Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Greg (Owen Wilson) je nedávno rozvedený muž, jehož život se rozpadá, když v tom potká Isabelu (Salma Hayek), která je přesvědčena, že znečištěný a zlý svět kolem nich není skutečný. Věří, že žijí v ošklivém, drsném, ale simulovaném světě počítačovou animací, uvnitř krásného, ​​mírumilovného, „skutečného“ světa blaženosti. (PhoenixTears)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

E lan 

všechny recenze uživatele

Nu tak nejprve k tomu co se nepovedlo: Salma, to je skutečně tragický herecký výkon. Dále pak zmatenost scénáře, který se sám v sobě ztrácí a kupí jednu nesmyslnost za druhou. Tak pro tři? Poselství vlastního světa, ve kterém žijeme ať už jakýkoli je krásné, už několikrát jsem o něm četl a skutečně svět každého z nás je bohatství. A to se zde ukazuje, trochu nešikovně, ale přesto. A Owen to nezahrál vůbec zle. ()

Adam_Musil 

všechny recenze uživatele

Samotný film je vcelku trefnou manifestací své ústřední myšlenky a lze spekulovat o tom, zda to snad nebyl odvážný tvůrčí záměr. Abyste tedy dokázali ocenit Mika Cahilla jako režiséra, musíte zhlédnout i jeho ne příliš povedené snímky, kam bohužel spadá i Bliss (podobně zakusit dvojí svět, abyste vybrali ten lepší). Jeho rukopis je patrný, podobně jako například v Another Earth je rozvíjena myšlenka Platónova podobenství o jeskyni (nyní implicitně), ale tentokrát "vězeň" dobrovolně přijímá jeskyni jako krásnou skutečnost, třebaže měl možnost nahlédnout tu "blaženější" – například v Matrixu se tato idea ozývá také, ovšem povětšinou z úst či stanovisek záporných postav – i v tomto aspektu se tvůrce filmu zatím neoddaluje své neoexistencialistické poetice, kde jeho hlavní hrdina dochází klidu a porozumění poznáním nutnosti. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Uf, ještě, že jsem se nenechal odradit hodnocením. Cahill i tentokrát operuje s myšlenkami paralelních světů a noří svůj příběh do snové atmosféry, kdy si divák není jistý, co je či není realita. Co je simulace? Co je realita? A co je to vlastně realita? Není realita také simulace? Nebo je to snad příběh o závislosti na drogách? Nebo o duševní poruše? Film předkládá mnoho myšlenek, často i protichůdných a nejsem si jist, zda bylo cílem tvůrce nalézt nějakou jednotnou interpretaci. Rozhodně ale donutí diváka se zamyslet, ač mám teda z komentářů dojem, že ne každý se o to pokusil. Výtku bych směřoval akorát k hereckým výkonům, které mi nepřišly zrovna dobré, hlavně Salma Hayek a její cigáňa manýry nejsou úplně příjemné na sledování. Ani Owen není zrovna herecký virtuóz a osobně bych asi spíš ocenil spíš nějaký neznámý cast, který nebude působit tak rušivé. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Bliss je divácky tak moc nestřícný film, že jsem prvních dvacet minut vydržel jen díky masochistické kombinaci zvědavosti a lenosti hrábnout po ovladači. Ta zvědavost měla základ v tom, že se mi hodně líbil Cahillův druhý celovečerák Výchozí bod. Shlédl jsem ovšem i jeho prvotinu Jiná země, kterou pro změnu považuji za přiblblý kýč. Takže jsem byl zvědavý, jak si Cahill povede tentokrát. Pořád si myslím, že je to chytrý tvůrce, ale pokud nedokážete i sebelepší nápad prodat, chytrou myšlenku zprostředkovat tak, aby měl divák šanci přemýšlet, tápat a nakonec byl odměněn uspokojový ahaaaa!, tak vám nepomůže Salma Hayek, ani Owen Wilson, ani slušný rozpočet...prostě uděláte nezáživný film, který se bude zdát většině diváků hloupý a díky špatné režii místy až směšný. Nejde o to, že by bylo složité pochopit tvůrcův záměr, Bliss není nijak složitý film, jde o to, že mi byl osud úplně všech postav ukradený, že se po mě všechno dění sklouzlo, aniž by ve mě zanechalo jiný pocit, než že to je ve všech ohledech nezvládnutý film. Žádný wow moment nenajdete. Dobrý spisovatel by myšlenku filmu zpracoval do skvělé povídky, sám bych měl chuť se do toho pustit, ale v tomto podání bylo až skoro smutné sledovat děsivý výkon Salmy Hayek, nesmyslné reakce postav...prostě jak moc špatný je to film. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Pro Mikeho smutně palec dolů. Nápad na imaginární svět proč ne, ale chce to více invence a nápadů, víc mystifikace spíš nežli jednoduchý lineární příběh. Hlavní hrdina bez přiblížení a psychologického rozboru v jeho životní situaci padne do spárů Salmičky moc brzy a nejen, že moc nefunguje přiblížení k postavám oni ani jako pár moc nefungují. Owen se tam většinu doby přiblble diví a kření do kamery, Salma vizuálně působí stále sexy i pro mladší ročníky, zato jí moc její hrudní přednosti nepomáhají v dramatičtějších záběrech a kazí to herecký dojem, který působí chvílemi trapně. Nevim, kde měl Cahill tentokrát hereckou laťku nebo jestli se nedokázal soustředit, kvůli ní nebo se bál hereckým personám něco namítnout? Nebo si tu chybu uvědomil až během natáčení? :) Příběhem stále více klišé bez zapamatovatelného vrcholu v současnosti se téměř touto formou vymazal, když to tak řeknu. Tu tam zmizela atmosférická a nezávislá artovka v podání předešlých režisérových zářezů. PS: A to mě teda taky nemile překvapilo, slyšel jsem Salmu poprvé v původním znění a její hlas je teda strašně nepříjemnej chraplák, jak kdyby 35 let prochlastala. 40% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel v Los Angeles v Kalifornii, dále v Chorvatsku ve Splitu a na ostrově Lopud. (rafix)
  • Názov filmu sa objaví až v 97. minúte. (F2003F)

Reklama

Reklama