Reklama

Reklama

Tisíc pět set dolarů – to je odměna, již může získat taneční pár, který nejdéle zůstane na tanečním parketu, pořádaném v prostředí velkolepého zábavního pavilónu nedaleko mořské pláže. „Taneční maratón“ je senzací pro diváky, pro zúčastněné na parketu pak příležitostí zadarmo se najíst, s vidinou odměny v případě vítězství navíc. Stačí jen vyplnit přihlášku a podstoupit běžnou lékařskou prohlídku. Není divu, že do soutěže se hlásí i náhodní účastníci. Také ústřední dvojici Glorii a Roberta spojila náhoda tanečního reje. V tragickém příběhu, natočeném podle románu Horace McCoye se nehraje jen o peníze, ale doslova o všechno… Děj slavného filmu, který natočil režisér Sydney Pollack (Tři dny Kondora, Jeremiah Johnson, Vzpomínky na Afriku), se odehrává v roce 1932, v době Velké hospodářské krize. Příběh, stejně jako literární předloha, byl pojat jako hořké podobenství o absurdní existenciální situaci moderního člověka. Film – mimo jiných – získal Oscara (za vedlejší herecký výkon) pro Giga Younga v roli konferenciéra. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Obrovsky zvučné jméno a parádní procenta znamenaly, že jsem tenhle film musel bezpodmínečně vidět. A že bylo na co koukat! Zaprvé to bylo špičkově zahrané. Zadruhé se to odehrávalo v neokoukaném prostředí. Zatřetí to mělo dobrý děj a kurevsky špičkový konec. Akorát to bylo bohužel malinko delší. 90% ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Sydney Pollack podpořený geniální knižní předlohou se v reáliích dost šíleného tanečního maratonu pustil do zžíravé kritiky nešvarů tehdejší společnosti tak zdrcujícím způsobem, že z toho nutně musí zamrznout úsměv každému jen trochu soudnému člověku ještě i dnes. Jde o vpravdě nadčasový snímek, ve kterém naplno zazářila Jane Fonda. Trpká symbolika těch několika umně poskládaných slov Koně se také střílejí diváka naplno zasáhne až v posledních minutách filmu. (95%) ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci ... Příběh možná o poslední šanci - nebo alespoň o chvilkovém úniku z nevlídného, lhostejného světa zmítaného hospodářskou krizí. Ale extrémní podmínky tanečního maratonu mohou člověka postupně přivést do stavu naprostého fyzického i psychického vyčerpání, připravit ho o důstojnost, o zdravý rozum - i o naději. Přesto i tady může mezi dvěma životními ztroskotanci vzniknout velice zvláštní a svým způsobem silný vztah. Nekompromisní snímek o podstatě reality show. Nadlouho mi uvízl v hlavě už tenkrát, když jsem ho viděla poprvé - to byly ještě televizní obrazovky vesměs černobílé. Jenomže v té době jsem si bláhově myslela, že "soutěže" s podobnými praktikami jsou dávno překonanou minulostí ... abych po letech zažila jejich velkolepý comeback. Jenom jim byly tu více, tu méně obroušeny hrany, oblékly se do nákladnějších a třpytivějších kostýmů - a jsou prodávány ve velkém ... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Od Sydney Pollacka ako režiséra, herca, producenta som už videl všeličo, ale niečo takto pesimistické, depresívne a bezvýchodiskové teda ešte rozhodne nie. Je len veľmi málo filmov, po ktorých by som sa cítil tak neskutočne zle. Toto som veru nečakal, vedel som, že idem do niečoho silného a emotívne vyhraneného, ale že to bude až v takejto miere, to ma veru nenapadlo ani len vo sne. Pollack tu rozoberá nielen témy ako sú túžba po peniazoch, sláve... a to najmä v časoch, keď je peňazí ešte menej ako inokedy (hospodárska kríza), ale aj také témy, ktoré priamo súvisia so životom ako takým, v tomto svete plnom pretvárky, bezcitnosti a bezohľadnosti. Ľudia sú v honbe za bohatstvom a slávou schopní všetkého, v tomto prípade či už ako účastníci tanečného maratónu alebo ako jeho usporiadatelia. Vývoj postáv a zmenu charakterov od nevinných začiatkov až do absolútne šialeného maxima pokrivenosti tu Pollack zvládol majstrovsky a šokujúco presne. A to je dôvod na ešte väčší smútok a depresiu. To všetko tu je zastúpené v doprovode postupne ale neúprosne sa zhusťujúcej atmosféry, ktorá ku koncu už nemilosrdne tlačí na srdce diváka. Aspoň na to moje určite. Posledná veta filmu je zároveň i jeho názov, a ten do celkovej pointy nielenže krásne zapadá, ale svojou jednoduchosťou, no zároveň i priamočiarou nekompromisnosťou s veľkým myšlienkovým presahom, ma v náväznosti na filmový odkaz totálne duševne prevalcoval. Jedno je isté, nad filmom budem ešte veľmi dlho premýšľať. Odporúčam divákom, ktorí vo filme vyhľadávajú predovšetkým duševný pokrm a nevadí im obrovská dávka pesimizmu a depresie. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Filmy Sydneyho Pollacka mi většinou sednou, ale tohle byl bohužel omyl. Podobné úsilí, jaké představoval taneční maraton pro aktéry ve filmu, jsem musel vyvinout, abych dokoukal tenhle snímek. Už jsem fakt byl na hranici naprostého psychického vyčerpání a myslel jsem, že to vzdám. Konec je sice určitou náplastí na předchozí nekonečné dvě hodiny nudy, ale tahle náplast nemůže zalepit všechny rány, které jsem od filmu utržil. Co mělo znamenat to běhání dokola s lokty nahoře? Parodie čeho? Že celá ta soutěž je podvod bylo zřejmé hned od začátku, soutěžící byli asi jediní, komu to uniklo. Účast a vytrvalost těhotné ženy ani inteligenci jejího partnera nebudu raději komentovat. Ale nedopustím si poznámku k Michaelu Sarrazinovi, jeho výkon byl úplně mimo, včetně závěrečné repliky. Naopak Jane Fonda byla fantastická a za její výkon přidávám tu druhou hvězdu. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Dva z tanečních párů jsou sponzorováni firmou Winkler's Travel Agency a Sills Collection Agency. Irwin Winkler a Theodore B. Sills jsou jedni z producentů filmu. (HellFire)
  • Film drží rekord 9ti nominací na Oscara, aniž byl nominován na Nejlepší film. (HellFire)
  • Sydney Pollack vzal do ruky kameru, nasadil si brusle a natočil záběry všech párů uhánějících dokola v 10ti minutovém limitu. (HellFire)

Reklama

Reklama