Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1987 natočil režisér Barbet Schroeder hořké komediální drama, jež vychází z novely legendárního Charlese Bukowskiho. Mickey Rourke zde hraje opileckého básníka Henryho Chinaskiho, který se setká s alkoholičkou Wendy (v podání Faye Dunawayové). Jejich společným životním cílem se stane upít se k smrti… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem trošku v rozpacích jak tento velice zvláštní film ohodnotit. Nevím, zda je tak jednoduché zaškatulkovat Henryho Chinaskiho pouze jako člověka, pro kterého je pití smyslem života a víc to neřeší. Podle mě je ta myšlenka daleko hlubší, než se může zdát. Každopádně Mickey Rourke mě zde přesvědčil o svém hereckém umu daleko více, než třeba ve Wrestlerovi, který také nebyl úplně špatný. Tady to byl však vyloženě herecký koncert. Co se týče Faye se vzhledem maminy od rodiny, tam to byl snad ještě brutálnější skok k něčemu, co se pro daný obličej zdá býti snad až nepředstavitelné. Od Bukowskiho jsem kdysi četl nějaké povídky, a popravdě je to až moc velká síla na mojí konzervativní duši. Proto jsem čekal, jak tady má přemoralizovanost dostane za vyučenou a nestalo se tak. I se vší tou hrubostí musím říci, že tu stojíme před velice zvláštním způsobem jemným a příjemným příběhem, který je však spíše epického charakteru. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Jakozto milovnik Charlese Bukowskwho jsem si toto dilko, ikdyz se spozdenim, nemohl nechat utect. Co rict o filmu a o deji_? Asi toto, sledujeme ustredni postavu Henryho Chinaskiho, ktery se potaci mezi pitim, bary, zenami co jdou za panaka a chvilkami strizlivosti, kterych diky bohu v tomto filmu mooc neni. Proste Bukowskeho klasika ktera zasvecene nezklame a ty ostatni snad navnadi na to se poradne ''spít''. Po shlednuti jsem se nemohl zbavit pocitu ze bych se mel jit ''vylejt jak brus''. :-) takze az se vratim z baru a pokud budu schopen trebas i zvednu na 5*.... ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Poměrně krotká adaptace Bukowskeho, které dominuje sympatický výkon Mickeyho Rourka. Ten si s rolí opravdu vyhrál a propůjčil ji unikátní výrazové prostředky (pohybem začínaje a hlasovým projevem konče). Sice jsem si Chinaskiho představoval jinak, přesto mě Rourku okouzlil, šel na to totiž svojí vlastní cestou, která se ukázala být správnou. Vyzdvihnout musím také výkon Faye Dunaway, jako Chinaskiho barového a životního kumpána. Štamgast vlastně nemá žádný základní příběh, celý film je zahalen alkoholovým oparem, z kterého se vynořují specifické postavy a jen tak mimochodem nám dávají vědět, že i proflákaný život může být fajn. 7/10 ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Bukowskiho dost žeru. Četl jsem od něj vše co u nás vyšlo. Tenhle film se nese přesně v duchu jeho geniálních knížek. Mickey Rourke si Bukowsiho/Chinaskiho mimiku, pohyby, gestikulaci pečlivě nastudoval a místy jakoby se na nás opravdu šklebil Buk osobně. Jen je na něj Mickey Rourke moc hezký. Ve filmu je vše, co je typické pro Henryho život, zejména chlast, ale také ženy, bitky, bída a poslouchání vážné hudby. Bohužel, žádný film, byť natočený sebelíp se nikdy nemůže vyrovnat ani přilížit úžasnému spisovatelskému stylu Bukowského. Kdo má rád Buka musí vidět, kdo ho nezná, může vypustit. PS: Neví někdo proč se ta banda šumařů jmenuje Chinaski? Dělají ostudu jeho jménu. Jestli Buk slyší v hrobě třeba Kláru, tak se musí znechucením obracet. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč mě dříve byl Mickey Rourke nesympatickej, ale v tomhle snímku (podobně jako v Angel hearth) opět dokazuje, že je formát první třídy. Zahrál Charlese Bukowskiho naprosto dokonale, ta jeho chůze, pohyby, pohledy, mluvení - to je mistrovské herectví. A zdatně mu sekunduje i jeho filmová přítelkyně Faye Dunaway, která chlastá také první ligu. Do třetice nezapomenutelná role - barmana - Franka Stalloneho (který jakoby z oka vypadl svému bratru Sylvestrovi). Děj se motá kolem chlastu, barů, flákání, šoustání, mlácení a zase chlastání. Scénář napsal sám Charles Bukowski a víc nemá cenu o tomto snímku psát. Snad jen to, že jsem dostal sakramentskou chuť zajít někam do zaplivanýho baru, pořádně se nalít a pomlátit se s barmanem! :D ()

Galerie (45)

Zajímavosti (23)

  • Tak ako Faye Dunaway požadovala od Bukowského, aby upravil scenár a ona mohla ukázať nohy, tak Mickey Rourke chcel, aby vo filme mohol nosiť svoje slnečné okuliare s palmami. Nakoniec ho však Barbet Schroeder prehovoril, aby sa v nich ukázal krátko iba v jednej scéne - ide o scénu návštevy domu Tully Sorenson. (toi-toi)
  • Keď Chinaski a Wanda opúšťajú bar, v ktorom sa prvýkrát stretli, on tam nechá do polovice nedopitú fľašu piva. Túto scénu Bukowski režisérovi Schroederovi veľmi vyčítal, keďže žiadny opilec by neodišiel od baru, pokiaľ nemá všetko dopité. Bukowski však scénu videl až počas postprodukcie v strižni, keď už ju nebolo možné pretočiť. Záber bol vymenený za iný, kde má Chinaski o trochu piva menej. (toi-toi)
  • Spomienky na obdobie písania scenára, hľadania sponzorov a natáčanie Bukowski opísal v knihe "Hollywood", ktorá vyšla v českom vydavateľstve Pragma v roku 2002. (toi-toi)

Reklama

Reklama