Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vznikl sestřihem původní televizní série a jeho hrdiny jsou opět manželé Holanovi s dětmi Evou a Honzíkem. A samozřejmě také dvě chobotničky, které děti vymodelovaly z prapodivné podmořské hmoty. I tentokrát působí figurky, pojmenované Modrý a Zelená, svou nezvyklou živostí a neutuchající zvědavostí řadu zmatků, nejprve ve Lhotě, kde jsou děti na prázdninách u dědy, a potom na pražské Kampě, kde Holanovi bydlí. Andrea, která zpívá menší role v Národním divadle, a Honza, jenž pracuje jako řidič kamionu, právě prohrávají vážnou manželskou krizi. Honza už se dokonce odstěhoval do karavanu na dvoře. Děti jsou z rozkolu rodičů smutné a chobotničky se rozhodnou dát rodiče dohromady. Pochopí, že příčinou sporů jsou Honzovy cesty do ciziny a Andreino zpívání, a tak jim to chtějí překazit, čímž všechno ještě zhorší. Navíc způsobí v divadle i na Kampě řadu zmatků a pozdvižení. Samy se vzápětí ocitnou v nebezpečí, protože kolem začíná kroužit Georgeův vědecký tým, který pátrá po ztracené hmotě. Potápěč Andreadis je přesvědčen, že o ní děti vědí, a je jim stále v patách. Zachraňovat manželství Holanových a ještě se skrývat před Andreadisem, to je však i pro tak zázračná stvoření obtížné. (TV Nova)

(více)

Recenze (110)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování skvělé rodinné komedie o dvou chobotničkách z plastelíny. Prvních 40 minut je neméně dobrých. Možná dokonce i lepších než celý první díl. Rodiče Holanovi se rozvádějí a vše chtějí půlit. Tomu chobotničky dopomohou a rozpůlí téměř celý jejich byt, klavír odnesou k Čertovce atd. Řádí podobně jako formeláci z jiného Polákova filmu A ZASE TA LUCIE! Pak jejich revírem začne být Národní divadlo, kde především vyděsí vodníka a Rusalku. Ten seladon z Rusalky byl parádní. Tohle vše se odehrává ještě v létě a vůbec to nekoresponduje název filmu. Změna ovšem nastane náhle přibližně ve 40. minutě a najednou tu máme po letní Praze (Čertovce a Národním divadlu) zimní Prahu a Vánoce. Od této chvíle už je to o hodně slabší. Chobotničky jakoby se už vyřádili a místo toho je pronásledují portugalští vědci z minulého dílu, kteří mimoto mluví plynně česky a jezdí autem s MPZ Francie. [10612. hodnocení, 95. komentář, 65%] ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

O druhém dílu Chobotnic platí navlas to stejné, co o prvním. Rodiče se opět hádali a chobotničky to řešily po svém. Dodnes si pamatuji to rozkrajování nábytku a piana a můj smutný pocit u sledování. Až při opakování po mnoha letech jsem zjistil, že původně šlo o čtyřdílný seriál a dva filmy byly až poté. Ten jsem neviděl a ani nevím, zda tam nebylo něco vynecháno, proto jej nehodnotím. Doma jsem měl dokonce i knihu, kterou jsem ovšem dostal až po filmech a nikdy jsem neměl chuť a potřebu si ji přečíst. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -5* Jako husákovo dítě jsem formelákům neunikl a naopak jsem se těšil na každou novou reprízu. Začalo to Lucií a pak přišly na řadu chobotničky. Tento fantaskní svět, který byl kombinací dětské a vědecké fantazie na mě působil kouzelně a formoval mě. Navíc to všechno působilo utopisticky i tím, v jakých reáliích se film odehrával. Přece jen německý životní styl byl na hony vzdálený tomu českému a při to tam hráli čeští herci ;-). Vlastně všechno co jsem napsal o Lucii, postrachu ulice bych mohl zkopírovat sem, což nechci. Má to hodně společného a hodně se toho opakuje, ale mě se to líbilo snad stejně. Chobotničky jsou možná akčnější díky komandu, co je hledá. Opět vznikl seriál a nebo dvoudílný fílm. A opět nostalgicky tomu nechám plný počet hvězd, a snad nebudu působit moc infantilně ;-). Nakonec přidám k pěti hvězdičkám mínusko kvůli nižší originalitě.  [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pokračování příběhu chobotniček z modelíny, kdy je svět dětí tvrdě konfrontován s neúprosným světem dospělých. Sourozenci Eva (Žaneta Fuchsová) a Honzík (Milan Šimáček) Holanovi, s pomocí pohádkových chobotniček Zelené (hlas Jiřina Bohdalová) a Modrého (hlas František Filipovský), se trochu naivně snaží zabránit úplnému rozpadu rodiny a neodvratnému rozvodu. A obzvláště díky chobotničkám se dějí další a další zmatky. Navíc nastává dilema, mezi tím chobotničky si nechat, i když se o ně nedokážou postarat a dát jim cokoliv potřebného, a navíc se u nich projevuje touha po chlubení se jimi, aby ostatní mohli závidět. Nebo jim dát svobodu, a tím je zachránit před hrozbou dopadení skupinou ambiciózních vědců, kteří je chtějí z ryze materiálních pohnutek, nehledíc na jejich ušlechtilou a v podstatě lidskou duši. Z dalších rolí: rodiče dětí Andrea (Dagmar Veškrnová-Havlová) a Honza (Pavel Zedníček) Holanovi, kteří k sobě díky vánočnímu času nacházejí cestu zpět, operní zpěvák (Přemysl Kočí), který cítí šanci s rozvádějící se Andreou, šéf podmořského výzkumu George (Miroslav Macháček), se svým ambiciózním spolupracovníkem Andreadisem (Boris Rösner), neodbytný v opětovném získávání magické hmoty z hlubin moře, Andreina kamarádka Jiřina (Jaroslava Kretschmerová), ponoukající Andreu v rozvodovém řízení, Honzův spoluřidič v práci (Jiří Kodet), vždy obratně výmluvný, hrnčíř Mertlík (Vladimír Kratina), soused Holanů, a inženýr Lanc (Jan Přeučil), toužící po levném zdroji energie. Svět naivní dětské fantazie, kouzel a pohádek nemůže zvítězit nad hrubým světem dospělých, kde vládne tvrdý pragmatismus a vypočítavost. A tak ani závan dětství nemůže mít jíný konec, neboť svět dětství vždy nenávratně skončí. A opět kouzlo staré Prahy, kde chobotničky působí další zmatky. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Odjakživa miluju tenhle film a obecně uznávám dětskou herečku Ž.Fuchsovou, ta byla podle mě ve své době zdaleka tou nejtalentovanější dětskou herečkou vůbec. Duo Veškrnová-Zedníček je jako neúspěšný manželský pár na 100 % k věření a chobotnice jako takové byla taktéž trefa do černého..Především na Vánoce tenhle kousek prostě nesmí chybět, mám jej raději než řadu pohádek................... moje hodnocení = 8,5 z 10. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • Ve scéně shození klavírů do Čertovky je možné na okamžik zahlédnout konstrukci, na které je nástroj zavěšený. (Jirka_Globus)
  • Jedná se o druhou část celovečerního sestřihu čtyřdílného TV seriálu z původně čtyřhodinové stopáže, za oběť padla druhá polovina druhého dílu a první polovina třetího (prázdniny u dědečka). (BoredSeal)
  • Byt Holanových se nachází v Praze v ulici U lužického semináře. V záběru, kdy tatínek vychází z domu, je to dům s číslem popisným 100. Okna i balkón, ze kterého byl vyhozen klavír do Čertovky, se ale nachází na čísle popisném 94. (Gareth_Jones)

Reklama

Reklama