Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dvoudílný historický film se věnuje nejdramatičtějšímu období ze života plukovníka Emanuela Moravce - vlastence, který se stal symbolem české kolaborace s nacisty. Emanuel Moravec (1893–1945) byl jednou z nejrozporuplnějších osobností moderních domácích dějin. Pozornost si získal jako přední český politik a voják z povolání, teoretik válečnictví a ceněný publicista. Coby horlivý vlastenec bojoval v československých legiích... První část televizního filmu zastihuje Moravce na sklonku období první republiky, kdy se hlásí k ideálům prezidenta T. G. Masaryka. Patří do nejužšího okruhu kolem prezidenta Beneše. Prosazuje ozbrojený odpor proti nacistickému Německu. Mnichovská dohoda je pro něj takovým zklamáním, že začne otevřeně kritizovat Benešovu vládu. Vinou svých radikálních postojů přijde Moravec o dosavadní silnou ekonomickou pozici. Krach svého životního konceptu nese těžce – a pak se objevuje nabídka spolupráce s německými okupanty... Druhá část vyprávění zastihuje Moravce po krachu jeho životního konceptu, poté, co přijal nabídku spolupráce s německými okupanty. Bývalý horlivý vlastenec se nyní přimyká k novým ideálům. Stává se jedním z nejhorlivějších představitelů české kolaborace s nacistickým okupačním režimem. Hitlerovu politiku a ideologii fašismu propaguje tvořivě a oddaně. Teprve postupně si ve své zaslepenosti uvědomuje, kam ho jeho ambice a touha po moci přivedly... Dvoudílný televizní film vznikl podle námětu a scénáře zkušené autorské dvojice Lucie a Josefa Konášových, režisérem je Biser A. Arichtev. Projekt vznikl v koprodukci České televize (TPS Aleny Müllerové) a společnosti Rolling Media. Producentem je Vítězslav Jandák ml. – syn populárního herce Vítězslava Jandáka, který si ve snímku zahrál menší roli. V hlavní roli se objeví slovenský herec Marián Labuda ml., který i fyzicky odpovídá svému historickému předobrazu – Emanuelu Moravcovi. I další postavy ve filmu si zahráli známí herci: partu hrdinova morálně neústupného přítele z legií se ujal Ondřej Vetchý, roli jeho kamaráda, redaktora Lidových novin, si zahrál Ondřej Malý a hrdinovu manželku hraje R. Poláková, náročnou roli jeho mladičké milenky Jolany autoři svěřili talentované Daně Droppové. V roli prezidenta Beneše exceluje Viktor Preiss, zatímco prezidenta Háchu ztvárnil Milan Kňažko. (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen druhý díl. Životopisné drama mapuje život Moravce, který podporoval Masaryka, ale přešel k nacistům od léta 1938 až po jeho sebevraždu v květnu 1945 na ulici v Praze. Druhý díl popisuje jeho ctižádost, obratnost v propagandě a dějinné události. Moravce hraje syn Mariána Labudy stylem vojenské sebekontroly. Možná mohl být životopis více provokativnější. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se rozhodnout, jestli Emanuel byl takovej slizoun, nebo je takovej jenom Marián ml. Ten už to u mě jedno projel v Tak fajn. Ovšem tuhle velkou roli zvládl dobře, o tom žádná. Jenom mi to jeho vnitřní přerození přišlo takové ploché, mrklo se, a jelo se dál jinak. Skvělá je role Vladimíra Polívky, toho si vychutnáte, a hlavně na konci. Dana Droppová je moc pěkná holka a hraje taky výborně. Kolorizaci a vůbec použití archivních záběrů hodnotím velmi pozitivně. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to vůbec špatnej film. ... Kdyby ovšem v titulní úloze hrál někdo, kdo má alespoň minimum hereckého talentu. A kdyby vypadal alespoň vzdáleně jako VOJÁK a ne jako pochodující brambora. Marián bohužel působí příliš slabošsky, uboze, pyknicky, než aby dokázal ztvárnit bezcharakterní svini s ocelovejma koulema, jakou Moravec bezesporu byl. A taky kdyby do toho, prosím, nešmidlala naprosto irelevantní dojemná hudba a kdyby to celé mělo o cisternu míň vizuálního kejče. Kapitolou samou pro sebe jsou pak naprosto otřesný postsynchrony, který posouvaj celej tenhle spektál daleko za hranici nekoukatelnosti. Příběh byl ale přitom fakt dobrej... ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Odpověď na otázku, proč se největším československým zrádcem (dělí se o první místo s Karlem Čurdou) stal právě Moravec, od kterého to nikdo nečekal, jsem se úplně nedozvěděl. Anatomie se dle mého úplně nekonala, ač naznačeno bylo mnoho. Celkově mi ale film přišel takový roztěkaný, bez znalostí reálií možná i nesrozumitelný. Pochvala za dobrý casting (snad kromě pana Kňažka jako Háchy), výpravu a exteriéry. Naopak dabing pana Labudy se moc nepovedl a nějak mu nešel do huby. Po nějaké době jsem si zvykl, ale chvilku mi to trvalo ... Celkově tedy slušný průměr s dobrým tématem a velkými, bohužel nenaplněnými ambicemi. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Už po prvním dílu bylo jasné, že nemá cenu koukat na zbytek, ale stejně jsem se jím pronudil. Historický film si říká Anatomie zrady, a přesto jeho hlavní hrdina otočí jako lusknutím prstu beze stopy dramatu po rozhovoru s jednou z fiktivních postav. Kameraman měl za úkol prodat všechnu výpravu a kostýmy, hudba měla tvořit emoce a herci chodit od značky ke značce. Střih většinou fungoval, i když některé montáže byly k smíchu. Dobové záběry se postupem času staly nejzajímavějšími částmi tohoto zbytečného díla. Scénář i režie pod průměrem ČT. Škoda času. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (26)

  • Herecké obsazení pro role K. H. Franka a R. Heydricha bylo jasno ještě před psaním scénáře, to samé o postavě Waltera Gretzkiho, kterého ztvárnil Vladimír Polívka. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Jedním z míst natáčení filmu byl i Žatec, okolí Dvořákovy ulice u Městského divadla, náměstí Svobody a další přilehlé uličky. (Frontie)
  • Tatra typu T-87, která se ve filmu několikrát objeví, bylo vozidlo, které Moravec jako ministr opravdu používal. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)

Reklama

Reklama