Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (424)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tak a je to venku. Můj dávný Po návrat v ranních hodinách z víkendového nonstop dýchánku nezůstal utajen. Teď vážně. R.R. na mě vždy platil. V dřívější době svým přirozeným hereckým projevem a nakažlivým šibalským úsměvem, v pozdějších letech jeho volně plynoucí režií. Přitom tento „sladkobolný kýčovitý příběh“ byl přímo předurčen ke strhání a (ne)jeden by si myslel, že na něm nenechá jednu nit suchou. Né tak ovšem v případě Redfordovi režie, kdy i za pomocí sympatického trojlístku M. Damon-W.Smith-Ch. Theron se mu z toho daří vykouzlit příjemný snímek s lehkou dávkou životních mouder (pravd), navíc to vše naroubováno do (z mého pohledu) sympatického (sportovního) prostředí. Nic víc, ale taky nic míň. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Film posazený do mého nejoblíbenějšího prostředí :-) I když tady je golf zdánlivě jaksi druhořadý. Každý, kdo k téhle hře "přičichl" ale pozná, že veškeré hodnoty o které v tomhle filmu jde se naplno projeví právě v golfu (film si ovšem vychutná i člověk, který o golfu neví zhola nic). Režie Roberta Redforda se postupně zařadila mezi úplnou špičku, čehož je tenhle film jasným potvrzením. Skvělý Will Smith v roli "božího pomocníka" :-) ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Byl skvělým golfistou a snoubencem nejbohatší krasotinky ve městě. Jenže válka, jatka v zákopech a hospodářská krize udělaly své a ze sympaťáka s tváří Matta Damona je troska, která je radši někde zavřená s flaškou něčeho ostřejšího. Příběh zlomeného muže vypráví Robert Redford v nostalgickém retrobalení, aneb život nemusí skončit po několika prohrách. Aspoň tak se našeho hrdinu snaží vyburcovat tajemný černoch, posel věčnosti, který na blížícím se turnaji nebude jen nosit znovuzrozenému golfistovi hole. Redford společně se scénáristou Jeremy Levenem mohli na některých charakterech a vztazích lépe zapracovat, Smithova postava je spíš neživotnou studnicí moudrosti, než někým, koho bych chtěl poslouchat. Nedržel jsem pěsti, nezadržoval jsem dech (o to asi Redfordovi ani nešlo), ale ani jsem si neužil nějakou dramatickou hloubku nebo romantický rozměr. Režisér je věcný, nerozptyluje diváka emocemi, i když se domnívám, že alespoň trochu měl. Herci nedostali takový prostor, jaký mohli a takové Charlize Theron to (překvapivě) docela dost neslušelo. Když si to sečtu, zvou se tak potvrdilo, že režisér Redford (alespoň pro mě) netočí zásadní filmy, ale jeho režijní um přesto zraje jako víno. Své diváky nutí přemýšlet, nedává jim nic zadarmo. A občas to vyjde báječně. Tentokrát ale tak úplně ne!! ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Hmm, týpek hraje golf, má potenciál stát se nej hráčem, jde do války, ta ho změní, začne chlastat, ztratí lásku. Má se hrát turnaj, on nechce, pak ho přemluvěj - hraje. Boj o vítězství v turnaji je vlastně jeho boj se životem, jak jinak. Nejdřív to kurví, vypadá to, že to bude příšernej debakl, pak přijde pár motivačních řečí - sžij se s greenem, bla, bla, bla....pálí...a dobře!, může vyhrát, jenže pak zase kurví (napínavý, co), další motivační řeči, bla, bla, bla...a dál, to už asi tušíte, né. Pořád jsem čekala, že Willovi Smithovi narostou křídla, zamává kouzelným proutkem a zmizí. Smith i Damon jsou dobrý a Charlize tradičně moc krásná, občas je to vtipný a celkem se na to pěkně dívá, ale to klišé neodpustím, ačkoli se to tvůrci nesnaží ani maskovat. Už v názvu nám říkají, že je to legenda, takže zvěstujou klasickej průběh předem (+). ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Je to vždy jako zázrak, když do sebe všechny kousky zapadnou v dokonalé harmonii a z plátna či obrazovky vás zasáhne skutečná filmová magie. Jako v tomto pozvolna plynoucím, zdánlivě prostém, příběhu, který zdaleka není jen o golfu a kde se zpočátku banální a plytká moudra postupně mění v dech beroucí poezii. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (19)

  • Jack Lemmon na začátku filmu řekne větu „Je to kouzelný čas.“ Tuto frázi řekl Lemmon v každém filmu, ve kterém účinkoval. (HellFire)
  • Matt Damon (Rannulph Junuh) se při natáčení zranil - sice ne těžce, ale vcelku nepříjemně: "Hrát golf není žádná hračka. Uvolnil jsem si při tom žebro - švihal jsem dost prudce a jednou jsem holí praštil místo do míčku do země. No a tělo pokračovalo dál, zatímco paže se zasekla na místě. Bylo to fakt ošklivý. Poslední měsíc natáčení u mě musel při každém úderu stát chiropraktik. Vždycky když jsem upadl, uvolnilo se mi žebro a strašlivě to bolelo. Štáb moc dobře věděl, ve které vázi úderu se zhroutím, takže točil odpal jen do určitého momentu. Já se pak chvilku svíjel na zemi a ten chlápek ke mně přišel a dloubnutím mi strčil žebro, kam patří. Pak mi řekli: 'Sjedeme to ještě jednou.'" (NIRO)

Reklama

Reklama