Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (133)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasik děl pro děti a mládež Ludvík Ráža má ve své filmografii celou řadu úspěšných titulů (nejvíce mi v mysli utkvělo OCELOVÉ MĚSTO). Téma této inscenace je atraktivní i neobvyklé zároveň: válka pasovských, poslední zoufalé mocenské vzepětí pokořeného Rudolfa II., je skvěle zasazeno do prolnutí pohádkových a reálných prvků. Jejich kombinací se vystupňovává napětí a ponor do doby, v níž se krok za krokem prosazovala krutost v činech a drsnost v dosavadní toleranci až k rychle se blížící tragédii patové třicetileté války. Poněkud zaráží její určení mládeži nebo dokonce rodině, ale v době akčních filmů s jejich protlakovým krveproléváním je vlastně i to nepodstatná maličkost. Televizní tvorba této doby přinesla řadu podobně komponovaných historických inscenací. Jejich celek (početně jdou do desítek) by dnes zasloužil hlubokou analýzu. Určitě se tu totiž jedná o pozoruhodnou kapitolu dějin naší dramatické tvorby. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Název sliboval víc, než Ráža nakonec nabídnul, nicméně 17.století plné hrdlořezů, katů propadlých hazardu a zanedbané stomatologické péče bylo vzhledem k možnostem vyobrazeno znamenitě. Potulný kejklíř Vyskočil si ještě vyskakoval, ale to chudák netušil, že krutý Osman Anife si už brousí tu svou tureckou šavli, co má ukrytou v dutině ústní.. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Drama, jehož dramatičnost nespočívá v divokém pohybu postav i kamery, kde se postavy nedají rozdělit jednoduše na hodné a zlé, protože sobectví a cesta za vlastními zájmy válcuje v podstatě všechny, nechávající v dětských dušičkách dlouho přetrvávající tíseň. Nevím proč, ale osud čarovné nečarovné lahvičky jsem si pamatovala jiný, měla jsem za to, že se nakonec rozbila. Jak nedávno v hospodě, když poslední propadnuvší peklu přišel na přetřes, konstatoval kamarád, krásná ukázka rčení: "Buďte opatrní na svá přání, některá se mohou i vyplnit." ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) Drsná středověká pohádka pro pokročilé. Tenhle zvláštní historický dobrodružní příběh z období třicetileté války má prvky fantasy, hororu, komedie, muzikálu i dobrodružního filmu a diváka nepřestává různými zvraty a nečekanými momenty překvapovat od začátku až do konce. Překvapivým pak zůstává i strhující výkon 13-tileté Michaely Kudláčkové v hlavní roli, stejně jako jedna z nejlepších filmových kreací věčného mladíka Ivana Vyskočila coby potulního muzikanta Matouše Psíka, postavy s pozoruhodnou charakterovou proměnou. Neprávem opomíjený snímek nabídl rovněž další z řad zajímavých filmových rolí někteřích hereckých legend (Haničinec, Munzar, Somr), po pěti letech od TV-seriálu Útek zo zlatej krajiny se na československé plátno vrátil i estonský herec Bruno O'Ya. Bojové váleční scény jsou natočeny velice působivě, silnou atmosféru v pozadí příběhu umocňuje navíc krajina (pustý les, strašidelné úskalí, temná chalupa, všude přítomná špína, bláto) i využití zajímavých kostýmů, dobových rekvizit a zbraní i hudebních motivů. Středověk v české kinematografii ztvárněný jedinečným a naprosto originálním způsobem! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že tento "rodinný" film obsahuje mnohem více brutality, než leckterý horor. Dobová atmosféra a reálie naprosto perfektní, k tomu skvělá hudba od Musica Bohemica. Skoro všechny postavy, prakticky s výjimkou Magdaleny a kupce Bartoše jsou sobečtí omezení burani, a neplatí to jen o partě pasovských žoldáků, ale i o jejich českých pronásledovatelích a civilním obyvatelstvu. Úctyhodné je i ztvárnění akčních scén a herci si evidentně na úlohách zgustli. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Režisér Ludvík Ráža pozval Michaelu Kudláčkovú (Magdaléna) na kamerové skúšky preto, lebo ho zaujala vo filme Veronika, prostě Nika (1980) a Barrandov jej najal počas natáčania aj súkromnú učiteľku. (Raccoon.city)
  • Žobrákov si vo filme zahrali členovia divadelného spolku Jablonský. Dali im staré handry a vyváľali ich v blate, ale režisérovi sa aj tak zdali málo špinaví, a tak maskérka jednej divadelníčke poliala vlasy a nechty olejom. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama