Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Yamakasi - parta sedmi lidí, kteří se baví tím, že lezou po domech. Čím výš, tím líp. Samozřejmě, že tato zábava není bez povšimnutí policie. Pak se ale stane problém: malý kluk Džamel má nemocné srdce a nemůže sportovat. Je však spolužáky vyhecován k tomu, aby po vzoru Yamakasi vylezl na strom. Dostane však záchvat, který mu poškodí srdce a je nutná transplantace. Převoz srdce stojí 400 tisíc. Yamakasi cítí určitou část viny a tak se rozhodnou peníze sehnat. A to jakýmkoliv způsobem, třeba i nelegálně. (Isherwood)

(více)

Recenze (85)

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Legendární film pro ParKouristy a fanoušky PK. Nesouhlasím s tím co týpci dělali, DAvid Bell (zakladatel PK) to s nimi netočil, protože nesouhlasil s tím, že se treuceři stanou lupiči, což chápu. Normální oddechovka. Trochu i najivní ale milé. Nadruhou stranu ukazuje realitu. Škatulkování-odsuzování lidí. Byrokracie a nespravedlnost. Zároveň poučné. Uvědomuju si že se akční scény mohou zdát nudnější, je to natočené před 16lety. Pk byl v plenkách a také film ještě nezažil tu největší akci. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ Rob Cohen odštartoval adrenalínovú lavínu v Amerike, v Európe sa o to isté snaží Luc Besson. Yamakasi je adrenalínom a humorom nabitá pohodovka, ktorá je hlavne v akčných sekvenciách príliš postrihaná, ale za to zrejme môže rozpočet. Pozeratelnejšie by to bolo, keby sa vo filme neobjavil motív arabských imigrantov... Ale na pobavenie stačí... ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Strašná slabota. Banda siedmych prestarnutých teenagerov neustále lezie po budovách a popritom skáče do chlpatých, aby ich zosmiešnili. Ani hlavná zápletka nie je extra strhujúca. Ústredná banda sa mi neustále plietla a krátko po skončení filmu neviem nič povedať o žiadnom z nich. Napriek krátkej stopáži a triviálnej zápletke film obsahuje strašne málo parkourových kúskov. Párkrát vylezú na nejakú budovu alebo niečo preskočia. Nie je to ani dobre natočené. Kopa blbých strihov, takže si nič poriadne nevychutnáte. Pustite si radšej na youtube pár klipov bandy zo Storroru a uvidíte oveľa pôsobivejšie kúsky, ktoré sú prekvapivo oveľa lepšie natočené. 3/10. ()

-bad-mad-wolf- odpad!

všechny recenze uživatele

No, to byla zase prvoligová debilita! Tlupa postpubošů leze po barácích, zesměšňuje benga a stává se idolem pro děcka - bodejť by ne, když hopsají a metají kozelce snad i cestou do mekáče pro burgra. Úžasná idea filmu: Svým činem nejspíš nechtěně motivuju děcko k vylomenině, po níž je mu třeba transplantovat srdce, načež to napravím za cenu několika vykradených domácností, zraněných lidí, poškození spousty majetku a zburcování celého policejního okrsku. Ve finále policajt šermuje bouchačkou před ksichtem doktorovi, okrade ho o sto litrů a všechny tyhle kraviny film ospravedlňuje chatrnou moralistickou berličkou o nenažranosti pánů v bílých pláštích (berličkou chatrnou vskutku mocně - doktoři jsou arogantní zlouni a v nejhorším případě na vás tu bouchačku vytáhnou taky). Vznešená myšlenka fakt nestačí, pokud napíšu dementní scénář, který se na jednu á čtyřku nevejde jen proto, že je k němu celej štos vaty s nadpisem "naivní, nelogická, na efekt postavená trapárna, trpící kontraproduktivním samaritánským komplexem". Když jsem se dozvěděl, že je pod scénářem podepsán také Luc Besson, uzřel jsem vesmírnou pravdu - ten pán už léta píše scénáře náhodným mačkáním tlačítek na klávesnici, což je vlastně docela kumšt (proto to ve finále natočej). Jinak pro doplnění informací o filmu: policajti jsou tradičně zcela neschopní/nečinní statisté, bumčvacht muzika je po chvíli pěkně otravná, kamera a střih utekly z průměrného videoklipu a nezbytný happyend je patřičně slaďoučký. Každopádně zachovejte klid, až se kolem vás prožene multikulturní tlupa maskovaných šílenců, rozfláká vám byt a ukradne půlku majetku, může vás hřát myšlenka, že zrovna běží nějakému Toníkovi koupit ledvinu. ()

Herráček 

všechny recenze uživatele

Takže... Já vím, že to stejně nikoho nezajímá, ale mně to nedá... K tomuhle filmu je potřeba dovysvětlit pár náležitostí... Neherci jsou vybráni záměrně, jelikož to jsou traceuři, kteří vzdávají hold samotné skupině Yamakasi... Tedy skupině, která společně s Davidem Bellem v podstatě definovala Parkour jako takový... Nejde tedy o herce, ale o traceury... A proč se David Belle tedy nechtěl zúčastnit natáčení, když tedy nejde tak přímo o film..? Yamakasi a David Belle se totiž neztotožňovali v náhledu na parkour... Podle něj totiž parkour nemá v žádném případě být o komerci a rivalitě... Otázkou je, jaký názor na to má dnes, ale tehdy to tak bylo... Tenhle film tedy vznikl víceméně jemu na truc a on ho označil jako prostituci umění... Druhá věc je, že se nemýlil... Pokud hledáte parkourový dokument, pak bych doporučil spíš Jump London... A pokud chcete Yamakasi brát jako čistokrevný film, tak s tím nic neudělám, ale občas není od věci vidět ho v širších souvislostech... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Yamakasi je reálně existující skupinou, praktikující bojové umění "l'art du déplacement", mezi jejíž zakladatele patřili také David Belle a Sebastien Foucan. Oba však skupinu opustili. (Mafian)
  • Bývalý člen skupiny Yamakasi, její spoluzakladatel a vůdčí osobnost, David Belle, odsoudil film a označil ho za "prostituci jejich umění". (Mafian)

Reklama

Reklama