Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

brit84 odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak se mohli T.L. Jones a S. L. Jackson nechat ukecat k natočení tohohle braku. Film jsem jakž takž baštil do pasáže, kdy je k soudu předveden wietnamský velitel. Co to mělo být? Jak mohli najít někde ve Wietnamu chlapa, se kterým se před desítkami let jednou T. L. Jones potkal v džungli? A zničení jediného důkazu (videokazety), který vojáky mohl očistit, to jsem asi taky nějak nepochopil. Strašná hovadina. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Přesně film dle mého gusta. Samuel L. Jackson jako plukovník námořní pěchoty při jedné akci v Jemenu se svými muži postříli dav demonstrantů... Protože "Amerika" nechce vzít za tuto akci zodpovědnost, snaží se právníci veškerou vinu hodit na samotného plukovníka. Ten spolu se svým přítelem (Tommy Lee Jones) se pustí do soudu s celou armádní mašinérií ... Skvělé výkony Tommyho Lee Jonese, Samuela L. Jacksona a Guye Pearceho (právník obžaloby). První půl hodinka s akcí v Jemenu je dost drsná (pamatujete na prvních dvacet minut z Zachraňte vojína Ryana?), zbytek filmu se kromě "flashbacků" odehrává v soudní síni... ()

Reklama

Aiax 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a kontroverzní námět byl zadeptán do šedi průměrnosti absolutně nenápaditou a unavenou Friedkinovou režií. S kdysi mimořádně schopným režisérem to šlo od Vymítače ďábla od devíti k pěti a tímhle snímkem si svou "pověst" rozhodně nevylepšil. Rules of Engagement (český název filmu je skutečně pozoruhodně idiotský) ale není třeba zatracovat. Jackson ani Jones podali standardní, čili sympatický výkon, a trochu se zamyslet nad předestřeným tématem určitě není ztrátou času, zvlášť v dnešní době. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Válečné (akční) a soudní (psychologické) drama v jednom, prolnutí žánrů mi v tomto snímku sedlo.. Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson to rozehráli skvěle, v rolích plukovníků jim to nesmírně seklo.. Příběh mužů, kteří zasvětili svůj život plnění rozkazů či velení záchranných akcí, mě vtáhl na první dobrou a ač nejsem voják, chovám úctu k čestným a statečným chlapům.. Beze zbytku věřím tomu, co bylo ve filmu zmíněno, kdo nebyl v akci, nepochopí.. K tomu velice zajímavá demonstrace manipulace, právnických kliček, informací vytržených z kontextu, zastrašování svědků, ztráta videokazety.. Nebýt toho s prominutím přiblblého konce, byla by to plná palba.. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Prvá časť : Vietnam 1968 * Druhá časť: oslobodzovacia krvavá misia v Jemene * Tretia časť: hľadanie dôkazov * Štvrtá časť: súdne pojednávanie....... Dve časti by som s veľkým kľudom na srdci vyhodil. Film nemá spád a kŕčovito sa drží počiatočného načrtnutia postáv v začiatku filmu .... Ďakujem, neprosím si ...! ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Herci a komparzisti prešli rozsiahlym vojenským výcvikom pod velením bývalého kapitána námornej pechoty Dale Dyea. (Arsenal83)
  • Lietadlo s mariňákmi na palube je model CH-46 Sea Knights s tromi podvozkami. Následné výstrely sa však idú z CH-47 Chinook so štyrmi podvozkami. (Arsenal83)

Reklama

Reklama