Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (424)

aluna 

všechny recenze uživatele

Hmm, týpek hraje golf, má potenciál stát se nej hráčem, jde do války, ta ho změní, začne chlastat, ztratí lásku. Má se hrát turnaj, on nechce, pak ho přemluvěj - hraje. Boj o vítězství v turnaji je vlastně jeho boj se životem, jak jinak. Nejdřív to kurví, vypadá to, že to bude příšernej debakl, pak přijde pár motivačních řečí - sžij se s greenem, bla, bla, bla....pálí...a dobře!, může vyhrát, jenže pak zase kurví (napínavý, co), další motivační řeči, bla, bla, bla...a dál, to už asi tušíte, né. Pořád jsem čekala, že Willovi Smithovi narostou křídla, zamává kouzelným proutkem a zmizí. Smith i Damon jsou dobrý a Charlize tradičně moc krásná, občas je to vtipný a celkem se na to pěkně dívá, ale to klišé neodpustím, ačkoli se to tvůrci nesnaží ani maskovat. Už v názvu nám říkají, že je to legenda, takže zvěstujou klasickej průběh předem (+). ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Výborně hrající Smith v roli člověka, co nelítá s mimozemskou stíhačkou, neutíká před satelity a dokonce ani nestřílí kulky a nepálí cool hlášky je to prostěněco novýho. Jeho lehce vážnější herecká poloha doplňující mladičkého, ale velmi nadějného Matta Damona. Sekunduje jim krásná Charlize Theron. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

S Redfordem coby režisérem jsem už párkrát měla tu čest. Tento film mě kdysi hodně lákal, ale pak pořád nebyla chuť na dívání se, takže jsem Legendu o slavném návratu snad o dva roky odložila (na červen 2010). A teď docela lituji. Tušila jsem, že se mi film bude líbit, a taky že jo. Citlivá režie, napínavý a jímavý příběh, sympatické a zajímavé postavy, ke kterým si najdete cestu poměrně snadno. Se zatajeným dechem jsem koukala na golfovou hru, ve skrytu duše fandila a čekala, jak to asi všechno dopadne. Ani bych nevěřila, že o golfu, který mi rozhodně nepřipadal moc akční a zfilmovatelný, se dá natočit tak dobrý a napínavý film. Mně se to líbilo. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Matt Damon není human sapiens. Je reprezentantem obrody, metaforou Ameriky, zpité do němoty a probouzející se z Velké hospodářské krize. Tomu já říkám vlasteneckej akcent. On Redford vždycky tak nějak inklinoval k tradičním hodnotám. Kdyby měla západní provenience Babylónskou věž, nejspíš by do ní vlezl a začal by kralovat místnímu lidu. Klobouk dolu, pane Redford. A ať zdravíčko slouží! ()

stration 

všechny recenze uživatele

Když se mě lidi ptají na nejoblíbenější filmy a já jmenuju tento na druhém místě, většina ho nezná a zbytek se diví. Co se mi na něm líbí? V čem je tak výjimečný? A já odpovím: VŠÍM! Mám rád buď filmy, které skončí happy endem, nebo úplně špatně. Tento je z těch happy endových (kromě Shawshanku) ten nejlepší. Film na dobrou náladu. Snad neznám žádný jiný film, kde by nebyla ani jedna záporná postava. Prostě žádná depka, třes po těle, záchvaty zuřivosti. Jenom se kochat perfektně zvládnutým filmem. Redford režírovat umí a nepředvádí to poprvé. Tady ale udělal tu nejlepší věc, kterou mohl. NEHRAJE TAM. Četl jsem, že původně měl, ale jeho rozhodnutí, obsadit Damona a hlavně Smitha bylo snad darem z nebes. Přesně takoví ti hrdinové mohli být. Jde přece o vzpomínky jednoho dědouška (dojemná role Jacka Lemona) na své dětství. A tenrát se mu mohli všichni zdát perfektní, sympatičtí a bezchybní. V tomto filmu nejde o sport. Hluboké myšlenky jsou sice předládány polopatě a bez nějakého zabalování do hádanek, ale fungují. Když Damon odpaluje míček, ten letí a s ním i kamera, vše doprovázeno nádhernou hudbou Rachel Portman, připadáme si jako ve snu. Opravdu, pro mě hrozně dojemný film, na který nedám dopustit. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (17)

  • Jack Lemmon na začátku filmu řekne větu „Je to kouzelný čas.“ Tuto frázi řekl Lemmon v každém filmu, ve kterém účinkoval. (HellFire)
  • Matt Damon nikdy neměl zkušenosti s golfem. Kvůli své přípravě tak strávil měsíc s profesionálem Timem Mossem v Hilton Head v jižní Kalifornii. (HellFire)
  • Film byl často napadám kvůli zobrazení postavy Baggera Vance jako tzv. "magical negro" (kouzelného negra). Časopis Time jej označil dokonce jako jeden z nejostudnějších filmů své doby, co se zacházení s afroameričany týče. (Sony1994)

Reklama

Reklama