Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (313)

Herr_Flick odpad!

všechny recenze uživatele

Zdánlivě ztracený případ před vojenským tribunálem, jak to asi dopadne? Některá místa, u soudu i mimo působí vyloženě směšně. Seriálová alternativa JAG to mnohokrát dokázala v padesáti minutách daleko, daleko lépe jen o tři roky později. Pár správných chlapů nabitý hvězdami - šílená stotřicetiminutová nuda! Vyústění tragické!!! ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Aaron Sorkin se rád ve svých filmech pohybuje v prostředí amerického vojenství nebo americké vysoké politiky. Vždyť je tvůrcem Amerického prezidenta či seriálu Západní křídlo. Americký prezident byla ale spíš odlehčená zábava, seriál Západní křídlo se sice zabývá důležitými otázkami, ale nic z toho nemá takovou váhu jako právě PÁR SPRÁVNÝCH CHLAPŮ. Sorkin zde poukazuje na jedné straně na nesmyslnost vojenské hiearchie a příkazů, na straně druhé nám zase předkládá armádu jako důležitý prvek společnosti, který nám chrání záda. Jack Nicholson jako Nathan Jessep není ztvárněn jako vyloženě záporný velitel, a jeho herecký výkon je úchvatnou ukázkou vysoce postaveného muže věřícího ve vše, co dělá. Stejně tak zpočátku arogantní Tom Cruise, který se postupem času stává pravým dědicem odkazu svého otce, ukazuje odhodlaného muže, který ví, co chce, i když si mnohdy není zcela jist, jak toho dosáhnout. Rozhodně důležitý film s řadou vynikajících hereckých výkonů. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Kvalitná americká súdna dráma s dobrým obsadením, v ktorom vyniká Nicholson a Bacon, ale ostatní im zdatne sekundujú. Na súd sa to síce dostane až v druhej polovici deja, ale ani prvá časť - prípravná - nie je nezaujímavá a napriek dlhej stopáži má film minimum chuchších chvíľ. Typické americké prvky o nabubrelosti vojenských dôstojníkov, ktorým sa musí salutovať aj na súde a ktorí vykecajú pravdu, aj keď ich to bude stáť vojenský krk, či salutovanie za zvuku epickej hudby na znak úcty hlavným predstaviteľom v závere sa dajú očakávať. Našťastie sa to s klišé nepreháňa a nečakane nedôjde ani na románik hlavných postáv. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

A tady opět narážím na problém s vlastním hodnocením. Jelikož nechci film podhodnocovat, když je všeobecně považován za skvělé dílko, tak mu přisoudím zlatý střed i když reálně bych dal asi silnější dvě hvězdy. Já prostě tyhle soudní tahanice moc nemusím a nic na tom nezmění ani opravdu hvězdné obsazení. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Cruise, Nicholson, Moore, Bacon, Sutherland..... výborné obsazení, především Nicholson byl opět skvělý, ale Cruise a Bacon mu velmi zdařile sekundují. Jinak se jedná o velmi povedené drama z prostředí soudní síně, kde stanuli dva vojáci, kteří pouze plnili rozkaz. Jen škoda, že Nicholson nedostal Oscara za vedlejší roli! ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Autor původní předlohy Aaron Sorkin se nechal inspirovat příběhem jeho sestry, která mu vyprávěla o podobném incidentu na Guantanamo. Při něm však došlo pouze k vážnému zranění a nebyla vyšetřována vražda. (don corleone)
  • Scnárista Aaron Sorkin se objevuje jako právník v baru a mluví se ženou o jednom ze svých případů. (Aaron.)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama