Reklama

Reklama

Historický špionážní film je založený na skutečném příběhu britského obchodníka, který byl rekrutován tajnou zpravodajskou službou. Odehrává se v období studené války. Sovětský zpravodajský důstojník Oleg Penkovskij (Merab Ninidze) informuje MI6 o možnosti jaderné války a svěří se s obavami o světovou bezpečnost. CIA a MI6 se rozhodnou, že by bylo lepší nepoužívat špióna, ale obyčejného občana. A tak je podnikatel Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) požádán, aby se pokusil pomoci ukončit kubánskou krizi. Má dělat to, co normálně dělá, odjet do Moskvy a hledat obchodní příležitosti. Tak se dostane do pravidelného kontaktu s Penkovským, který ho využívá k předávání zpráv a tajných dokumentů týkajících se sovětských jaderných plánů a raket. Jak napětí kolem kubánské krize narůstá, komplikuje se setrvávání Penkovského v tajných službách a kontakt s Wynnem je prozrazen... (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (72)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pěkně nahrané, dobře natočené a inteligentní thriller. Trochu se to podobá filmu od Spielberga Most špionů o přátelství. Zde se vám to může stát pomalé bez akce. Spoléhá se na dobrý příběh, který buduje napětí a uvěřitelnost. Je to dle skutečné události kdy špion sovětský občan  propašoval ze SSSR do USA tisíce tajných dokumentů a možná tak zabránil jaderné válce během karibské kubánské krize. Cumberbatch je zde opět jiný než v minulých filmech. Lehkovážný a postupně nervózní a zarputilý. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Mám pro oldschool špionážní filmy slabost, Tinker Taylor pro mě patří mezi nejlepší filmy minulé dekády, a The Curier nezklamal ani v nejmenším - samozřejmě se Alfredsonově majstrštyku nevyrovná, navzdory shodnému obsazení Cumberbatche, ale v žánru obstojí bez problémů. Dobře při tom těží ze své "jinakosti", hlavním hrdinou není žádný protřelý agent, ale obyčejný civilista který se do všeho kolem Kubánské krize zamíchá spíš jen náhodou a zprvu takřka proti své vůli - a to jak, při souběžné snaze o zachování nějakého normálního civilního života, postupně hledá odvahu a zaujetí pro službu je největší silou filmu. Což pak perfektně vygraduje když on sám přebere otěže a stane se hlavním hybatelem. Jen je to vyvrcholení trochu předčasné, poslední půlhodina už trochu změní žánr a ztrácí drajv, i když je nutná pro dovyprávění příběhu - který je podle skutečnosti, což film zvedá na ještě trochu vyšší level. 8/10 ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Jednou takle večer to dávali v tej televizi, tož sem si to o pár dnů potom stáhnul a kouknul v klidu bez reklam. No a v tej televizi to vypadalo mnohem líp, docela sem se na to těšil, páč filmy s tímhle Ruskem mi dycky přišly zajímavý. Agenti, špióni, tajný zařízení, to všecko zní hrozně lákavě. Ale samotný zpracování filmu nebylo vůbec záživný, nebylo to napínavý. Vlastně sem se docela divil, že sem to dojel až do konce. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film z obdobia kubánskej krízy, čiže v sebe nesie dramatickú a historickú hĺbku spojenou so špionážnou hrou, ktorú nám tu prevedie Cumberbatch v plnej hereckej kráse. Ja síce nie som až tak fanúšik filmov tohto rangu, teda špionážnych drám, avšak uznávam, že film priniesol veľa vzruchu, napätia a všetko to udržiava aj výborne ladená hudba. Z tej studenej vojny vám miestami príde až horúco. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Fascinuje mě tvrzení, že povolání jako televizní moderátor nebo PR manager jsou psychicky náročné. Zkuste si být Olegem Peňkovským.. Ať už byly jeho motivy víra v ideály svobody a demokracie, nebo touha pomstít se sovětskému komunistickému režimu, pomohl Američanům v době Kubánské krize zjistit, že Chruščov nemá v ruce full house, ale jen dva páry a sám údajně skončil způsobem, který by znechutil i pana Kopfrkingla. Jenže problémem je, že Cookeův film není primárně o něm, ale o jeho britské spojce naverbované v obchodních kruzích. V okamžiku, kdy spadnou klece, se už nedostaví žádná gradace a Cumberbatch, měnící se na něco mezi Baleovým mechanikem a jeskynním obrem z Morie, nezmůže nic. Podobně laděný Jack Strong mi přišel živější a mnohem lépe pracující s napětím.. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Jedna z pražských lokací, kde byl film natáčen, je budova Ministerstva dopravy, která ve filmu představuje objekt americké ambasády v Moskvě. Ve filmu se objeví jak pohled na exteriér budovy (byť dodatečně digitálně upravený), tak i pár záběrů z jejího interiéru (včetně záběru na zdejší funkční páternoster). (HonzaBez)
  • V čase filmu 20:12, při procházce noční Moskvou, je možno na malý okamžik zahlédnout v levém horním rohu nápis „Kuchyně“ v interiéru restaurace, kolem které postavy prochází. Scéna je natáčená v ulici Rybná v Praze. (Globus_Jirka)
  • Film se natáčel v Praze a Londýně. (Yardak)

Reklama

Reklama