Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Malajsie, 19. století. Britský kolonizátor James Brooke chce vší silou upevnit svoji moc. Ale je tady pirát Sandokan, syn Maháradži a poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, který se postaví kolonizaci a bojuje proti nepřátelům, aby osvobodil zemi od kruté nadvlády. V roce 1884 vznikl na základě historické skutečnosti dobrodružný román Tygr z Malajsie od Emilia Salgariho, který měl velký ohlas u čtenářů. Filmová verze přilákala v roce 1976 téměř celou jednu generaci diváků před televizní obrazovky nejen exotickými přírodními scenériemi či charismatickým představitelem Sandokana v podání Kabira Bediho, ale také jeho romantickým vztahem s Mariannou na pozadí anglické nadvlády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

Trustme

všechny recenze uživatele

Tak ! A jdeme na kultovní eposy mého mládí. Nikdo jiný se nemůže měřit s tímhle Malajským Tygrem!!!! Mladší generace zřejmě nechápe co že jsme na něm měli, to by bylo na delší rozbor, ale něco tak fanaticky zbožňovaného se již u mě neobjeví! Konkurovat mu může jen Rubikova kostka! Dodnes nevím co mě fascinovalo na tomhle seriálu víc, jestli úvodní píseň, ukázky bojového umění v zakázané době či obdiv k Hrdinovi. SANDOKAN IS THE ULTIMATE LEGEND OF THE ALL TIME! SANDOKAN IS THE ONLY PERSON WHO COULD DEFEAT CHUCK NORRIS! ()

Stanmi 

všechny recenze uživatele

Pirát Sandokan (Kabir Bedi), poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, bojuje proti kolonizátorům a utlačovatelům své země, aby získal pro svůj lid ztracenou svobodu… Italský seriál Sandokan režiséra Sergia Sollimy byl před pár desítkami let u nás velkým hitem a i když dnes už to taková bomba není, tak pořád Sandokanův příběh z pera Emilia Salgariho dokáže okouzlit, protože má vše co má správný dobrodružný seriál mít. Samozřejmě začít nemůžu u nikoho jiného než Sandokana, který je sice pirát, ale jinak je to (snad až na pár vyjímek) veskrze kladný hrdina, kterého navíc ztvárnil charismatický Kabir Bedi. Jeho hlavním protivníkem je pak Sir James Brooke, bílý rádža ze Sarawaku, kterého si s chutí zahrál Adolf Celi (který záporáky prostě umí), navíc Sir James není jen černobílý padouch, ale komplexní osobnost a k Sandokanovi chová velký respekt. Takže hrdinu a padoucha bychom měli, co takhle nějaká osudová žena? Jistě, není problém, tou je Angličanka Marianna v podání krásné Carole André a Sandokan se do ní pochopitelně ihned zamiluje. Tak co nám ještě chybí? Že by to nějaké to odlehčení? Tak to se musíte poptat u milovníka tabáku a dobrodruha pana Yaneze De Gomera (Phillipe Leroy), který má vždy po ruce nějaké to životní moudro (a také pistoli). To bychom tedy měli postavy a co prostředí? Samé moře, ostrovy, džungle, jasně z dnešního pohledu nic světoborného, ale svou funkci exotických dálav to stále plní. Ještě jedno Sandokana proslavilo (a je známé dodnes) a to je hudba, o kterou se nepostarali nikdo jiní než bratři De Angelis, jejichž chytlavá ústřední píseň je takřka kultovní záležitost. Ještě jsem toho moc nenapsal o příběhu, no ten není špatný, ale (především z dnešního pohledu) zároveň není nijak ohromující, některé díly jsou pochopitelně lepší, a ve finále se dočkáme několika překvapivých zvratů, ale jinak je to místy i docela nuda, naštěstí sem tam to ožije nějakou tou bitkou ať už na moři nebo na souši. Sandokan je tak seriálem, který není úplně dokonalý a krapet nám zestárl, ale pořád se jedná o zajímavý a poutavý výlet do Malajsie, 19. století. ()

Reklama

Zombi 

všechny recenze uživatele

Ano, jsou to nostalgické 4 hvězdy, ale vůbec se za ně nestydím. Tohle byla hrozná pecka a úvodní znělka spolehlivě vyvolávala a vyvolává zimomriavky, myslím ta originální. Kabir Bedi má charisma jak Bengálský tygr a Mariana byla kočka, pirátské dobrodružství jak víno, jen bohužel s časem nezraje, ale trochu uvadá. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Sladká předramatizovaná romantika v hávu vznešeného dobrodružství v boji proti kruté cizí nadvládě. Pirát z donucení Sandokan (Kabir Bedi), je ocháncem dětí a žen, pomáhá slabým a nevinným. Ženám se při pohledu na něj podlamují kolena, mužům nahání strach. Jeho protivníkem jsou chapadla anglické rozpínavé touhy po moci, prostřednictvím představitele Východoindické společnosti lorda Guillonka (Hans Caninenberg). A pak svobodný uchvatitel ve jménu anglického království James Brooke, rádža ze Sarawaku (Adolfo Celi). Opět vzájemné zamilování kladného hrdiny do neteře lorda Guillonka, Marianny (Carole André). Z dalších rolí: Sandokanův spolubojovník Yanez De Gomera (Philippe Leroy), anglický důstojník William Fitzgerald (Andrea Giordana), který šel proti Sandokanovi z osobních žárlivých pohnutek, a domorodý lovec Tremal Naik (Kumar Ganesh). A tak jsou k vidění bojůvky na souši, i na moři, zajímání a následné útěky hlavního hrdiny, dobrovolné únosy jeho vyvolené, zrazování a úskoky, odhodlání za spravedlivou věc, vzestup dobra a odboje na vrchol, sražení svobody do kolen a pouze závan naděje. Mezitím také velká láska a velká bolest ze ztráty. Opět přeslazený dort plné zdobné kyselé šlehačky. Na druhou stranu to byl můj oblíbený seriál mého dětství. Netrpělivě jsem čekal na další a další pokračování dobrodružství toho charismatického a spravedlivého Sandokana. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tygra z Mompračemu jsem jeden čas nosil nažehleného i na tričku a bylo to mé nejoblíbenější tričko. Strejda ho někde sehnal na pouti.... Seriál jsem tehdy hltal plnými doušky kdykoliv běžel v TV. A tehdy na to čučela celá rodina. Sandokan byl televizní událost. Dnes, po letech jsem jej náhodou shlédl a shodou okolností zrovna díl, kde Sandokan chrání lady Mariannu před tygrem, kterého zabije při společném skoku nožem.... Dnes už je to k smíchu, ale za to retro a vzpomínky dávám za dvě. * * ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Natáčanie prebiehalo na ostrove Gemia v juhočínskom mori, v meste Bhuvanagiri v indickom štáte Telangána,v meste Thuckalay na juhu Indie a v Malajzii v meste Terengganu. (dyfur)
  • Dle historických pramenů James Brooke (Adolfo Celi), seriálový úhlavní nepřítel Sandokana (Kabir Bedi) a všech svobodných Asiatů, zemřel na mrtvici. (Nick321)
  • Seriál bol v Československu natoľko populárny, že v Nitre po ňom pomenovali obchodné centrum alebo dokonca aj koláč - Sandokanove oči. (milhouse86)

Reklama

Reklama