Reklama

Reklama

Tisíc pět set dolarů – to je odměna, již může získat taneční pár, který nejdéle zůstane na tanečním parketu, pořádaném v prostředí velkolepého zábavního pavilónu nedaleko mořské pláže. „Taneční maratón“ je senzací pro diváky, pro zúčastněné na parketu pak příležitostí zadarmo se najíst, s vidinou odměny v případě vítězství navíc. Stačí jen vyplnit přihlášku a podstoupit běžnou lékařskou prohlídku. Není divu, že do soutěže se hlásí i náhodní účastníci. Také ústřední dvojici Glorii a Roberta spojila náhoda tanečního reje. V tragickém příběhu, natočeném podle románu Horace McCoye se nehraje jen o peníze, ale doslova o všechno… Děj slavného filmu, který natočil režisér Sydney Pollack (Tři dny Kondora, Jeremiah Johnson, Vzpomínky na Afriku), se odehrává v roce 1932, v době Velké hospodářské krize. Příběh, stejně jako literární předloha, byl pojat jako hořké podobenství o absurdní existenciální situaci moderního člověka. Film – mimo jiných – získal Oscara (za vedlejší herecký výkon) pro Giga Younga v roli konferenciéra. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Hospodářská krize donutila chudé lidi, aby se zůčastnili tanečního maratonu, který je stál všechny síly a důstojnost. Vidina pravidelného jídla a slibovaná částka za vítězství byly velice lákavé. Amerika umí být opravdu hodně krutá. No, hlavně, že jsou Američani na sebe tolik hrdí. To se mají opravdu čím chlubit. Neuvěřitelný film a neuvěřitelný Sidney Pollack. Já jsem věděla, že Jane Fondová je skvělá herečka, ale že umí být až takhle exceletní, to jsem netušila. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Díky, díky, díky ČT, že tenhle skvost odvysílala! Dokonce ve 20.00 (8.6.2010)!. Film jsem viděla kdysi dááávno, pak jsem četla i knížku, obojí je perfektní. Sydney Pollack ve své nejlepší formě!Když jsem film viděla poprvé, čučela jsem s otevřenou pusou, jak strhující může být film odehrávající se vlastně jen v tanečním sále a přilehlých místnostech. Tehdy mi také bylo málo let a život jsem měla před sebou a nějakou alegorii jsem možná jen mlhavě tušila. Stačily mi to zoufalství a ponížení a hon (dál bych spoilovala). Včera, při vidění asi tak po 30 letech, jsem zase čučela, jak ohromující podobenství se Pollackovi na tak malém prostoru podařilo bravurně zobrazit. Dál bych asi spoilovala, tak radši skončím.Ještě dodám, že všechny herecké výkony byly na Oskara, samozřejmě v čele s Jane Fondou. Tady snad všem dokázala, že není jen hezká panenka....Dodatek podruhé po přečtení komentářů: ano, ano, přirovnání s dnešními reality show je skoro přesné, akorát, že dneska to nikdo nedělá z hladu a zoufalství, ale z blbosti, exhibicionismu a úplně jiné touhy po penězích! ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1931 a hospodářská krize vrcholí. Každý se snaží v nejisté době urvat kus žvance a posunout se výš na výsluní nebo zapomenout na těžkosti doby v nějaké šou. Jednu z možností takového úniku nabízí taneční maraton, který ovšem s tancem jako pohybovou aktivitou sloužící k relaxaci a zábavě nemá nic společného. Jde o vysilující zápas o to, která dvojice se vydrží pohybovat v aréně co možná nejdéle. Vidina zisku vede soutěžící k naprostému vysílení a manipulující moderátor je v jejich sebezničení pouze povzbuzuje. Nabízí tu účast známého režiséra, který si údajně přijel vybrat nové hvězdy do svého filmu. Tu zase nabídne fingovaný sňatek účinkujícím, aby zvýšil sledovanost své pokleslé podívané. V pravidelných intervalech jsou "taneční kreace" přerušované závodem v běhu dvojic a tyto záběry vysílených nešťastníků patří k nejsilnějším momentům filmu. Poslední tři dvojice totiž vypadávají a tak se každý snaží vybičovat poslední zbytek sil. Snímek je vlastně podobenstvím na nemilosrdnou soutěž v americkém šoubyznysu a vlastně i v celé společnosti. Neobyčejně depresivní záležitost. Jeden z nejbezvýchodnějších filmů, co jsem měl možnost spatřit. Celkový dojem: 95 %. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Pollackův film hezky bez pozlátka a nehezky naturalisticky o životě. Divák přikován do sedadla, sleduje proměnu ,,obyčejných" lidí na ploužící se trosky na pokraji zhroucení (až smrti). O to je horší, že to podstupují dobrovolně, jen pro vidinu velké peněžité výhry...Jak příběh pomalu směřuje k strhujícímu tragickému závěru, uvědomuji si, že sleduji jeden z přelomových amerických snímků (kritika společnosti je tu všudypřítomná). A Jane Fonda zde září, tak jako později už málokdy. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Horace McCoy předpověděl, že vznikne veřejný prostor pro každýho troubu instantně zbohatnout na úkor naprosté ztráty hrdosti a Sydney Pollack zase naznačil, jak to bude přibližně vypadat. O lidech, kteří raději přijmou pravidla hry, ve které nemají šanci zvítězit, než aby se je pokusili změnit. Sadistický horor, kde jsou na vině všichni. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Dva z tanečních párů jsou sponzorováni firmou Winkler's Travel Agency a Sills Collection Agency. Irwin Winkler a Theodore B. Sills jsou jedni z producentů filmu. (HellFire)
  • Seznámení Richarda (Michael Sarrazin) s Glorií (Jane Fonda) a jejich společný zápis do soutěže probíhá v knižní předloze jinak než ve filmu. V knize se seznámí čirou náhodou a k zápisu se společně domluví na prvním rande, ve filmu Glorie z nouze oslovuje náhodného kolemjdoucího. (Michalex)

Reklama

Reklama