Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Jeden z nejlepších a nejoblíbenějších českých seriálů, dnes už uznávaný jako klasika, vznikl v polovině sedmdesátých let. Znamenal novou kapitolu v historii našeho původního seriálu. Prozaik Jan Otčenášek a dramatik Oldřich Daněk, v té době oba již renomovaní tvůrci, označili své dílo termínem "televizní román". Dali tak najevo, že jím nejde o běžný, spotřební, zábavně - populární žánr, ale že míří k televiznímu dílu hlubšího záběru. Na vypjatých historických okamžicích let 1936 až 1945 sledují zvraty českého osudu i podoby českého charakteru. Ve scénáři našel zalíbení režisér, jehož jméno čteme na dlouhé řadě těch nejvýznamnějších seriálů od dob jeho počátků dodnes - František Filip. Přivedl před kameru celou plejádu hereckých mistrů všech generací: Miloše Nedbala, Karla Högera, Danu Medřickou, Janu Hlaváčovou, Vladimíra Menšíka, Jiřího Adamíru, Josefa Somra, Petra Čepka, Jiřího Hrzána, Jaromíra Hanzlíka, Slávku Budínovou a dlouhou řadu dalších.

Epizody:

1. Stěhovavá trafika
2. Bio Ilusion
3. Jízda do tunelu
4. Ďábelské ostrovy
5. Obvaziště Boccaccio

5. Barikáda ve vedlejší ulici - Přetočený poslední díl seriálu, doplněný o bojové revoluční scény (a s novými herci: Bohumil Švarc, Josef Čáp, Dana Syslová, Viktor Preiss, František Hanus, Vlastimil Hašek, Otto Lackovič a Jan Přeučil) a bez předčasně zemřelého Jana Libíčka. Po roce 1989 však tato verze odvysílána nebyla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (4)

Byl jednou jeden dům (1974) 

Natočit válečný seriál v podstatě na jedné pavlači? To už musíte mít pořádný scénaristický a herecký materiál. A ten tady k dispozici byl. Herci postavy nehráli, oni se jimi přímo stávali. A sám nedokážu říct, kdo mně přirostl k srdci víc. Zkoušený živnostník Vladimíra Menšíka? Mimochodem, ač pan Menšík tradičně vložil do této postavy všechen svůj temperament, jde tady o jeden z jeho nejpřirozenějších hereckých výkonů. Dobrácký legionářský kotelník Jiřího Sováka? Sympatická (a fakt moc hezká) domovnice Jany Hlaváčové? Podivínský Petr Čepek, který překvapil "strašením" v kině? Správný férový chlap Josefa Vinkláře, který svět vidí boxerskýma očima? Povýšený, ale v jádru dobrý glosátor Jiřího Adamíry? Nebo sympatická slečna instrumentářka? Povedená rodinka Nerudných? Mimochodem, hádka mezi Josefem Bláhou a Vladimírem Rážem o německou medaili je velmi komickým, ale současně dosti smutným znázorněním situací, které se rozhodně nemusejí vztahovat jenom k protektorátnímu období. Pokud jde u teenagerské role, potíže jsem měl jenom u Jiřího Hrzána, který svůj opravdický (nebo možná ještě vyšší věk) měl ve tváři zapsaný. Ale Jaromír Hanzlík se podobné úlohy zhostil se ctí. Tohle dílo je skvost a měl by ho vidět každý. Mimochodem, je tu ještě někdo, kdo v POSTAVĚ JIŘÍHO ADAMÍRY vidí dokonalý předobraz DR. HOUSE? ()

Stěhovavá trafika (1974) (E01) 

Jak se seznámit s veškerým rozsáhlým osazenstvem celého pavlačáku. Tady nám k tomu pomůže jeden spor o umístění trafiky. A i když je to vlastně jediná dějová linka doplněná několika dalšími epizodami, tak vše je zpracováno tak dokonale, že už se nemůžete dočkat, co bude dál. Závěr si pak pro sebe ukradne Miloš Nedba v roli nerudného (jak jinak) pana domácího Nerudného a Josef Bláha jako generátor prázdných frází. Zaujme velmi nesmělá role Josefa Abrháma. A ony vlastně zaujmou úplně všechny role. ()

Bio Ilusion (1974) (E02) 

Velké sólo pro Vladimíra Menšíka, který hrál značnou část svých životních rolí stejně a ve všech dokázal  svým temperamentem, který do nich vložil, pobavit, rozčílit i dojmout. A k tomu Petr Čepek neobvykle jako trochu ustrašený tichý mladík. ()

Jízda do tunelu (1974) (E03) 

Jak se tak ukazuje, tak naším průvodcem (a do jisté míry kladným hrdinou) po dějinných událostech bude nihilistický uštěpačný hochšteflerský glosátor Jiřího Adamíry. Máme zde i dva zajímavé rozhovory, ve kterých figuruje Jiří Vala. Ten se starým panem Nerudným, kde Vala zosobňuje optimistickou usměvavou komunistickou budoucnost a pan domácí odcházející kapitalismus. Tvůrcům budiž ke cti, že kapitalista zde není vykreslen jako osoba s žokem peněz, ale jako někdo, kdo má svůj příběh od vyrůstání v cihelně  k vybudování firmy. Druhou situací je pak účast Valy v dialogu (nebo spíše monologu) mladého pana Nerudného v podání Josefa Abrháma se svým despotickým otcem, který už však nemůže odpovědět anebo Abrhámova nesmělost a ustrašenost v kontrastu s Valovými přímočarými komentáři. ()

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama