Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)

(epizoda)
TV spot

Všechno krásné jednou končí. Kapitán Hastings se po dlouhých letech vrací na zámek Styles, kde před lety s Poirotem vyřešili svůj první společný případ. Nyní se opět jedná o vraždu, vlastně o několik vražd, páchaných tak rafinovaně a skrytě, že sám velký detektiv v jednu chvíli říká, že se s tak obratným zločincem dosud nesetkal. Hastings, kromě upřímné snahy pomoci svému churavějícímu příteli v nesnadném pátrání, musí také řešit komplikovaný vztah k dceři Judith, která na zámku rovněž pobývá. A přestože Hercula Poirota trápí rychle se zhoršující zdravotní stav, jeho malé šedé buňky jsou stále dostatečně čilé a bystré, aby dokázal i svého posledního vraha přivést k zaslouženému trestu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

HateBreeder 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bezkonkurenční zakončení jedné velké legendy. Hercule Poirot prošel od samého začátku série vskutku dechberoucí transformací, ale přiznejme si, že notnou dávkou mu k tomu dopomohl nejen jeho představitel, David Suchet, ale také jednotliví filmaři, kteří vždy ke knižní předloze přidali také kousek své vlastní kreace, v menší či větší míře. Jak se celá série chýlila ke konci, na Poirotově čele přibývalo vrásek, lehký úsměv se vytrácel, aby jej nahradil smířlivější výraz. Nyní je před námi zcela jiný člověk, ve svém nitru pokornější s překvapivou oddaností jakési vyšší instanci, ve své mysli však zůstává zapřísáhlým ochráncem pravdy a neúnavným bojovníkem proti bezpráví. Je jasné, že tentokrát stane belgický detektiv před svým nejtěžším rozhodnutím. A jak zde již zaznělo, v tomto filmu se všechen zbytečný sentiment rozplynul, aby divák ani na samém konci série neztratil iluze o tom, jaký byl život Hercula Poirota - největšího detektiva ze všech. ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední případ Hercula Poirota a já se nemůžu zbavit dojmu, že tohle bylo opravdu zlé finále. Né tedy, že by snad bylo vyloženě špatné, ale od té závěrečné tečky jsem čekal cosi víc. Jak se říká, to nejlepší nakonec, tak tentokráte to tak nebylo. Jinak herecké výkony naprosto v pořádku, Hastings byl opět trochu mimo, jako vždy, kamera výborná, prostě vše bylo OK, ale dívat se na Poirota jak sedí ve svém křesílku a prakticky se nic moc neděje, nevím no. Ihned po shlédnutí bych asi hodnotil trochu výš, nicméně po promyšlení ani nemohu. Kdyby to nebyl díl ve kterém Poirot zemře a navíc spáchá vraždu, asi bych ho považoval za jeden z nejslabších. Taková karikatura sama sebe ... a přitom atmosféra jako hrom. Škoda, za mě zklamání nejen kvůli Poirotovo konci, ale i za celý průběh. 65 % ()

Reklama

P. J. D. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně zajímavý a atypický závěr celé dlouholeté ságy. Nejsem zklamán protože by díl byl nějak špatný. To zas ne. Byl natočen fenomenálně s grácií a důstojností. Vyvrcholení bylo pak nadmíru excelující. Spíše mne trápí, že tím se uzavírá i jeden kruh zpodobněných knížek Agathy Christie. Zkrátka a dobře pocit, že další díly už nebudou a pokud ano, tak po tomto to už nebude ono. Každopádně za mne 5/5. ()

Hvězdář 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední díl, těšil jsem se skutečně ne velké finále, ale přišlo vůbec první poirotovské zklamání - a to dost velké. Pravda, neznám knižní předlohu. Ale ať už je jakákoliv, tohle mi nesedí ani k jednomu ze všech předchozích poirotů se Suchetem, i k těm jiným. Provedení je sice stále stejně na vysoké úrovni, ale Poirot už nějak není ten starý dobrý Poirot. Kdyby jen tím podivným vztahem k Hastingsovi, ale především mi tam vadil celkově morální rozměr pointy, obzvlášť když se to tak týká osoby Hercula, který je ve většně předchozích dílů vykreslen opačne - to jest mnohem ctnostněji, obzvláště v takovéto věci. Pár kontroverzních momentů by se tam sice našlo, ale tohle už je jinde. Stejný herec, stejné všecko, jen povaha se změnila, a je to jediný rozdíl, jinak je to pořád ve stejném duchu, včetně humoru. Snad by to šlo omluvit zčásti stářím, jenže to, jak se ukáže, tak úplně nejde. Nicméně je tu i velký a silný okamžik - Poirotův konec, pro mě nečekaný. Definitivní tečka. ()

Fido 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Excelentní závěr série, excelentní Suchet, předávající vše do rukou té jediné pravé Spravedlnosti. Zfilmování ještě předčilo předlohu. Bravo! A také smutek, že žádný další díl už nebude. Ale všechno jednou skončí. Kéž bychom i my při té naší oponě mohli říci: They were good days. They have been good days. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Předlohou byl poslední román Agathy Christie, ve kterém se objevil belgický detektiv Hercule Poirot. Christie jej napsala již v roce 1940, ale vyšel až v roce 1975. (Rembrant)
  • Suchet v souvislosti s 13. řadou uvedl: "Jsem více než potěšen, že si mohu zopakovat svou roli Poirota. Je to moje celoživotní ambice přinést tento úžasný kánon děl až do konce. "Poirot je brilantní a hluboce komplikovaný charakter a já jsem vždy miloval, hrát ho." (v.indruchova)
  • David Suchet (Hercule Poirot) pred filmovaním držal 9 mesiacov diétu a prvýkrát počas filmovania nemal pod oblekom žiadne vypchávky. (Poirotek)

Reklama

Reklama