Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (424)

castor 

všechny recenze uživatele

Byl skvělým golfistou a snoubencem nejbohatší krasotinky ve městě. Jenže válka, jatka v zákopech a hospodářská krize udělaly své a ze sympaťáka s tváří Matta Damona je troska, která je radši někde zavřená s flaškou něčeho ostřejšího. Příběh zlomeného muže vypráví Robert Redford v nostalgickém retrobalení, aneb život nemusí skončit po několika prohrách. Aspoň tak se našeho hrdinu snaží vyburcovat tajemný černoch, posel věčnosti, který na blížícím se turnaji nebude jen nosit znovuzrozenému golfistovi hole. Redford společně se scénáristou Jeremy Levenem mohli na některých charakterech a vztazích lépe zapracovat, Smithova postava je spíš neživotnou studnicí moudrosti, než někým, koho bych chtěl poslouchat. Nedržel jsem pěsti, nezadržoval jsem dech (o to asi Redfordovi ani nešlo), ale ani jsem si neužil nějakou dramatickou hloubku nebo romantický rozměr. Režisér je věcný, nerozptyluje diváka emocemi, i když se domnívám, že alespoň trochu měl. Herci nedostali takový prostor, jaký mohli a takové Charlize Theron to (překvapivě) docela dost neslušelo. Když si to sečtu, zvou se tak potvrdilo, že režisér Redford (alespoň pro mě) netočí zásadní filmy, ale jeho režijní um přesto zraje jako víno. Své diváky nutí přemýšlet, nedává jim nic zadarmo. A občas to vyjde báječně. Tentokrát ale tak úplně ne!! ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Legenda o slávnom návrate mi v mnohom pripomenula film Rivali. Osvečená šablóna príbehu, ktorá takmer zaručene prinesie úspech. Postavy sú vykreslené v základných obrysoch, samorejme sú tam vždy minimálne dva protiklady, aby to správne fungovalo, v konečnom dôsledku totiž vôbec nie sú dôležité. Dôležitá je súťaž a napätie s ňou spojené. Žial na mňa táto schéma veľmi nefunguje. Ja mám radšej filmy,v ktorých postavy sú viac ľuďmi a nie figúrkami. Nie, nemienim sa samozreme prieť s názorom 83% užívateľov a samozrejme filmu jeho kvality neupieram. Dovoľujem si však mať v tomto prípade trošku iný názor a hlavne vkus. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Legenda o slávnom návrate je veľmi subtílny film. Nič moc sa v ňom neodohraje, polovicu filmu sledujeme, kedy sa Damonova postava rozhodne ísť na turnaj a druhú sledujeme priebeh onoho turnaja. Film je hollywoodsky nablýskaný, predvídateľný, vedú sa vzletné reči a mnohí diváci si aj poplačú. Na mňa to týmto spôsobom neúčinkovalo, každopádne 2 hodiny jeho sledovania neľutujem. Nie je to film Miramaxu? Možno keby to bol tenisový, bedmintonový, alebo pingpongový turnaj.... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Podobně jako sport, který zde má hlavní roli, tedy golf je i tento snímek pomalý ale zajímavý, zábavný a občas i napínavý. Vynikající retro atmosféra, která doprovází jednotlivé turnaje, výborní herci v čele s tajemným (skoro) božím pomocníkem Smithem a skvělá Redfordova režie napomáhají k tomu, že se po celé dvě hodiny budete bavit více než při sledování samotného Tigera Woodse. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšikom golfu ale ako tento film tak aj film Tin Cup ma veľmi bavili. Tento ma bavil o to viac, že sa odohrával v 20.rokoch min. storočia. Robert Redford evidentne vie navodiť fajn atmosféru, čo predviedol už v mnohých filmoch. Snímok je plný hviezd, z ktorých očividne najlepší je Will Smith čo by "anjel". Taktiež posledný film, v ktorom si zahral Jack Lemmon a akurát to skončilo aj tak že... no veď uvidíte. Ale akoby to samotný Redford vedel, že toto bude dôstojný koniec Lemmonovej kariéry. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (17)

  • Scéna, kde Rannulph Junuh (Matt Damon) žiada kvôli jeho vlastnej chybe pre seba trest, odráža skutočnú udalosť v živote Bobbyho Jonesa. (misterz)
  • Ve filmu používají plastová, červená golfová týčka, kteřá však v době, kdy se film odehrává, neexistovala. (berbis)

Reklama

Reklama