně vedle. Já je za tuhle odvahu vždycky obdivoval a právě u Sherlocka jim všechny roviny vyšly s plnou parádou. Jenže tam se jejich postupně obměňovaný a čím dál rozevlátější styl tvaroval na ploše třinácti epizod natočených během dlouhých sedmi let. Napichovač se pokouší o ten samý přerod během tří dílů odvysílaných ve třech dnech. Tím pádem nemůže oslnit dlouhodobým vývojem a dokážu pochopit, proč je konec někomu tak silně proti srsti. Mně se naopak Temný kompas trefil do nálady úplně přesně, snad svým bezuzdným blázněním, snad pocitem, že se tu zase jednou plní scenáristické sny, a snad protože ústřední měření sil titulního antihrdiny s věčným nepřítelem skončilo jinak, než čtenáři chtěli. Občas taková atmosféra hraničí až s bezhlavým fan servisem, ale nezlobím se. Proč taky, zasáhl plnou silou právě mě. Za jiných okolností bývám v dodržování předlohy, klasiky, tradic a kánonu často konzervativní, tenhle hrabě mi ale přirůstal k srdci tím víc, čím dál se od klasického (a nutno říct, že už stokrát viděného) pohledu odkláněl. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

U první epizody mě fascinovalo, jak netradičně se tvůrci rozhodli zpracovat legendu o Drákulovi, a také jak kvalitně se jim tento třídílný horor povedlo natočit. Hlavní postava neuvěřitelně sympatická, Claes Bang si roli neuvěřitelně užívá a na jeho výkonech to jde hodně poznat. Nevadilo mi ani relativně skromné pojetí, co se natáčecích exteriérů týče. Jak klášter, tak především samotný hrad poskytoval skvělé záběry a příjemně temnou atmosféru. Prvnímu dílu tak moc vytknout nejde, jeho zpracování mi sedlo a ani chvíli jsem se nenudil. U druhé epizody jsem měl velký problém s nelogickým chováním jednotlivých postav, díky menšímu natáčecímu prostoru byla atmosféra pořád temná a děsivá, i když už pomalu ztrácela na síle. Herecké výkony spíše průměrné, jediný Drákula byl pořád cool. Šok nastal až s poslední epizodou, která celou sérii dokonale pohřbila. Místo důstojného zakončení, vysvětlení a nějakého kvalitního závěru jsem se dočkal jen zbytečného hraní na city, nesmyslných scén, zbytečné omáčky okolo a vše se tak zvláštně zamotalo, až jsem některé scény vyloženě nechápal. Na logiku se už vůbec nehraje, postavy se chovají mimořádně stupidně, děj absolutně nedává smysl. kdyby se natočil jen první díl, tak nemám jediné slovo proti, snad jen hudba mohla být mnohem lepší. U zbylých dvou epizod však nemám moc co hodnotit, vyložený odpad. 2/10. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Seriál sa natáčal päť mesiacov. (dwdb)
  • Slovenské lokácie: ulice historického jadra a Starý zámok v Banskej Štiavnici, Oravský hrad a Zuberec. (DJW)

Související novinky

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (více)

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

12.03.2020

Studia Blumhouse a Universal chystají nového Drákulu. Po nedávné minisérii od Netflixu a BBC a snímku Drákula: Neznámá legenda nebo dřívějších známých adaptacích se tak jedná již o několikáté… (více)

Reklama

Reklama