Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Při pátrání po nezvěstné matce dokáže neohrožená Enola Holmesová přechytračit i svého staršího bratra Sherlocka a pomoct mladému lordovi na útěku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (404)

sidzej 

všechny recenze uživatele

Dávam 4* lebo to má fajn obsadenie, kameru, hudbu, strih, kostýmy, výpravu a aj dej ma celkom bavil. Ale ten všadeprítomný feminizmus mi neskutočne prekážal. Ešte som nevidel film ktorý by v tomto smere viac tlačil na pílu a to som s filmami ako Mulan či Birds of Prey nemal najmenší problém. Tu toho bolo až moc. Ale inak fajn dvojka Millie Bobby Brown a Henry Cavill. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

I přes americkou produkci jsme dostali kouzelně naivní britské dobrodružství, které staví na výborně napsaných rodinných vztazích, přihlouplém bourání čtvrté stěny a malebných scenériích tehdejší Anglie. Jak už tomu bývá, nechybí tradiční feministická linka, jež je však poplatná tehdejší době (bez ní by historické pozadí nebylo úplné) a romantická vsuvka, která je překvapivě snesitelná. Samotné pátrání je sice místy docela zkratkovité (takže úplně netušíte, jak se to zrovna stalo), ale obecně s tím nemám problém. Srovnávat s precizními příběhy Arthura C. Doylea asi není úplně na místě... Jednotlivé role jsou totiž obsazeny skvěle a všechny tři Holmesovi si většina diváků s velkou pravděpodobností oblíbí. Millie je klasicky úžasná, Cavillům Sherlock tak akorát šarmantní a Clafinův Mycroft dokonale nabubřelý. Místy mi sice vedlejší linky moc nesedly, ale jako celek to funguje výborně. Určitě bych se nebránil dalšímu dílu. Poznámka: Hudba funguje na podobných postupech jako Panství Downton. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Otravné sebeuvědomělé/feministické průpovídky promíchané s příjemně dětskou detektivní zápletkou, která lehce připomíná Harryho Pottera. Holmsovic Enola těží ze sympatického obsazení, bohužel režie komplikuje orientaci v ději a občas vede do slepých uliček, kde divák narazí do zdi a přemýšlí jestli mu něco neuniklo. Jinak slušná televizní jednohubka, na které je nejzajímavější Cavilův Sherlock. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Najväčší problém je úplne jasný. Svet dospelých a svet Enoly nekorešpondujú. Ona je chytrejšia ako dospelí? Nemyslím si. A tento nepomer je veľmi citeľný v dvoch scénach. Prvá scéna nám ukazuje Enolu ako umne bojuje s vrahom. Predstiera utopenie, bojuje s využitým svojho prostredia a nakoniec zvládne utiecť. Druhá scéna ukazuje ako je veľmi hlúpo chytená aj odvedená do dievčenskej školy z ktorej ju musí niekto vyslobodiť a aj to veľmi prapodivným a nefunkčným spôsobom. A takýchto scén je tam veľa. Strieľanie v tme so zbraňou ktorá si vyžaduje presnosť, motívy matky k odchodu a jej hľadanie, ktoré sa z priority postupne stáva druhotnou záležitosťou ( hoci stopy boli zanechané a následne vo finále povedané, že sa vlastne nezvestnú matku hľadať vôbec nemalo) alebo už len feministicko liberálny podtext, ktorému by som sa v dobe Sherlocka Holmesa asi zasmial. Bradbeer sa snaží mať nadhľad ale vo filme mu skrátka nefunguje veľa vecí. Vzťah Henryho Cavilla a mladej Millie je jediný funkčný a zaujímavý. Keby sa jednalo o mentorstvo celý ten generačný predel by bol zaujímavejší a ľudskejší. Toto mi príde ako snaha z ďalšej série vytrieskať nejaký peniaz. Millie a Henry v pohode. Za nich by som dal 2*. Má to skvelú úvodnú pol hodinu. To že sa z toho neskôr ( po vlakovej scéne) stane úplne iný film asi nebudem riešiť. Je to ale škoda. Potenciál to malo. Po druhom pozretí zvyšujem o hviezdu. Nie je to až taká katastrofa, ako som si myslel. Hoci vyššie spomenuté veci stále platia. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Talentovaná netfloxovská hviezdička MBB, si užíva svoj prvý film, v ktorom hraje prvé husle. Dá sa povedať, že sa jej darí a talent rozhodne má. Avšak tento snímok je silný priemer a dosť prispôsobený dnešnej dobe ( s tým sa už zrejme nedá nič robiť a prehnaná politická korektnosť už bude niečo viac, ako skutočný pohľad na históriu a talentovanosť tvorcov ). Jednohubka, ktorá sadne iba mládeži. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (11)

  • Hlavní herečka Millie Bobby Brown přiznala, že při natáčení filmu se musela znovu učit britský přízvuk, přestože je Britka. Důvodem je její předchozí pětileté natáčení seriálu Stranger Things (od r. 2016), kde mluví výhradně americkým přízvukem. (Muffino)
  • Díky novinám můžeme zjistit, že se snímek odehrává v roce 1884. (NiWi)
  • Hoci Sam Claflin (Mycroft Holmes) hrá najstaršieho súrodenca Holmesa, v skutočnosti je o tri roky mladší ako Henry Cavill (Sherlock Holmes). (belinko)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

06.04.2022

Streamovací služba HBO Max do toho v posledních týdnech šlape a objednává jeden nový seriál za druhým. Nyní tak s posvěcením od studia Warner Bros. přichází zpráva, že se populární filmová série… (více)

Reklama

Reklama