Reklama

Reklama

Putování s pravěkými zvířaty

(seriál)
  • Velká Británie Walking with Beasts
Velká Británie, 2001, 2 h 54 min (Minutáž: 29 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

BBC oživuje neobyčejný svět zvířat, která vystřídala dinosaury a dala vzniknout savcům. Podívejte se na fascinující stvoření, která posledních 65 miliónů let po vyhynutí dinosaurů, obývala Zemi. Když dinosauři vyhynuli, chlupatí mamuti nebyli jedinými zvířaty, kteří obývali planetu. V temném lese číhali obrovští masožraví mravenci, na rozlehlých travnatých pláních žili ti největší savci, velcí jako dům. A pak tu byli lovci - krutí ptáci, zvířata s dlouhou čelistí podobná vlkům a silné šavlozubé kočky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatické přiblížení pradávných forem fauny na naší planetě. Nástup a rozvoj savců, jako jedné z nejúspěšnějších a nejadaptabilnějších životních forem na naší Zemi, nemůže nechat nikoho chladným. Dlouhé desítky miliónů let v šesti medailoncích určité doby. I když zanícení vědci budou ohnivě bojovat za pravdivou nevyvratitelnost svých tezí, tak jde především o domněnky, které vycházejí z prastarých nálezů a pozorování života současných živočichů. Ať jsou to sebevíce serióznější postupy, tak stoprocentní spolehlivost není zaručena. A přesto je to velmi sympatický a příjemný počin, u kterého nevadí ani jistá nereálnost pohybů sledovaných živočichů. Na šesti různých místech, na území dnešního Německa, Pákistánu, Mongolska, Etiopie, Paraguaye a Severního moře, se rozehrává šest příběhů s jedním hlavním hrdinou pradávné fauny. Ale není to zaměřeno pouze na jednoho jediného tvora, snaží se poukazovat na danou dobu v daném místě komplexním pohledem. Snaží se a to je sympatické. Velikáni, trpaslíci, divocí, mohutní, žraví, draví, vynalézaví i úskoční. Všechny přiblížené typy jsou sice minulostí, ale formy a struktury těchto procesů jsou stále přítomny i v naší fauně. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

1. Nové svítání (***) - Poměrně zajímavý začátek z doby těsně poté, co se Země vzpamatovala ze srážky s planetkou, která zapříčinila vyhynutí dinosaurů. Bohužel tento díl ještě není tolik variabilní jako ty pozdější a jeho zábavnost i informativnost značně kolísá. 2. Dravá verlyba (****) - vodní část se povedla. Basilosaurus (latinské jméno by napovídalo, že nejde o savce, ale plaza). Krásná stylizace a kamerové rakursy. Jsem rád, že tvůrci nevynechali velká suchozemská zvířata. 3. Země obrů (*****) - rodičovství největšího suchozemského savce - Indrikoteria - , obrovská ozubená prasata a bezútěšné Mongolsko. Jeden z nejlěpších dílů. 4. Nejbližší příbuzní (****) - Na pět to nění, protože je Australopithekům věnováno až příliš mnoho času. Jinak jde o slušnou část, i když bych ocenil více zvířat. 5. Šavlozubý tygr (*****) - Nejslavnější kočkovitá šelma je zpracována vynikajícím způsobem. Lov Smilodonů, příběh osamělého samce a draví ptáci, které si můžeme pamatovat z Cesty do pravěku, to všechno se mi moc líbilo, i když i BBC občas něco zbabrá a v jednom záběru ukáže šelmu se zlomeným levým zubem a po střihu má zlomený zub pravý. 6. Cesta mamutů (****) - Zajímavé zakončení, kde se uplatnili už také herci. Čtyři hvězdy za scénu, při níž srstnatý nosorožec nahání neandrtálce. // Celkově jde o zdařilý dokument, která přibližuje méně známý svět savců a jejich vzestupy a pády až do dnešní doby. 85% ()

Reklama

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Povedený pohled do doby, ve kterém se (narozdíl od světa předchozích pánů tvorstva) toliko neorientuji, snad proto mi přišel nejzajímavější hned první díl, kde se savci velmi opatrně ujímají vlády. Snímek má skvělou atmosféru a nápad točit tak, aby to vypadalo jako klasické "safari" se, myslím, nadmíru osvědčil. Každý savec by se měl podívat, kde začínal... ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Aj keď dávam päťhviezdičkové hodnotenie tak ako u "dinosaurieho" predchodcu, musím podotknúť, že tento seriál sa mi v rámci celej BBCčkárskej paleontologickej série páčil zďaleka najviac. Sám neviem prečo. Možno aj pre ešte väčšiu variabilitu prírodných prostredí a rovnomernejšie pokrytie jednotlivých geologických ér epizódami, než v predchádzajúcom seriáli. Hudba skladateľa Bena Bartletta tu dosiahla plný rozkvet a variabilitu - je rovnako energická a pestrá ako prostredia a živočíchy treťohôr a štvrtohôr, ktoré seriál majstrovsky predstavuje. Tak či onak, doteraz vedie. Obľúbené diely: Nový úsvit, Šabľozubec, Púť mamutov. Zaujímavé komentáre: lisa.ginmi, Tom_Lachtan, sleepy ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Seriál BBC přinesl další exkurzi tam, kam mě vzal už Karel Zeman ve své Cestě do pravěku, a znovu mě to celé hodně bavilo. Netvrdím, že jsem na jednotlivé epizody zíral v němém úžasu, tvůrci přece jen rozhýbali pouze ilustrace, které jsem znal už od Zdeňka Buriana, ale určitě jsem byl hodně spokojený. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Součástí seriálu je také vázaná kniha od Tima Hainese. V České republice titul vydalo nakladatelství Slovart v roce 2001 v počtu jen několik málo kusů, které již byly rozprodány. (Pod)

Reklama

Reklama