Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Základem příběhu Vrah skrývá tvář je skutečný případ sedminásobného vraha Mrázka, který svého času vzbudil u veřejnosti velkou pozornost. Major Kalaš a jeho pomocník nadporučík Varga řeší složitý případ série vražd mladých žen. Nakonec se rozhodnou k riskantnímu pokusu – provedou rekonstrukci přepadení dívky, která jako jediná unikla smrti. Dívka však trpí psychickou poruchou a hrozí nebezpečí, že se její stav po rekonstrukci ještě zhorší… O vystižení atmosféry a tísnivého pocitu lidí žijících v kraji, kde se pohybuje neznámý vrah, se postarala i citlivá kamera Jiřího Vojty. Vedle Rudolfa Hrušínského se setkáte s Radoslavem Brzobohatým, Jiřím Pleskotem, Ferdinandem Krůtou, ale i s MUDr. Miroslavem Plzákem, který zde vytvořil roli psychiatra. Snímek zanedlouho po premiéře získal Cenu za nejlepší film roku... Postava majora Kalaše v podání výborného Rudolfa Hrušínského se objevila ve čtyřech filmech režiséra Petra Schulhoffa: Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979). (Česká televize)

(více)

Recenze (236)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Major Kalaš (Hrušínský) má obrovské charizma. Prirovnal by som ho k medveďovi. Neplýtva mimickým prejavom, gestami, nezvyšuje hlas, nikoho nezastrašuje a aj tak ho každý okamžite rešpektuje. Jednoducho prirodzená autorita. Hrušínský sa na Brzobohatého len pozrie a ten už presne vie, čo a ako treba. K tomu si prirátajte skvele padnúcu atmosféru, kvalitnú zápletku, nemenej kvalitné vedľajšie postavy a zrazu tu máte jednu z najlepšie pôsobiacich detektívok made in Československo. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Geniální krimifilm s bezchybným majorem Kalašem, naším asi nejlznámějším neživým komisařem kriminální služby. Naprosto unikátní originélní konec dává drsnému snímku ještě hrubější korunku. Hudba, atmosféra, strach, trpkost situací a lidských osudů z rukou Mistra Schulhoffa prostě nemají chybu. Možná nejlepší česká krimi "moderních dějin čs filmu"..! ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hrušinského pánske herectvo ukrýva do vrecka aj Brzobohatého o 3 triedy. Hrušinský sa aj na "koľko je hodín" opýta takým nonšalantným spôsobom, že sa na to nedá vynadívať. Vynikajúca atmosféra pochmúrneho zapadákova, k tomu veľmi dobrá hudba a prípad, ktorý dáva toľko veľa možností, že diváka proste musí upútať. Dokonca ani nevadilo, že film nie je farebný, lebo čiernobiely formát skvele zapadol do príbehovej nálady a zimného ročného obdobia. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Brilantní detektivka s výbornou černobílou kamerou a tísnivou až skličující atmosférou. V okolních lesích zapadlé vsi se začnou objevovat mrtvoly mladých žen. A jelikož se mezi sebou všichni navzájem znají, padá podezření na každého. Vrahem může být kdokoliv, což značně přispívá ke, už tak, hrůzné náladě celého příběhu. ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

"Tak vám pěkně děkuji..." pronáší často jako vždy výborný Rudolf Hrušínský, který má tak dokonalý nadhled, že jsem, uvědomuji si tak bokem, nikdy od něj neviděl pořádný projev empatie. Já zase pěkně děkuji jakýmsi umělcům, snad z audiovizuálních studií, kteří mě vystřiženým finálním a mrazivým úryvkem tohoto filmu na výstavě GHMP nalákali na celou tuto kriminální trilogii (tetralogii?). Napínavé a mnohem lepší než Strach. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Na začátku filmu je záběr z Železného Brodu. (ČSFD)
  • V jednom ze záběrů scény prohlídky domu Míšovy babičky je nade dveřmi vidět nápis obsahující tříkrálové iniciály spolu s letopočtem 1965, ovšem film z roku 1966 je inspirovaný událostmi z roku 1957. (stefji)
  • Mimo Československa pronikl film také do jiných států Evropy, např. do Východního Německa (říjen 1966) či do Maďarska (listopad 1967). (Varan)

Reklama

Reklama